Itthon még nem divat a kismama-utaztatás

Vágólapra másolva!
A várandós kismamák nyaralása nemcsak pihenés, de egyben lelki készülődés is a szülésre. Míg az anyukák a jógaórán és a különböző foglalkozásokon vannak, az apukák ajándék szivart és konyakot kapnak. Idilli környezet, orvosi felügyelet, légzésórák, derékmasszázs, terhespárna és esti nassolás, a kifejezetten erre specializálódott szállodákban. Nyugaton már egész iparág épül a kismamák és párjaik utaztatására, nálunk még nem terjedt el a szolgáltatás. Néhány szálloda azért próbálkozik. 
Vágólapra másolva!

Itthon még nem divat

A Liberty Travel és a Babycenter.com közös kutatása szerint az amerikai párok 59 százaléka használja ki a kismamáknak szervezett nyaralásokat. Az úgynevezett "babymoon" népszerűsége az elmúlt években azért is nőtt, mert az elsőgyerekes párok mellett újabban a "veterán", második harmadik gyereküket váró szülők is szívesen mennek "pocakos nyaralásra". Csak Amerikában évente mintegy 2 millióan fizetnek be ilyen jellegű vakációra. Idehaza még nem divat a kismamanyaralás, és nincs is ilyen jellegű utakra specializálódott iroda, igaz az igényesebb szállodákban már léteznek várandós anyukák számára összeállított csomagok. Legtöbbjük derékmasszázst, szülőpozíciós jógát, vízitornát ajánl, de találunk a programok között Haptonómiát (méhen belüli kommunikáció) és légzés órát.

Ajánlatok itthonról

A röjtökmuzsaji Romantik Hotel Szidónia Kastély "Kismama" csomagjában háromféle kezelés szerepel 21 ezer forintos áron. Az alsópáhoki Kolping Hotel Spa & Family Resort "Várandós mama" csomagjában 15 perces masszázs, 70 perces revitalizáló kezelés, és fodrászat is tartozik 23 ezer forintos áron.

Forrás: iStockphoto

Nem gond a külföld sem: repüléssel kapcsolatos tévhitek

A szülészeti és nőgyógyászati kollégiumok szerint semmi kockázatos nincs abban, ha kismamák utaznak. A szakorvosok javaslatai szerint, a második trimeszter idejére igazított nyaralások a legésszerűbbek és a legbiztonságosabbak. A 18-24 hét előtt tehát már lehet konzultálni az orvossal, hogy van-e valami akadálya a tervezett nyaralásnak.

Egy egészséges lefolyású terhességet nem befolyásol egy hosszabb repülőút. Tévhit, hogy a nyomáskülönbség beindíthatja a szülést. Repülés közben az egyetlen veszély a trombózis, de ennek kockázata a terhesség alatt egyébként is megtízszereződik. Az orvosok szerint összességében egy 3-4 órás repülőút kisebb megterhelés jelent az anyuka és a magzat számára, mintegy ugyanolyan hosszú autó-, vonat-, vagy buszút.

Forrás: Norhtfoto

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) előírása szerint, az állapotos nők repülhetnek várandósságuk 36-38. hete között akkor, ha a repülési idő nem hosszabb négy óránál. A menetidő hosszától függetlenül jó néhány légitársaság azonban már a 32. hétnél kérhet orvosi igazolást arról, hogy a kismama egészséges, és hogy megfelelő kondícióban van.

Japántól Dominikáig a világon ma már rengeteg szálloda kínál úgynevezett pre-parental csomagot, de ésszerű az utazási időt minimálisra csökkenteni, és 2-3-4 óránál nem hosszabb repülőutat választani. Ciprus, Olaszország, Málta, Görögország Olaszország mind kézenfekvő úti cél, és kis keresgéléssel találunk is ilyen jellegű nyaralásokhoz passzoló szállodát. Általában a 4-8 napos nyaralások a legkeresettebbek.

Ajánlatok Európából

Máltán a Le Méridien St Julians Hotel & Spa-ban 100-145 eurós éjszakánkénti áron foglalgatunk szobát. Itt taxiszolgálat is a párok rendelkezésére áll, amennyiben városi sétára bevásárlásra vagy kocsikázásra indulnának. A szálloda portáján olyan térképpel készülnek a vásárolgatáshoz, amelyen feltűntetik a környék összes babaruha és kismama boltját.

Franciaországban Provance-tól Bretagne-ig vidéki romantika és tengerillat jellemzi a legtöbb ajánlatot. A falusi kúriák, a XII. századi felújított fogadók és a vendégházak, valamivel alacsonyabb áron foglalhatók. Ezek a helyek arra pont jók, hogy néhány napra elrejtőzzünk az aggódó család elől. Itt nem olyan professzionálisak a kezelések, de a gondosabb szállodáknak köszönhetően, a helyi orvos minden esetben tud az érkező kismamákról.

Forrás: Norhtfoto

Ár-érték arányban az egyik legjobb ajánlat az ausztriai Hotel Grüner Baumé. A Gastein-völgyben lévő és igen fejlett komplexummá fejődő családi vállalkozás négycsillagos szolgáltatást nyújt. Babymoon csomagjukban vizitorna, legalább háromféle masszázs, légző gyakorlatos reggeli torna és napi kétszer jógaóra is szerepel. Ezenkívül egy lovaskocsikázás egy hegyi hüttébe, egy gyertyafényes vacsora, és a szobába szervírozott késő esti jégkrém is a csomagba tartozik. A bekészített nemzetközi kismama magazinok (aktuálisak), és a búcsúajándékként összeállított Ralph Lauren babaruhás ajándékcsomag már csak hab a tortán. Az ár napi 240 euró/fő.

A szállodák kilencven százalékának hasonló "babymoon szokásaik" vannak. Az szobaasztalokon a gyümölcskosár mellett baba-ajándékkosárral kedveskednek evőkével, kiskardigánnal, baba-mama kozmetikumokkal. Figyelnek az anyukáknak ilyenkor megszokott nassolási vágyaira is. Esténként tejet, teát, keksz-és epertálalat készítenek be. Bevett ajándéktárgy még a terhespárna és a terhesnapló, az apukáknak pedig a szivar és a konyak. Általában a szobaárba tartozik a terhes masszás és az ajándékutalvány, amelyet a párok a legközelebbi bababoltban vásárolhatnak le. Azok a szállodák, amelyek a várostól távol, erdős környezetben találhatók, értelemszerűen több szabadidős programmal készülnek: piknikkel, könnyű túrabotos sétával és lovas kocsizással.

Sz.K.