Vágólapra másolva!
Több mint 200 magyarországi műemlék, kiállítóhely és múzeum tekinthető meg ingyenesen, vagy kedvezményes belépődíjjal április 18-án, a műemléki világnapon. Az idei akciónap központi témái az Árpád-kori templomok, a műemlékfürdők és az évszázados borospincék lesznek.
Vágólapra másolva!

Több ezer forintot spórolhatunk, ha szombaton nyakunkba vesszük az országot és kihasználjuk a második alkalommal megrendezendő műemléki világnapot. Az országban 200 műemlék, kastély, templom és múzeum ingyenesen, vagy kedvezményesen, 110 forintos belépődíj ellenében látogatható ezen a napon. Az idei akciónapon kiemelt figyelmet kapnak az ország Árpád-kori templomai, az évszázados borospincék és idén először a fővárosi műemlékfürdők - a Rudas, a Lukács, a Gellért és a Széchenyi - is bekapcsolódik a programba. (Az akciónapon ingyenesen látogatható helyszíneket itt találja. )

A műemlékek mellett több szálláshely is részt vesz az akciónapon, ahol kedvezményes áron foglalhatunk szobát magunknak. szinte minden kategóriában. Az akció időtartama alatt mintegy 200 kedvezményes szállásajánlatból válogathatnak az utazók a falusi szálláshelyektől a magas színvonalú szállodákig.

A legtöbb helyszínen a szakszerű idegenvezetés mellett programokkal is várják a vendégeket. A Budapesti Történeti Múzeum a Budavári Palotában "Reneszánsz életképek" címmel palotatörténeti vezetést, reneszánsz viselettörténeti bemutatót és (felvehető ruhákkal) történelmi táncházat tart. Az Aquincumi Múzeumban ismeretterjesztő előadás, Zsámbékon, a Rakétabázison műemléki séta, botanikai túra várja a látogatókat. Móron, a Bozóky Bormúzeum-Pincészetben régi szőlészeti és borászati eszközök felismerése lesz a program.

Forrás: [origo]
A Vay-kastély Vaján

Az Árpád-kori templomok közül az Aggtelek vidékén, Tornaszentandráson az ikerszentélyes templom, Csarodán, a mosolygó szentek freskójával díszített református templom, Márokpapin a kívülről is festett Árpád-kori templom, a Bodrogközben a tündérek által épített karcsai református templom invitálja a kuriózumra vágyókat. Az egyházi építészet kulisszatitkait ismerhetjük meg Fót és Ócsa híres templomában, a zsámbéki Romtemplomnál, vagy Majkon, a Remeteségben.

A kastélyok közül a reneszánsz világot idéző Vay-kastély és Múzeum Vaján, a romantika hangulatát tükröző nádasdladányi Nádasdy-kastély, a szabadkőműves legendáiról híres dégi Festetics-kastély, míg a középkori hangulatot árasztó várak közül Sárváron a Nádasdy-vár, Tatán, az Öreg-tó partján álló hajdani vízi vár, Simontornyán a gótikus vár, Ozorán a reneszánsz Pipo-várkastély kínál csemegét a műemlékkedvelőknek.

Romtemplom Zsámbékon

Forrás: MTI
A zsámbéki templomrom

A település feletti magaslaton álló zsámbéki templomrom a 13. századból származik és a hazai késő román kori templomépítészet egyik leglátványosabb emléke. A zsámbéki premontrei prépostság egy földrengés következtében vált romossá a 18. században. Az utóbbi években nagyszabású ásatások zajlottak a romtemplom közvetlen közelében, ahol többek közt feltárták a sokkal romosabb állapotban lévő kolostorépület részleteit. Az ásatások eredményeként kiállítás mutatja be a hazai premontrei építészet kiemelkedő emlékének történetét és régészeti kutatását a kolostor egykori pincehelyiségében.

Ozora, Pipo-várkastély

Forrás: MTI
A Pipo-várkastély

A magyarországi kastélyok és várak közül igazi kuriózumnak számít az ozorai Pipo-várkastély, mivel azon kevés reneszánsz épületeink közé tartozik, amelyek nagyobb átépítés nélkül maradtak ránk. A gótikus stílusú várat a firenzei Filippo Scolar építette 1416-ban. A magyar történetírásban Ozorai Pipoként emlegetett lovag a vidék urának lányát, Ozorai Borbálát, majd nagyszabású építkezésbe kezdett a festői szépségű településen. A vár reneszánsz stílusú átépítése a 16. század elején kezdődött. Később a barokk korban magtárrá alakították az épületet, de szerencsére nem rombolták le, s így helyreállítható volt az eredeti állapot.

Móri pincék

A Műemléki Világnapon idén régi borospincék is látogathatók. A Budapesthez közeli Móron több 250-300 éves borospince várja szombaton a látogatókat. A Pince u. 20. alatti présházban múzeumot alakítottak ki a régi szőlőművelő és borászati eszközök bemutatására.

Forrás: [origo]
A Móri borvidék

A móri borvidék területileg kisebb és talán (még) kevésbé felfedezett, mint az etyeki térség. Pedig a táj szépsége vetekedik nagyobb testvéréjével. A borvidék a Vértes és a Bakony között húzódó móri árok területén található. Sajátos mikroklímával rendelkezik, melynek köszönhetően kiváló bortermelő vidék. Központja a névadó város Mór, ezen kívül mindössze öt település tartozik hozzá, területe nagyjából ezerháromszáz hektár.

A terület 1901-től tekinthető önálló borvidéknek. Elsőszámú bora a Móri Ezerjó országosan ismert és elismert borfajta, de az 1960-as évektől más fajtákból is készülnek itt minőségi borok. A sváb lakosság szorgalmának, hozzáértésének köszönhető a rómaiak idejében már meglévő szőlő- és borkultúra újraélesztése, ültetvények telepítése, a présházak és pincék építése.

Sárvár, Nádasy-vár

Forrás: [origo]
A Nádasdy-vár Sárváron

A Nádasdy-várban a hatvanas években még ásatásokat végeztek, de nem sokkal utána megkezdődött a műemléki helyreállítás. A legtöbb képeslapon, mint a nemzeti örökség része, a kaputornyot és a várárkot átívelő boltíves hidat ábrázolják. A vár legszebb része a díszterem, amelynek falain Hans Rudolf Miller és Stefan Dorffmeister freskói még ma is láthatók. A várkastély otthont ad a Nádasdy Ferenc Múzeumnak és betölti a város művelődési és kulturális központjának szerepét.