Múzeumok kizárólag gyerekeknek

Vágólapra másolva!
A turisták is élvezik a világ gyerekmúzeumainak programjait, pedig sok helyütt amolyan közösségi házként működnek a létesítmények. Lényegük az interakció, vagyis mindent meg lehet fogni és ki lehet próbálni. Házépítés és színkotta olvasás, vízvezeték szerelés és régészeti ásatás, íme néhány program a világ legjobb gyerekmúzeumaiból, Kanadától Portugálián át Győrig.
Vágólapra másolva!

A gyerekek számára a külföldi nyaralások mástól lesznek érdekesek, mint amit a szülők sokszor gondolnának. A gyerekeknek nem sokat jelent egy XII. századi kolostor, vagy egy barokk kastély és meglehet, hogy a Colosseumra és az Eiffel toronyra is csak hümmögnek. A delfináruim és az állatkert, a strand és a vidámpark után a szülők lassan kifogynak az ötletekből, és teljesen elkeserednek, amikor a csemetéjük a gyerekbarát szálloda napközijében akar maradni, ahol csak unalmas gyurmázás és zsírkrétázás vár rá.

A múzeumok lehetőségeit a nyaraló családok évszaktól függetlenül is kihasználhatják. Egy az építészetről szóló állandó kiállításhoz például építkezéssel kapcsolatos programokat szerveznek. A gyerekek házat, iskolát, templomot építhetnek (nem építőkockából) aztán vízvezetéket szerelhetnek, tetőt ácsolhatnak és lakberendezősdit is játszhatnak.

Az építős játékok mellett a világ szinte valamennyi gyerekmúzeumában nagy sikere van a fodrász szalonnak, a tűzoltó állomásnak, a kórházi műtőnek, a postának és a szupermarketnek. Ezekben a részlegekben közel életnagyságú és élethű berendezések között, igazi eszközökkel játszhatnak. Az olló valóban vág, a pénztárgép tényleg működik és tömlőből valódi víz jön. A cél fejleszteni a gyerekek képességeit, játékosan bevezetni a felnőttek világába, fogékonnyá tenni őket az természeti szépségek és a művészet iránt, illetve növelni a bizalmukat és a kompetenciájukat. A gyerekmúzeum tehát iskola és játszótér egyben.

Imaginosity, Dublin, Írország

Forrás: [origo]

A szülők csak kapkodják a fejüket a dublini Imaginosity-ben. A gyerekek szerszámokkal, bevásárlókocsikkal, befizetendő csekkekkel jönnek-mennek, és mint egy saját kisvárosban úgy szervezik az életüket. A gyerekvilágban tulajdonképpen korlátlan ideig tartózkodhatnak a kicsik, csak a szülők türelmétől függ, hogy mikor szakad vége a kalandoknak. A nagyobbak tévé stúdióban híreket mondhatnak, autószerelő műhelyben kocsikat javíthatnak, autót vezethetnek, műtős ruhában és gumikesztyűben műthetnek, piacon vásárolhatnak, sőt főzhetnek is együtt.. Az egyes "játszóterek" annyira ötletesek, hogy a szülők sem bánják meg, ha a dublini városlátogatás alkalmával - mondjuk egy esős napon - beiktatják programjukba a helyi gyerekmúzeumot. A belépők 2 és 8 euró közötti áron kaphatók.

Miami és Fort Lauderdale, Egyesült Államok

Forrás: [origo]

Amerikában számtalan nagyvárosban, így Portlandban, Chicagóban, Indianapolisban, Bostonban, Denverben, Miamiban, Austinban és Pittsburgben is találunk gyerekmúzeumot. Turisztikai szempontjából talán a Miami Gyerek Múzeum (MCM) lehet érdekes, hiszen évente sokmillió család érkezik az üdülővárosba.

Az MCM-ben találunk egynapos foglalkozást és egész hétvégés táborozást a legkülönbözőbb témakörökben: űrhajós, felhőkarcoló építő, fotó és divattervező táborok indulnak szinte naponta, de lehet tengerjárót és repülőt is vezetni.

