Biciklivel az ország legszebb tájain

Vágólapra másolva!
Vége a strandszezonnak, de néhány hétig még tart az őszi kerékpáros túrák időszaka. Családi tekerés Dombóvár környékén, bortúra a Villányi-hegységben, hétvégi bringázás a Duna-kanyarban. Az ország legszebb vidékei ma már biztonságosan bejárhatók két keréken.
Vágólapra másolva!

Fertő-tó: Sopron-Fertőrákos- Rust-Donnerskirchen-Neusidl am See-Weiden-Ilmitz-Pamhagen-Fertőd-Sopron

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Az Ausztriába is átnyúló egyedülálló kerékpárúton kiválóan olvasható, részletes információkat - így például távolsági adatokat - is tartalmazó táblák mellett, kiszélesített hidakon át vezet az út és újonnan kialakított, egyedi tervezésű pihenőhelyek mellet halad el. Ezt a túraútvonalat több európai biciklis szervezet köztük a spanyol Cycling Experience is méltatja. A tavat bárki felfedezheti, hiszen 133 kilométer hosszúságú kerékpárút veszi körül, ebből 38 kilométer található magyar területen. Általánosságban elmondható, hogy az osztrák területen (nem meglepően) jobb minőségű utakkal találkozhatunk, a magyar szakaszon gyakori a repedezett burkolat és több helyen zavaró a belógó növényzet és a gyökerek által felsértett beton is. Egy gyakorlott kerékpárosnak 8-9 órába telik körbetekerni a tavat, de a sok látnivaló és a lényegesen kellemesebb tempó akár többnapos túrát is eredményezhet. Az út többnyire a tótól távolabb vezet mezőgazdasági területek, szőlőtőkék között visz. Ahhoz, hogy a kerékpárútról a tópartra jussunk 1-3 kilométeres kitérőket kell tenni. Az út egyébként könnyedén követhető akár térkép nélkül is, a B10-es jelzés (Ausztriában) mutatja a tavat megkerülő utat. A különböző leágazásoknál is világosan jelölik a célállomást. A környéken könnyen bérelhetünk kerékpárt is. Az interneten talált lehetőségek alapján 1300-1600 forintot kell fizetnünk egy átlagos kerékpárért egy napra. A heti bérlés is nagyjából ennyire jön ki, mi 8-10 ezer forintos bérleti díjakat találtunk. Az útvonalon kihagyhatatlan látnivaló a fertődi kastély és a fertőrákosi kőfejtő.

Balaton: Siófok- Balatonföldvár-Fonyód-Balatonberény-Keszthely-Szigliget-Badacsony-Tihany-Balatonfűzfő-Lepsény-Siófok

Fotó: Vincze Barbara [origo]

Nagy hagyomány van a Balaton körüli túráknak is. A szolgáltatások évről évre jobbak, bár a kerékpárút minősége néhány településen sokat romlott az utóbbi években. A túra előnye, hogy a szántódi komp segítségével jól variálható, megszakítható, a Káli-medencével és a Balaton felvidéki vártúrákkal remekül kiegészíthető. A balatoni biciklitúrák nyáron a legnépszerűbbek, de ilyenkor ősszel is bátran nekivághatunk, a tó környékén még ilyenkor is bőven akad program és látnivaló. A túrát célszerű szakaszonként teljesíteni, de a teljes táv körülbelül 200 kilométer.

A Kis-Balaton és környéke

Mindenki emlékszik a Tüskevárból ismert beregre, Matula bácsi birodalmára, nos a Kis-Balaton környékén járva szinte minden úgy fest, ahogy a regény lapjain olvashattuk. Hatalmas területen, ritka madárfajokat figyelhetünk meg, s még télen is élénk vízi élettel találkozhatunk.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Zalakarosról kiindulva egy könnyű 30 kilométeres túra keretében fedezhetjük fel ezt a varázslatos vidéket a Zalakaros - Zalakomár - Kápolnapuszta - Balatonmagyaród - Kányavári sziget - Zalavár - Zalaszabar - Nagyrada - Garabonc - Zalakaros útvonalon. A Kis-Balaton környékének egy részén tilos kerékpárral közlekedni, a festői Kányavári sziget azonban szabadon bejárható, így akár kerékpárról is megismerhetjük a gazdag madárvilágot. A szigeten egy tanösvényen járhatunk körbe, amelyen a kiállított tablókon információkat is kaphatunk a Kis-Balaton környékén élő madárvilágról. Érdemes elsétálni a sziget közepén lévő kilátóba is, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környékre. A sziget tavasztól őszig kitűnő horgászhely. A 30 km-es útvonal ezen kívül is sok érdekességet rejt: van itt bivalyrezervátum, a tó történetét bemutató kiállítás a Kis-Balaton házban, de Ciril és Metód emlékhelyét is érdemes felkeresnünk.

