Utasbiztosítás: húszszor jobb, de csak kétszer olyan drága

Vágólapra másolva!
Az utasbiztosításoknál nem ritkán 20-szoros különbséget találunk az egyes biztosítótársaságok szolgáltatásai között, miközben a biztosítások árai csak néhány száz forinttal térnek el egymástól.
Vágólapra másolva!

Az idén 300 ezer utasbiztosítást kötnek az interneten a külföldre utazók a Biztosítás.hu online alkusz előzetes adatai szerint. A tavalyi évhez képest 64 százalékos növekményben jelentős szerepet játszik az egyénileg kötött utasbiztosítások arányának felfutása. Jelentős eltérések vannak azonban az egyes utazási biztosítók kínálta szolgáltatási összegek között. Az utazók igényeit ugyanis egyes biztosítók új termékek bevezetésével igyekeznek kielégíteni, míg más biztosítók hagyományosnak mondható termékei mellett elmenni látszik a piac. Az utasbiztosításoknál 10- vagy akár 20-szoros szolgáltatásbeli különbségeket is találunk az egyes biztosítók termékei között, miközben a biztosítások árai csak napi néhány száz forintban különböznek - derül ki a társaság [origo]-hoz eljuttatott közleményéből..

A legfontosabb és általában azonos feltételű orvosi költségek esetében például akad olyan biztosító, amely mindössze 2 millió forintig térít, míg mások 100 millió forintig - vagy éppen limit nélkül - vállalják betegségünk, balesetünk esetén felmerülő orvosi költségeink megtérítését. A poggyászkárok tekintetében is elmondható, hogy a legkisebb biztosítás mindössze 60 ezer forintig fizet, miközben lehet olyan biztosítót is találni, amely mindezt 600 ezer forintig vállalja. Hasonló módon jelentős különbség mutatkozik a Nyugat-Európában igen borsos fogászati ellátás esetében is, ahol szintén nem mindegy, hogy a biztosító költségére 15 ezer forintig csillapíthatjuk fájdalmunkat, vagy mindezt 130 ezer forintig teszi a biztosító.

A Magyar Turizmus Zrt. statisztikái szerint a magyar lakosság külföldi utazásra költött átlagosan 204 ezer forintos utazásaihoz képest a jellemzően utazási irodában kötött biztosítások átlagára egy hétre 9.503 forint volt. Ezzel szemben az interneten kötött - több biztosító ajánlatából kiválasztott - utasbiztosítások átlagdíja nem éri el a 4 ezer forintot sem.

A Biztosítás.hu tapasztalatai alapján az utazók két fő típusa létezik. A legolcsóbb biztosítást keresők és az ár/érték arány alapján a legjobb biztosítást választók is egyaránt megjelentek mára az internetes összehasonlító oldalakon. Az online kötéssel az utazók elkerülhetik, hogy a biztosítási fedezetükből kimaradjanak a számukra lényeges elemek, vagy ezekre túl alacsony fedezetet vásároljanak. Vannak olyan biztosítások, amelyek például kizárják a fényképezőgépeket, laptopokat, és videokamerákat a fedezett körből - erre szintén minden esetben figyelmeztetnek az online portálok.

A Biztosítás.hu weboldalán megkötött utasbiztosítások összesítése szerint az utazók több mint fele kocsiba ülve közelíti meg szabadsága helyszínét. A legfrissebb statisztikákból az is látszik, hogy az utasok többsége (87 százaléka) két hétnél rövidebb időre utazik, 14 napnál tovább pedig mindössze 13 százaléka utazik, egy átlagos út pedig 9 napig tart az idei szezonban. Hagyományos utazásra a kiutazók 95 százaléka indul, a fennmaradó 5 százalék pedig búvárkodni, raftingolni, vagy hegyet mászni megy szabadsága alatt. A biztosítást kötő ügyfelek döntő többsége Európán belül utazik, és csak néhány százalékuk megy az USA-ba, Kanadába, Észak Afrikába (Egyiptomba, Tunéziába, Marokkóba).

A Biztositás.hu az [origo] szolgáltató partnere.