Miamitól 40 percnyi autóútra északra, a másik közkedvelt üdülővárosban is találunk gyerekmúzeumot. A Fort Lauderdale-i Felfedezés és Tudomány Múzeumában a gyerekek valódi meteorit darabokat érinthetnek, az űrben fogyasztott élelmiszerek hasonmásait kóstolgathatják és a földönkívüli élőlények feltételezett hangját is meghallgatatják.

Forrás: [origo]

A múzeumban kiállították a NASA marsjárójának élethű mását is. Érdekességképpen a nap végén a múzeumpedagógusok segítségével a gyerekek kiszámolhatják, hogy mennyi lenne a testsúlyuk egy másik bolygón, ha mérlegre állnának.

Eureka, Halifax, Anglia

Forrás: [origo]

Az egyik legkreatívabb közeget teremtették meg a gyerekmúzeum pedagógusai az angliai Halifax városában. A hangkertben például a gyerekek egy közönséges virágos rét felnagyított óriás változatában bolyonghatnak, saját testméretükkel azonos nagyságú katicabogarakkal és növényekkel találkozhatnak, megnézhetik a pillangók születését és virágok beporzását végző méhek életét. Ide komplett iskolai osztályok is érkeznek környezetóra helyett. A nagyobbaknak az emberi testet bemutató részleget alakítottak ki, élethű szervekkel.

ROM, Torontó, Kanada

A Royal Ontario Museum nem egy tipikus gyerekmúzeum, de látványos őslény kiállítása rengeteg kiskorút vonz. A múzeum hatalmas termeiben jó néhány restaurált, életnagyságú őshüllő - köztük egy T-rex is - található, míg az alagsori játszótéren egy komplett ásatás helyszínét elevenítettek meg a berendezők.

Forrás: [origo]

A homokozóra emlékeztető területen játékszerszámokat és védőfelszerelést adnak a gyerekeknek, akik őshüllő csontokat emelhetnek ki a földből. A legnagyobb attrakció azonban a múzeumban töltött éjszaka. A kisiskolások saját hálózsákjukkal érkeznek, és a szervezők meglepetéssel is készülnek. Az esti villanyoltás után, a múzeum csendjében dinoszaurusz horkolással teszik izgalmassá a pizsamás éjszakai kalandozást. Európában a lisszaboni Oceonario-ban is kínálnak bentalvással egybekötött hálózsákos éjszakai programot. Itt a hatalmas akváriumokban úszó cápák és naphalak őrzik a gyerekek álmát.

The Children's Museum, Amman, Jordánia

Forrás: [origo]

Az ammani hotelekben szórólapokon ajánlják a nyaraló családoknak a helyi gyerekmúzeum programjait. Ha ugyanis a forróságot sem a medencék mellett, sem pedig a tengerparton nem lehet kibírni, B tervnek a gyerekmúzeum az egyik legjobb választás. A gyerekek a bolygókkal ismerkedhetnek, szivárványt csinálhatnak, benézhetnek a fák belsejébe és leereszkedhetnek a gyökerek közé.

Csikóca, az ország első gyermekmúzeuma, Győr

Forrás: artmuz.hu

A Városi Művészeti Múzeum koordinálásával létrejött intézményben nem gyermekek által készített munkákat állítanak ki, hanem a kortárs művészet, a tárgykultúra, a művészettörténet speciálisan gyermekeknek szóló darabjait. A közelmúltban megnyílt Lovagregény című kortárs grafikai kiállításhoz kapcsolódó gyerekprogram, a kiállító művész Farkas Zsuzsanna és művészbarátai közreműködésével kelt életre. A program témája a lovagkor hősei és színhelyei. A lovagkorhoz kapcsolódó foglalkozások egészen áprilisig tartanak, kódexírással, lovagi tornával és gótikus üvegablak festéssel.

Sz.K.