Dunakanyar: Budapest-Szentendre-Leányfalu-Dunabogdány-Visegrád-Dömös-Esztergom

Budapesttől Leányfaluig kiépített kerékpárúton, utána főútvonalon csodálhatjuk a természeti környezet szépségeit. A Börzsöny, a Pilis és Visegrádi-hegység között futó Duna itt mutatja meg az egyik legszebb arcát. A turisták körében is népszerű Dunakanyar-menti településeken sok a gyalogos turista és a sétáló ezért érdemes lassabb tempóban haladni.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A túra a gyakorlott bringásoknak egyben is teljesíthető, de nagyobb az élmény, ha szakaszokra bontjuk. Így jut idő Szentendre felfedezésére, vagy egy kitérőre a visegrádi fellegvárhoz is. A táv körülbelül 90 kilométer.

Velencei-tó: Gárdony- Pákozd- Nadap- Kápolnásnyék- Pákozd

Forrás: MTI

Változatos természeti környezetben tekerhetjük körbe a tavat és nem is kell sokat utaznunk a fővárostól. Érdemes megnézni a pákozdi csata százéves évfordulójára elkészült emlékművet és a Pákozd- Sukoró-Pátka közötti területet, az egykori csata helyszínét. Itt minden szeptemberben eljátsszák az 1848-ban történt eseményeket. Tovább haladva a nadapi templomban megnézhetjük azt a keresztelőmedencét, amelyben még 1800 Vörösmarty Mihályt keresztelkedett. Kápolnásnyéken a Vörösmarty Emlékmúzeumot a falutól elkülönítve, a 70-es út déli oldalán, egy tágas kert közepén találjuk. Hatalmasra nőtt vadgesztenyefák sora vezet az épülethez, ahol a költő használati tárgyaiból őriznek néhányat. A táv körülbelül 50 km.

Családi kerékpáros túra Dombóváron

Gunaras (Sellő utca vége) - Kapos-folyó töltése - Fo utca - VI. utca - Béke utca - Kórház utca - Gyár utca - Berzsenyi utca - Gyenis Antal utca - Kossuth utca / Szabadság utca - Hunyadi tér - Árpád utca - Köztársaság utca - Gunarasi kerékpárút - Gunaras üdülőtelep

Igazi különlegességnek lehet a biciklitúrázók számára Dombovár és környéke. A városból hat, különböző hosszúságú túrát tehetnek a bringások, ezek közül a legrövidebb 7,5, a leghosszabb, a környék településeit bejáró útvonal 70 kilométer hosszú. A kiválasztott családi útvonal során a bringások megfigyelhetik a környéken élő jellegzetes madárfajokat és felfedezhetik Dombóvár látnivalóit is: a Szigeterdőben a Kossuth-szoborcsoportot, a középkori feltárt és helyreállított lakótornyot, a Természetvédelmi Bemutatótermet, az Arany János téri Aradi 13-akat, a római katolikus templomot, és a Helytörténeti Múzeumot. A túra hossza nagyjából 15 kilométer.

Felső-Tisza: Tiszabecs-Tiszacsécse-Túristvándi-Szatmárcseke-Kisar-Tarpa-Tákos-Vásárosnamény-Kisvárda-Cigánd-Pácin-Sárospatak útvonalon

Forrás: MTI

Ez a túra az ország egy érintetlen szegletébe enged bepillantást. A szatmári Tiszahát természeti szépségekben és kulturális értékekben is gazdag. Érdekes látványosság még Móricz Zsigmond szülőháza Tiszacsécsén, a szárazmalom Tarpán, a kopjafás temető és a Kölcsey emlékház Szatmárcsekén, Petőfi fája Nagyarban, a vízimalom Túristvándiban, az őshonos magyar állatokat bemutató Huszti Farm, és az aranyhomokos Tivadar. A legszebb ajándékokért érdemes betérni Tarpára a Bereg kincseit felvonultató ház ajándékboltjába, ahol 20 féle pálinka, 8 féle aszalt gyümölcs, és szilvalekvár, valamint különböző népművészeti emléktárgyak közül válogathatunk. Ha erre járunk, nem szabad kihagyni a panyolai pálinkafőző megtekintését sem. A táv körülbelül 150 kilométer

Zemplén: Szerencs-Abaújszántó-Boldogkőváralja-Regéc-Háromhuta-Tolcsva-Olaszliszka-Bodrogkeresztúr-Tokaj

Forrás: [origo]

