Vágólapra másolva!
Kilenc tanösvény, bringatúrák, állóhajós horgásztúrák, egyhetes csendes kenutúrák és tárcsán sült babos pulyka. A szokottnál egy hónappal korábban, ezen a héten elkezdődött a szezon a Dráván.
Vágólapra másolva!

Árterek, puhafaligetek, kislilék, és gyöngyvesszők

A Dráva-menti turisztikai szolgáltatóknál erre a hónapra majdnem kétszer annyi az előfoglalás, mint tavaly. Hiába, a folyómellett kialakított természetvédelmi bemutatóhelyek olyan ritka állat és növényvilággal ismertetik meg a turistákat, amelyeket nemhogy az országban, de még világon sem találnának meg máshol.

Az 1996-ban létrejött a Duna és a Dráva Nemzeti Park mentén mintegy 50 ezer hektár kiterjedésű terület természeti képének formálásában szinte teljes mértékben a víz játssza a főszerepet. A 4500 honos madárfaj között kislilék, barnakányák, és feketególyák is fészkelnek. Ma a nemzeti park szinte teljes területe az egykori ártéren található. A növényvilág ennek megfelelően szintén igen egyedi. Persze egyetlen turista sem érkezik kis növényhatározóval a hóna alatt, de indulás előtt érdemes megnézni például a homoki szalmagyopárt, a királyharasztot vagy a fűzlevelű gyöngyvesszőt.

Kenutúrák

A Dráva és az egész régió egyik legnépszerűbb programja a kenuzás. Az egy és hatnapos kenutúrák már elindultak és egészen szeptember 30-ig lehet jelentkezni. Az egynapos túrákon Barcs és Drávatamási között futnak a hajók. A hosszabb túrákra fedett gépkocsi parkolót biztosítnak és minden nap meleg vacsorát. Ettől függetlenül kikötés után egy-két kilométeres távolságban kisboltot is találnak a kenusok. Főleg halas ételek és pörköltek kerülnek a kempingasztalra, de a közeli babócsai szokások miatt a babos ételek, így a tárcsán sült babos pulyka is gyakori fogás. Mivel a Dráva természetes partvonalú, tisztavizű alig háborított folyamaink egyike, számolni kell úgynevezett környezetterhelési díjjal, ami túránként néhány ezer forint.

Forrás: vizvar.hu

A hatnapos napos kenutúrák az első napon az Őrtilos-Vízvár szakaszt teljesítik. Másnap a Vízvár-Barcs, Barcs-Szentborbás szakasz következik. Útközben megnézik a Csomoros szigeten kialakított nemzeti parki tanösvényt, valamint Drávatamásit. Negyedik nap a Szentborbás-Drávasztára, majd Drávasztára-Vejti, végül Vejtiből Drávaszabolcsra tartanak, ahol, ahol véget is ér a túra.

Kombinált kerékpáros és vízi túrák

Ideális hétvégi program az egynapos bringa-kenu kombinált túra. Az egyik változat a Barcs - Szentborbás (20 km evezés, 35 km kerékpározás) illetve Vízvár - Barcs (25 km kerékpározás, 35km evezés) útvonal. Akik nem akarnak a bicikliszállítással bajlódni, azoknak a nemzeti park 30 darab kerékpár tud biztosítani, amit a kért helyszínre szállítanak, majd vissza is viszik őket. A visszatérők a Kopácsi rétet, és Aljmás községnél a Dráva és a Duna torkolatát ajánlják.

Állóhajós horgászat és sétahajózás

A Dráva menti horgászatnak egy egészen kulturált formáját lehet kipróbálni Barcsnál. Itt több napra is le lehet táborozni, mert a kikötőben horgonyzó állóhajón szállást is foglalhatunk. Az egy napra érkezők általában csak a hajó konyháját veszik igénybe, hogy kifogott halat megtisztítsák és feldolgozzák. A szállás 2500 forint a horgászjegy pedig naponta 700.

Forrás: [origo]

Ugyancsak ezen a héten indult el a barcsi kikötőből a sétahajó. A legnépszerűbb túra a Csomoros sziget felé tart, ahol a tanösvényen tett séta után indulnak vissza turisták. A Csomoros-sziget Barcstól három kilométerre található 149-es folyamkilométernél. A sziget bármilyen vízi járművel, sétahajóval, kajakkal, kenuval szabadon látogatható. Alig egy óra alatt körbesétálhatjuk és közben több mint húsz igen tetszetős információs táblán olvasgathatunk a Dráva folyó és szigeteinek élővilágáról. A rövidebb kirándulások közé tartozik a 2 órás Barcs-Sánc túra, útba ejtve a sánci vadászházat és a sánci vadászterület. Léteznek ettől hosszabb 4-6-10 órás nagyobb sétahajós kirándulások, melyeket a helyi szolgáltatókkal közösen alakíthatnak ki a kirándulók.

Tanösvények

Az élővilág iránt érdeklődők és a gyerekes családok kedvencei a tanösvények. Előnyük, hogy rövidek, látványosak és könnyen megközelíthetők. A Dráva menti kilenc tanösvény legtöbbje a vasútállomásoktól vagy a központból indul, így sem a kocsival sem pedig a vonattal érkezőknek nem kell keresgélniük a találkozóhelyeket.

Ártéri tanösvény például Vízvár község központjából indul. A Mérus-erdő tanösvény a babócsai vasútállomástól indul, és az Erzsébet-sziget között kb. félúton található. Itt az egyik legmodernebb erdőgazdálkodási formát mutatják be, amelynek hatására úgynevezett "örök erdők" jönnek létre, mint amilyen az itt található Mérus-erdő.

A Borókás tanösvény a 2 km hosszú és a Darány-Barcs közötti szakaszon található, pont az autóspihenő parkolója mellett. A tanösvényen a Belső-Somogy homokpusztáinak jellegzetes növénytársulásait és állatvilágát mutatják be. A területen a Nemzeti Park rackanyája legel.

Szintén láthatnak legelő állatokat a gyerekek a Drávaszentesi tanösvényen. A település középéről induló kb. 2 km hosszú földút mentén a látogatók a "Drávaszentesi üde rétek" történetével és az ott élő szürke marha gulya életével ismerkedhetnek. Az út a Rinya-patak árterén kialakított vizes élőhelyen elhelyezett madármegfigyelő toronynál ér végett.

Szállás

A már említett barcsi kikötőben horgonyzó állóhajón 5 darab 2 ágyas szoba fürdőszobával és konyhával éjszakánként 2500 forintért foglalható. Barcson a városban is találunk néhány csipketerítős régimódi apartmant. Akik nagyobb társasággal érkeznek és egy egész házat kivennének, azok a közeli Tótújfaluban keressék a Dráva-zug Vendégházat. Négy fő esetén már körülbelül ugyannyira jön ki egy éjszaka, mintha szobát vennénk ki. Drávatamásiban a kutatóház szobáit ajánljuk (1800 forint/fő/éj), míg Vízváron az öregtölgyesi faházakat.