Lehozzák a holttesteket a Mount Everestről

Vágólapra másolva!
Egy húszfős, nepáli serpákból álló csapat azt tervezi, hogy kitakarítja a Mount Everest 8 ezer méter fölötti, úgynevezett halálzónáját. A hegyről nemcsak a szemetet és az elhasznált oxigénpalackokat hozzák le, hanem több, balesetet szenvedett hegymászó holttestét is.
Vágólapra másolva!

Kitakarítaná a Mount Everest legfelső régióját egy húsz serpából álló expedíciós csapat. A hegyen felhalmozódott szemét és az expedíciók által elhagyott hatalmas mennyiségű oxigénpalack erősen környezetszennyező és sok esetben akadályozza az újabb expedíciók útját is.

A Mount Everesten már több alkalommal járt ehhez hasonló takarító expedíció, de ilyen magasságban korábban még egy sem. A kizárólag nepáliakból álló csapat a hétvégén indul Kathmanduból és a tervek szerint május 1-jén érné el a 8 ezer méter alatti Déli-nyerget, ahol az expedíció táborhelye lesz. A tábor felállítása után a takarítók felmásznak az Everest csúcsára és visszafelé jövet szedik össze az elhullajtott szemetet. Az expedíciót Namgyal serpa vezeti, aki már hét alkalommal járt a világ legmagasabb hegycsúcsán.

Az oxigénhiány, az extrém hideg és az erős szél miatt egy hegymászó legfeljebb 20 kilogrammnyi szemetet visz majd lefelé egy alkalommal és sosem töltenek 12 óránál többet 8 ezer méter feletti magasságon. Egyszerre egy hetet töltenek majd el a Déli-nyergen, közben több mászást hajtanak végre a halálzónába. Ezt követően leereszkednek az alaptáborba pihenni és még kétszer megismétlik a teljes műveletet.

Forrás: AFP

A csapat a tervek szerint közel 3 ezer kilogrammnyi hulladékot szállít majd le a hegyről. Régi sátrak, kötelek, oxigénpalackok és élelmiszermaradékok lesznek a hulladékok között, de a mászási kísérletek közben életüket vesztett hegymászók holttestét is lehozzák a hegyről. Namgyal serpa a BBC-nek elmondta, hogy a legutóbbi mászásai során három holttestet látott közvetlenül a mászási útvonalon. Az expedíció három halott hegymászót meg is nevezett: az egyikük a svájci Gianni Goltz, aki 2008-ban vesztette életét a hegyen, a másik szerencsétlenül járt hegymászó, az amerikai Scott Fischer, aki szintén 1996-ban halt meg. Abban az évben 15 hegymászó vesztette életét a Mount Everesten, közülük nyolcan egyetlen napon haltak meg. A csapat a tervek szerint az új-zélandi Rob Hall holttestét is lehozza a hegyről, aki szintén 1996-ban halt meg.

Namgyal elmondta, hogy sok családnak az volt a kívánsága, hogy a hegymászók testét hagyják a hegyen, de például a Goltz család engedélyezte az expedíciónak, hogy a hegymászó testét az alaptábornál hamvasszák el.

Mivel a nepáliaknak a Mount Everest szent helynek számít, a nepáli kormány álláspontja egyértelmű: lehetőleg minél kevesebb holttest maradjon a hegyen, ezért akit megtalálnak, le is hozzák az Everestről. A holttesteket az alaptábor környékén temetnék, vagy hamvasztanák el.

Forrás: EPA

A hegyen egyébként még az 50-es évekből származó kötélszakaszok is maradtak, amelyek még mindig rögzítve vannak és sok esetben a hegymászók nem tudják eldönteni, hogy mely kötelek biztonságosak és melyek nem. Ha véletlenül egy rosszabb minőségű régi kötélhez rögzítik magukat, könnyen halálos baleset lehet a vége.

Az expedíció célja többek közt, hogy felhívják a hegymászók figyelmét, tartsák tisztán a hegyeket. Minden hegy vízforrás is egyben, amit óvni és védeni kell - olvasható az expedíció honlapján. A nepáli kormány ezért szigorú szabályokat vezetett be nemrégiben. Minden hegymászó köteles lehozni a hegyről a saját szemetét, ellenkező esetben elveszti a mászás kezdetekor befizetett 4 ezer dolláros kauciót - írja a BBC.