Ötvenezerből ruházkodhatunk fel a túraszezonra

Vágólapra másolva!
Vége a nyárnak, indul az őszi kirándulószezon, itt az ideje, hogy kicsit ráncba szedjük a felszerelésünket, letisztítsuk, kezeljük a bakancsot, esetleg beszerezzük a még hiányzó darabokat. Körbenéztünk, hogy mennyi pénzből ruházkodhat fel az elszánt túrázó.
Vágólapra másolva!

A túrázás a könnyen elérhető sporttevékenységek közül a legolcsóbb és a megrögzött erdőjárók szerint kevés élvezetesebb dolog van a világon, mint hegyen-völgyön követni a turistajelzéseket. Bárki bármikor elkezdheti, nem kell hozzá különleges képesség, vagy engedély és méregdrága felszerelési eszköz sem. Ahhoz, hogy élvezetes és főleg komfortos legyen a túrázás azért minimális alapruházat beszerzése elengedhetetlen.

Forrás: AFP

A legfontosabb felszerelési tárgy a túracipő, vagy túrabakancs. E nélkül nem érdemes nekivágni a nehezebb útvonalaknak, mert egyrészt kényelmetlen a sárban, sziklás terepen egy félcipőben vagy szandálban bukdácsolni, másrészt baleset veszélyes is. Még azoknak a kocatúrázóknak is érdemes beszerezni egy masszívabb darabot, akik havonta, vagy még ritkábban indulnak az erdőbe. Egy jó bakancs hosszú évekig kiszolgálja a túrázót, ezért ez az a ruhadarab, amelynél érdemes mélyebben is a zsebünkbe nyúlni. Célszerű vízhatlan bakancsot választani a túrázáshoz, vagy ha erre nincs lehetőség, olyan anyagút, ami impregnáló spray-el kezelhető.

A sportfelszerelések értékesítésével foglalkozó Decathlon kínálatában a francia cég saját márkás termékei között az olcsóbb kiránduló félcipők már 4 ezer forintért kaphatók, a középkategóriás darabokért 9-15 ezer forintot, a márkásabb Merell, vagy Asolo kirándulócipőkért 26 ezer forint fölötti összegeket kérnek.

Forrás: AFP

Közepes nehézségű túrákhoz 13-18 ezer forintért szerezhetünk be magas szárú Quechua túracipőket, a Merrell, Technica, vagy Salomon darabok 30 ezer forint fölötti összegekbe kerülnek. A nehéz terepre való túrabakancsok árfekvése jóval magasabb: a legolcsóbb darabért is 26 ezer forintot kell fizetnünk, a Meindl magashegyi expedíciókhoz használható csúcsmodellje pedig 65 ezer forintba kerül.

A túrafelszerelésekre szakosodott boltlánc, a Mountex kínálatában találtunk túracipőt akciósan 8 ezer forintért, de az egyszerűbb darabok is 14-15 ezer forintnál kezdődnek, a komolyabb darabokért pedig már 25-30 ezer forintot kell leszurkolnunk. A Mountex honlapján kapható komolyabb, magasszárú túrabakancsok közül a Lomer márkájú férfi és női darabok a legolcsóbbak, előbbi 21 990, utóbbi 19 990 forintba kerülnek.

A nadrágok közül célszerű olyan darabot választani, amelynek a szára leválasztható, így egy mozdulattal könnyen rövidnadrággá alakítható. Ezzel a megoldással kettőt ütünk egy csapásra, hiszen a melegebb időjárásra való rövidnadrágot is beszereztük. A Decathlon kínálatát böngészve 6200 forintért már találtunk néhány órás sétára és nem túl nehéz terepre ajánlott Quechua márkájú darabot. A márkásabb Columbia és North Face nadrágokért már 15 és 20 ezer forintot kell fizetni, igaz az utóbbit már akár többnapos, megerőltetőbb túrákhoz ajánlják. A Mountexnél a legolcsóbb, túrázásra is kifejezetten alkalmas Sandstone márkájú nadrágot 8 ezer forintért találtuk, de 10-13 ezer forintért már a komolyabb márkák is elvihetők.

Forrás: AFP

Polárt már 2600 forintos áron is kínálnak a Decathlonban, de ha kicsit tartósabb és strapabíróbb darabot szeretnénk, 7-8 ezer forintért találhatunk megfelelőt. A komolyabb szélfogó polárok pedig 13 ezer forint körüli áron kaphatók. A Mountexnél a legolcsó polár 7400 forintba kerül, de 12-13 ezer forintért már több típus és márka között is válogathatunk.

A hátizsákok kiválasztásánál az ár mellett érdemes arra is figyelni, hogy egy 2-3 napos túrához már nagyobb mennyiségű felszerelés szállítására van szükség, ezért 50-60 literes hátizsákok felelnek meg leginkább erre a célra. Az ekkora méretű Quechua márkájú zsákok 19 és 26 ezer forint körüli áron kaphatók, a hasonló méretű Lowe Alpin márkájú zsákért már 43 ezer forintot kérnek el. A Mountex honlapján a legolcsóbb hátizsákok a kevésbé ismert Easy Camp márkájúak, ezek közül már 21 ezer forintért megvásárolhatunk egy 70 literes darabot. A márkásabb RP egy 50 literes darabjáért 29 ezer forintért, egy 60 literes Tatonka túrazsák pedig 31 ezer forintba kerül.

Ha tehát az őszi szezon előtt úgy döntünk, hogy nulláról szeretnék elkezdeni az aktív túrázást, kirándulást és ehhez egy minimális, bakancsból, túranadrágból, polár pulóverből és hátizsákból álló szettet a legolcsóbb árkategóriában a Decathlonnál 53 600 forintba, a Mountexnél 58 ezer forintba kerül.