Elzárt hegycsúcsokat nyitnak meg a turisták előtt Kasmírban

Vágólapra másolva!
Az indiai kormány most először engedélyezte, hogy külföldi hegymászók meghódítsanak közel 100 olyan kasmíri hegycsúcsot, amelyek eddig tiltott területnek számítottak. A lépésre azért volt lehetőség, mert az utóbbi időben drasztikusan csökkent az erőszakos cselekmények száma az észak-indiai államban.
Vágólapra másolva!

A turizmus élénkítését szolgálja az indiai kormányzat intézkedése, amely értelmében az északi Kasmír tartományban engedélyezi, hogy közel 100 olyan hegycsúcsot is meghódítsanak a hegymászók és a túrázók, amelyeket eddig lezárva tartottak. Az India és Pakisztán között 2004-ben kezdődött tárgyalások eredményeképpen a térségben jóval kevesebb erőszakos esemény és merénylet történik.

Forrás: AFP
A Himalája Kasmírban

Kasmir és fővárosa, Srinagar az egyik legszebb fekvésű helye Indiának. A hegyekkel körülvett völgyben lévő Dal-tó pedig érdemes lenne arra, hogy az Indiába érkező turisták ide is tegyenek egy kitérőt. Az indiai turisztikai szakemberek évek óta próbálják idecsábítani a külföldieket, hatalmas összegeket fordítva az állam marketingkampányaira.

Forrás: AFP/Tauszif Musztafa
A Dal-tó Srinagarban

A Kelet-Svájcaként is nevezett Kasmírban 1989, a szeparatista felkelők megerősödése előtt évente több ezer nyugati turista fordult meg. A főváros, Srinagar központjában lévő Dal-tavon a híres szállodahajók tömve voltak vendégekkel. Az elmúlt húsz év viszont fekete időszak volt az idegenforgalomban dolgozók számára is. A kasmíri merényletekről érkező hírek miatt az elmúlt időszakban évente csupán néhány ezer vendég érkezett ide.

Forrás: Wikipedia/Stefanos
Srinagar, Kasmír fővárosa

A hegycsúcsok megnyitásától azt várják a helyi turizmus szereplői, hogy rövid időn belül jelentősen megnő a környékre érkező kalandturisták száma. A kormány rendelkezése nyomán megnyitott hegycsúcsok 3 ezertől 8 ezer méteres magasságig terjednek. A 8 ezres csúcsok megmászása már több ezer dolláros engedéllyel lehetséges, így várhatóan a turisztikai bevételek is jelentősen megugranak majd Kasmírban.