Új hévízforrás tört fel egy zalakarosi utcasarkon

Vágólapra másolva!
22 Celsius fokos az a forrás, amely Zalakaros egyik szélső utcájának sarkán tört fel a napokban. A tűzoltószertár előtt gőzölgő buzgár környékén megolvadt a hó és a jég. Azt még nem tudni, honnan jön a víz, de abban biztosak a helyiek, hogy nem csőtörésről van szó.
Vágólapra másolva!

Kisebb tavacska gőzölög Zalakaros szélén, a Zrínyi utca és a Jegenye sor sarkán, ahol feltehetően termálvíz tört a felszínre. A néhány négyzetméternyi vízfelület az éppen most elkészült új tűzoltószertár előtti útszakaszon alakult ki.

A városi önkéntes tűzoltók egyesületi elnöke, Novák Ferenc - aki egyben tekintve a helyi közösségi ház igazgatója és a település krónikása - azt mondta, két nappal ezelőtt még csak vizesedés volt látható, mostanra viszont buzog a forrás, csordogál a víz, ami a kora reggeli mínuszokban látványosan gőzölög, a környékén elolvadt a hó és a jég. A forrás vize a feltörés helyén 22 Celsius fokos, feltételezik, hogy termálvízről van szó.

Novák Ferenc szerint évtizedekkel Zalakaros ezen alacsonyan fekvő része lápos, vizenyős terület volt, ahol kendert áztattak, de arról senkinek nem volt tudomása, hogy meleg vizű forrás is lenne errefelé.

A területen már hónapokkal ezelőtt is észleltek vizesedést, de két napja erőteljesebb lett a buzgár. Arról már megbizonyosodtak, hogy csőtörés nem lehet, vagyis sem az utca alatt futó vezetékből, sem a közeli lakóházakból nem szivárog a víz. Talán a felszín alatti rétegek elmozdulása okozhatta, hogy éppen a fagyos időben tört fel az új forrás - mondta. A termálvizéről híressé vált település gyógyvizes kútja kilométerekkel arrébb található, de még az elfolyó termálvíz sem errefelé távozik.

Szirtes Lajos, a város polgármestere szerint valószínű, hogy tényleg új forrásról van szó, de még nincs hivatalos magyarázat. Még csak most tájékoztatják a vízügyi igazgatóságot a felfedezésről. Ha bizonyossá válik, hogy új meleg vizű forrás tört a felszínre, akkor gondolkodnak majd a hasznosításán is.