Vágólapra másolva!
Hogy miben mérhető a boldogság, azt a Lonely Planet munkatársai sem tudják pontosan meghatározni, de így vagy úgy valahogy mindenképp érezhető. A világ legboldogabb helyeinek szubjektív listája mindenesetre egy újabb szempont, ami alapján úti célt választhatunk.
Vágólapra másolva!

A Lonely Planet munkatársai a föld legtávolabbi pontjaihoz is elmerészkedtek, hogy gazdasági mutatók és jóléti szolgáltatások nélkül egyszerű jókedvben és mosolyban mérjék a boldogságot.

Montreal, Kanada

Forrás: AFP

Észak-Amerika legeurópaibb városa majdhogynem kulthelynek számít. Még a New Yorkban, Torontóban és Vancouverben is irigykednek rájuk, pedig nekik sincs okuk szégyenkezni. Montrealban nyáron a kerthelységek, teraszok, az utcai mutatványosok, illetve a dumaszínházak és humorestek vonzzák a turistákat. A helyiek jól veszik a csípős kanadai humort, aminek állandó témája a frankofónok különc viselkedése és a furcsa szokásaik. Az egyik igen kedvelt humorfesztivál a Just For Laugh rendszerint a legjobb humoristákat mutatja be a városi mulatókban és a klubok pódiumain. A jegyek azonban hamar elkélnek. Akik az utcákon maradnak, a mutatványosok, tűznyelők és bábosok előadásaival vigasztalódhatnak. Érdemes figyelni őket, mert valaha a Cirque du Soleil is így kezdte.

Vanuatu, Csendes Óceáni szigetek

Fidzsitől 1100 km-re nyugatra található 83 kisebb nagyobb szigetből álló Vanuatu volt már világelső is, méghozzá a New Economy Foundation boldogságindexének listavezetője. A boldogság ez esetben annyit tesz, hogy Vanuatu anélkül nyújt hosszú és boldog életet polgáraiknak, hogy mindeközben a bolygó készleteit kimerítené.

Forrás: Wikimedia Commons

A hivatalos megfogalmazás szerint Vanuatu az Új-Hebridák szigetcsoport 12 nagyobb és több mint 60 kisebb, vulkanikus korallszigetén fekszik. A nagyobb szigetein, mint amilyen Espíritu Santo, Eromangno, Efate, Malakula néhány működő tűzhányó is található. A Tanna szigeteken található Yasna vulkán például az egyik legnépszerűbb, mert könnyedén megközelíthető, aktív állapotában sem veszélyes, és ilyenkor éjszaka 250 kilométerre is ellátszik vöröses-narancssárga fénye. Április-májustól októberig a legkedvezőbb a hőmérséklet, ere az időszakra érdemes igazítani a nyaralást. Kora nyáron rendezik az ősi rituálékkal tarkított Land Diving fesztivált, ami a bungee jumping őse, csak itt nem gumikötéllel, hanem indákkal a derekukon vetik magukat a mélybe a helyiek.

Happy, Texas, Egyesült Államok

Forrás: [origo]

Az önmagát "szemöldökráncolás-mentes" városként hirdető texasi Happy alig néhány utcás kisváros. Eredeti neve Happy Draw volt, amit még abban az örömteli pillanatban adtak az Új-Mexikón és Texasos keresztülvágtázó cowboyok a városnak, amikor váratlanul vizet találtak. Azóta körülbelül 20 ezer kötetben őrzik az egykori cowboyok leszármazottjainak elbeszéléseit. Manapság főleg hegymászók és túrázók jönnek. Hosszúszarvú ökröket, hiúzokat, vadpulykákat és más ritka fajokat lesnek a Paolo Duro Canyonban és Caprock Canyonban, ahol vezetett túrák is indulnak. A legközelebbi reptér a várostól északra fekvő Amarillóban van, nívósabb szálláshelyeket a szintén északra fekvő Canyon városában találhatunk.

Koppenhága, Dánia

Forrás: AFP

A világ legelégedettebb országának hírében álló Dániában feltehetően a magas életszínvonal is hozzájárul a helyiek jó közérzetéhez. Az emberek boldogan hallgatják Andersen meséit, boldogan legóznak, boldogan húzzák fel a kertjeikben a nemzeti lobogót, boldogan integetnek a királynénak, és boldogan tömik a vajas kenyérnek becézett smorrebrodot. A smorrebrodnak több száz fajtája ismert, kenyértől, feltétektől és a fűszervajtól függően, amit szinte minden étteremben előételként szolgának fel.

Koppenhága egyik kedvelt turistalátványossága a központi pályaudvartól keletre található Tivoli. Ez valójában egy vidámpark, de nem az egyszerű fajtából. Sokan nem is a hullámvasutak miatt jönnek, hanem a szabadtéri koncertek és a több mint húsz étterem, na meg a jó sörök kedvéért. Az idősebbek a színpompás virágtengerekben gyönyörködnek és botanikus kertekben ücsörögnek.

Andorra

Forrás: Wikimedia Commons

Andorrában már elég ok az örömre, hogy az ország 700 éve nem háborúzott, mondják a helyiek. Ez a törpeállam Franciaország és Spanyolország között a várható élettartam miatt is igen elégedett. Az itt élők átlagéletkora 85,5 év, ami talán a magashegyi levegőnek is köszönhető, lévén Andorra átlagos tengerszintfeletti magassága 1996 méter. A magashegyi legelőkön nevelt állatok és a folyami pisztráng húsa különösen tiszta és jó minőségű, szakértők szerint ez is jelenthet plusz néhány évet. Andorrának nemzetközi repülőtere nincs: a legkönnyebben Toulouseból és Perpignanból érdemes megközelíteni.

Bhután

Forrás: AFP

A világ egyik legelszigeteltebb országa, tulajdonképpen saját hagyományai védelmének érdekében zárkózott el annyira külvilágtól. Egészen a közelmúltig. A televízió és az internet használatát például csak 1999- 2000-ben, az új modernizációs program keretében engedélyezték. A vezetés úgy gondolta ez jelentősen hozzájárul a nemzeti összboldogsághoz, amelyet - a világon egyedüliként - azóta is hivatalos mérőszámként használ. Bhután egzotikumát, függetlenségét sokszor Svájchoz hasonlítják. Igaz, itt szó sem lehet tömegturizmusról, mivel Bhután a turistalétszám-kvóta betartásával erősen kontrollálja a belépők számát, de ezzel megint egyfajta kuriózum hatását kelti a világban. A turistákat főleg a magashegyi kolostorok (körülbelül 1300 darab) és a kilenc védett területen kijelölt négy nemzeti park vonzza. Olyan ritka fajokat leshetnek meg a szerencsésebb utazók, mint a bengáli tigris, a jak, a himalájai fekete medve, vagy a hó párduc.

A Lonely Planet 10-es boldogságlistáján szerepel még az örök boldogság templomával büszkélkedő kínai Vuji-Shan, a boldogságindex tavalyi legjobb eredményével végzett Kolumbia, és a történelem sodrában is megmaradt önbecsüléséről híres Malawi.

Sz.K.