Rióban megnyitják a nyomornegyedeket a turisták előtt

Vágólapra másolva!
Riót ezentúl nem csak a Megváltó Krisztus szobráról, a Cukorsüveg-hegyről vagy a Copacabana és az Ipanema strandokról fogják ismerni - érzékeltette a tervezett idegenforgalmi fordulatot Luiz Barreto brazil turisztikai miniszter.
Vágólapra másolva!

A marketingkampánnyal, valamint a népszerű idegenforgalmi helyszíneken működtetett információs pontokkal támogatott programba elsőként a Santa Marta nyomornegyed kapcsolódott be. A hírhedten kegyetlen drogbandáitól megtisztított riói negyedben hétfőn rendezték meg a hivatalos megnyitóeseményt, amelyen Luiz Inacio Lula da Silva brazil államfő is részt vett.

Forrás: [origo]

Az ötezer lelkes Santa Marta lakói közül idegenvezetőket képeznek ki, és angol nyelvű táblákat is elhelyeznek majd az utcákon. A nyomornegyednek mintegy harminc turisztikai látványossága lesz, köztük az a hely, ahol Michael Jackson videoklipet forgatott, egy szambaiskola és egy kilátópont, ahonnan lélegzetelállító panoráma nyílik a 14 milliós metropoliszra. A turisták helyi művészek portékáit is megvásárolhatják majd.

Forrás: [origo]

A Rio Top Tour: Rio de Janeiro más megvilágításban elnevezésű kezdeményezés a tervek szerint csak az első a sorban. Mint Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök a hétfői megnyitón hangsúlyozta, szándéka szerint a programot kiterjesztik majd más riói nyomornegyedekre, sőt az ország többi városának hasonló részeire is.

Forrás: AFP

A külvárosok nélkül 6 milliós Rio lakosságának egyharmada él a város mintegy 1000 nyomornegyedének valamelyikében. A biztonsági szerveknek komoly kihívást jelent, hogy a 2016-os nyári olimpiáig - amelynek szervezési jogát a város tavaly nyerte el - megfékezzék az elharapódzó bűnözést.