Bunkók a turisták Olaszországban

Vágólapra másolva!
Zajosak, nem illően öltözködnek és túl sok alkoholt fogyasztanak az Olaszországban nyaraló turisták egy felmérés szerint, amelyet száz itáliai város polgármesterének megkérdezésével készítettek.
Vágólapra másolva!

Neveletlenek a turisták, éjfélkor is az utcán kiabálnak, túl sokat isznak, és a velencei Szent Márk téren vagy a római Colosseumnál sétálva azt hiszik, hogy a tengerparti strandon vannak: nem ritka, hogy a műemlékeknél a férfiak meztelen felsővel járnak, a nők fürdőruha-melltartót és strandpapucsot viselnek - panaszkodtak a Vie del Gusto olasz magazinújság által megkérdezett polgármesterek.

Megértjük, hogy nyáron Olaszországban kánikula van, de városban nem illik félmeztelenre vetkőzni. A turisták azt hiszik, csak azért, mert nincsenek otthon, azt csinálhatnak, amit akarnak" - magyarázták. Olaszország legismertebb helyein évente közel 30 millió turista fordul meg.

Taormina, Capri, Firenze és Velence első embere mind ugyanazt hangoztatta: a turisták, olaszok és külföldiek egyaránt, neveletlenek. Erre pedig a polgármesterek szerint egyetlen megoldás létezik: a látogatók megnevelése szigorú szabályokkal és bírságokkal. Már most is 50-100 euróval büntethetik azt, akinek öltözékét a rendőrök a helyhez nem méltónak ítélik meg. A templomokba se engedik be a rövidnadrágos, miniszoknyás, ujjatlan pólóban érkezőket.

A polgármesterek 53 százaléka szerint a turisták nem megfelelően öltözködnek, nem tartják tiszteletben az éjszakai csendet (45 százalék) és túlzott mennyiségű alkoholt fogyasztanak (31 százalék). Negyvennégy százaléka úgy látja, hogy a turisták nem figyelnek oda az őket vendégül látó városra, szemetelnek, nem törődnek a helyi szokásokkal, azt hiszik, azért mert ők nyaralnak, a hétköznapjait élő olasz város üdülőhellyé alakul át.