Vágólapra másolva!
Az egykor menthetetlennek tűnő tanyák újraélesztették a falusi életmódot, a néphagyományokat és kialakították a falusi turizmus intézményét, ami egyesek szerint kellő népszerűsítéssel a vidékfejlesztés egyik legfontosabb eszköze lehetne. A tanyák és a majorok mindemellett tipikus családi nyaralóhelyek, ahol még a gyerekek is napokig elvannak az állatsimogatással és a szalmabálán ugrálással. A felnőtteket a természet közelsége és tájjellegű ételek veszik le a lábukról.
Vágólapra másolva!

A tanya fogalma még az Európai Unió számára is ismeretlen, mondhatnánk a jelenség jellegzetes hungarikum. Egy időben a szociológusok még kételkedtek abban, hogy ezeknek az 1700-as években kialakult sajátos magyar településformának lesz-e jövője, hogy elnéptelenedésük megállítható-e, avagy jó lesz, megelégedhetünk azzal, hogy múzeumként tovább élhetnek majd. A 80-as években csak csárdákként és fogadókként üzemelő tanyák és majorok, az elmúlt 6-8 évben azonban minősített falusi szállásadókká, lovas tanyákká sőt bio-gazdaságokká fejlődtek. Sikerüket még a válság sem rendítette meg, hiszen a turisták továbbra is igen vonzónak találják a vidéki romantikát.

Tanyák

A dél-alföldi tanyavilágot sokak számára Petőfi versei és Rózsa Sándor legendája tette vonzóvá. A parasztházak 3-5 kilométerre helyezkednek el egymástól és vagy magányosan, de annál bájosabban bújnak meg a pusztában, vagy komolyabb átalakításokkal egész komplexumokká váltak és major jellegű lovastanyákká fejlődtek. A Dél-Alföldön a Jegenyés és Família tanya mellett az egyik legszebb a rúzsai háromházas Virág Tanya. Itt még látható a híres napsugárdíszes oromzat, a szobákban pedig meghagyták a parasztbútorokat, a csuprokat, a hófehérre meszelt falakat és a vánkosokat. A tanyához tartozó udvarban gondosan tartott szürke marhák, lovak, aprójószágok és egy fürdésre alkalmas kis tó található.

Forrás: Virág Tanya

A súri Kokas Tanya Budapesttől 90 km-re fekszik Mór és Zirc között Komárom-Esztergom, Veszprém és Fejér megye határán. Ideális hosszúhétvégés családi nyaralóhely, régi paszatbútorokkal ízlésesen berendezett szobákkal. Az udvaron hinták, homokozó, csúszda a kisbabákkal érkezőknek tetőszék, babaágy, járóka is található. A tanyán lovas kocsizás, gyógyfűgyűjtő erdei séták és vadles szerepel a programok között. Egy éjszaka 3500 forint.

Forrás: kokastanya.atw.hu

Az őrség kapujában az egyik legszebb falusi vendéglátóhely a Lajos tanya, amely a Kemeneshát dimbes-dombos, erdős-mezős vidékének kellős közepén, Vaspör-Velence határában található. Kizárólag régi parasztbútokkal berendezett házban 4000 forint egy éjszaka.

Majorok

A Révbérpusztai Lovas Centrumban már a nyolcvanas évek végén megneszelték a falusi turizmusban rejlő lehetőséget. Azóta szervezett programokat köztük pusztaolimpiát, és csikóslakodalmat is rendeznek. A városi vendégeket főleg a patkolás, a citerazene a csutakolás és a túrós rétes és lovas bemutatók tartják izgalomban.

Forrás: kali.hu

Szintén kedvelt családi hosszúhétvégés nyaralóhely a Káli medencében található Salföldi Természetvédelmi Major. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park a falu határában alakította ki a Majort, ahol őshonos magyar háziállatfajtákat, rackajuhot, bivalyt, szürkemarhát, mangalicát, baromfit, pásztorkutyákat és lovakat mutat be.

A fővároshoz közel a szentendrei szigeten Tahitótfaluban található Bodor Majorban szintén az őshonos állatok jelentik a legnagyobb vonzerőt. Itt a lipicaiakból és nóniuszokból álló, közel száz lovat számláló ménes is látható.

Sz.K.