Eddig csak vitte a pénzt a Michelin-csillagos magyar étterem

Vágólapra másolva!
Michelin-csillagot kapott a budapesti Costes étterem. A legrangosabb vendéglátóipari elismeréssel eddig csak egyetlen közép-európai étterem büszkélkedhetett.
Vágólapra másolva!

A Michelin Guide idei kiadása szerint Michelin-csillagot kapott a Ráday utcában lévő Costes étterem - adta hírül az Otthon, édes blog. Korábban csak egyetlen közép-európai étterem, a prágai Four Seasons szálloda Allegro étterme részesült hasonló díjazásban. A Costes elismerése mellett további öt magyar étterem az ajánlott, úgynevezett Bib Gourmand kategóriába került a Michelin Guide idei kiadványában. Így a 21, az Arcade Bistro, a Bock Bisztro és a Csalogany 26 is elismerésben részesült.

Az étterem tulajdonosa, Gerendai Károly, az [origo]-nak elmondta, hogy meglepte az elismerés és nem számított rá, mivel az éteremben nemrég cserélték le Miguel Vieira séfet, helyét az argentin Nicolas Delgado vette át. Gerendai elmondta, tudtak arról, hogy januárban járt náluk a Michelin Guide ellenőre, de arra nem számítottak, hogy már az idei kiadványba bekerülnek. A tulajdonos szerint az elismerésnek köszönhetően valószínűleg több külföldi vendég érkezik majd az étterembe, mint eddig és a bevétel is megnő majd. Az étterem Gerendai szerint eddig csak vitte a pénzt, de reméli, hogy rövidesen már megtérül a befektetés.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]

A Costes és séfje, Nicolas Delgado
(Kattintson a fotóra további képeinkért!)

Gerendai Károly egyébként a héten egy másik elismerést is kapott, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, de az [origo]-nak azt mondta, úgy érzi, a két elismeréstől nem "szállt el". Ez most egy ilyen hét, de a Costes elismerése csak annyit jelent, hogy ezután még nagyobb erőfeszítésekre lesz szükség, hogy a csillagot megőrizze az étterem, esetleg újakat szerezzen - mondta.

A Costes vezetője, Anastasious Tomasz korábban az [origo]-nak elmondta, a díjazást hosszú ellenőrzések előzik meg. Az ellenőrzést sosem jelentik be előre és egy kiszemelt éttermet egy évben többször is vizsgálnak, hogy kiderüljön, folyamatosan tartja-e a minőséget. A Michelin munkatársai nemrégiben a Costest is felkeresték és a vacsora után közel két órán keresztül beszélgettek a tulajdonossal, az üzletvezetővel és a séffel.

Tomasz elmondta, hogy a Michelin-csillagot nem egy meghatározott időtartamra adják, hanem örökre szól, persze csak akkor, ha a minőség folyamatosan garantált. A minősítést ugyanis bármikor, akár már az odaítélést követő héten is elvehetik.

Az ellenőrök évente nagyjából 250 éttermet látogatnak meg és kiadványukban a Main Cities-ben Európa 20 országának 43 városában lévő éttermei és szállodái szerepelnek. A csillagozás az alábbiak szerint alakul:

· Egy csillaggal minősítik a "a kellemes úti kitérőt jelentő, kiváló fogásokkal büszkélkedő" éttermeket.

· Két csillagot kapnak azok az éttermek amelyek miatt érdemes az utazóknak hosszabb kitérőket is tenni.

· Három csillagot azok az éttermek kapnak, amelyek meglátogatása külön utazást is megér.