Zemplén hegyein és a Tisza mentén haladó útvonal a hazai hegyikerékpárosok legkedveltebb célpontja. A hegység falvai a sportteljesítmény mellett kulturális élményekkel is gazdagítanak. Nem szabad kihagyni a boldogkői, vagy a regéci várromot (előbbi az ország egyik legszebb fekvésű vára) és Vizsolyban a híres és kalandos sorsú biblia megtekintését sem. A túra végén Tokajban közel 4 órás borbusz programmal egészíthetjük ki a kirándulást. A borbuszozás során kísérővel fedezhetjük fel a világörökség védelem alatt álló történelmi borvidék hangulatos pincéit és gasztronómiai kínálatát. A borbuszok négy településről Tokajból, Tarcalról, Erdőbényéről és Szerencsről indulnak. A táv körülbelül 70 kilométer.

Tisza-tó: Tiszafüred-Abádszalók-Kisköre-Sarud-Poroszló-Tiszabábolna- Egyek-Tiszafüred

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Napjainkban a Tisza-tó és környéke az ország egyik legfelkapottabb kerékpáros úticélja. A környék ma már igen fejlett jól kiépített, rengeteg az igényes program és szállásadó. Érdemes kora ősszel indulni, mert nyaranta tízezrek pihennek a tónál, és még többen jönnek a Halas napok és a Vízikarnevál idején. A Tisza-tavi régióban 27 kerékpáros túraközpont található több mint 500 járműből álló kerékpárparkkal, bicikli nyergekkel, és sisakokkal. Léteznek olyan pihenőpontok is, ahol kerékpáros gyorsszerviz áll rendelkezésre, és szükség esetén alapvető alkatrészeket is cserélhetünk. Magyarország második legnagyobb tava közel 120 kilométeres aszfaltburkolatú kerékpárúton kerékpározható körbe. A természetbarátok szövetsége által ajánlott Tiszafüred-Abádszalók-Kisköre-Sarud-Poroszló-Tiszabábolna- Egyek-Tiszafüred táv azonban csak 60 kilométer.

Bükki-túrák, Szilvásvárad-Bánkút, távolság: 25 km

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Ezt a túrát az edzettebb bringásoknak ajánljuk, bár némi felkészülés után, kényelmes tempóban a kevésbé gyakorlottak is teljesíthetik. Az útvonal a Bükk vidékének legszebb tájait keresi fel. Szilvásváradról kiindulva egy ideig a kisvasút nyomvonalát követve tekerünk, majd balra kanyarodva néhány kilométer után következik az út legnehezebb része, egy 13 kilométer hosszú lejtő. Útközben megállhatunk pihenni a gyönyörű panorámát kínáló kilátóhelyek egyikén, a Gerenna-várnál, vagy a kalapati parkolónál lévő Millenniumi kilátónál. Az emelkedő szakasz után elérkezünk a Bükk legszebb részéhez, a Bükki-fennsíkhoz, ahová a sziklába vájt Olasz-kapun keresztül juthatunk el. A zsidó-rétet elhagyva elénk tárul a fennsík egyedülálló ligetes, fás panorámája. Itt érdemes hosszabb időre is megállnunk. A csipéskúti elágazásnál balra fordulva egy meredekebb szakasz után jutunk el a bánkúti síházhoz, túránk legmagasabb pontjához. Innen a már említett útvonalon juthatunk vissza Szilvásváradra, de a Gerenna várig le is vághatjuk az utat a sárga jelzés mentén. A Szilvásváradig tartó lejtős szakaszon nem árt az óvatosság, időnként megdöbbentően nagy kátyúk díszítik az utat. Szilvásváradon, a kisvasút állomásával szemben biciklibérlésre is van lehetőség.

Villányi bortúra

Forrás: MTI

Pécsről kiindulva több izgalmas útvonal is kínálkozik, de ezek közül is a Villány-siklósi borút a kedvencünk. A túra Pécsről előbb Kozármislenyen át Palkonyára, erre a parányi, mediterrán hangulatot árasztó településére vezet. A falu határában gyönyörű horgásztó várja e sport szerelmeseit, de érdemes egy rövidebb pihenőt tenni Palkonya híres pincesorán is. A túra a Villány-siklósi borúton halad tovább, első állomás a villánykövesdi pincesor, ahol ki-ki megtalálhatja a számára kedves pincét és természetesen meg is kóstolhatja a nedűket. Az út Villányban folytatódik, ahol felkereshetjük a híres bormúzeumot, Siklóson pedig nem szabad kihagyni a műemlék vár megtekintését sem. Az útvonal teljes hossza 95 kilométer, de itt is érdemes hosszabb, több napos túrát tervezni.

Kőszegi-hegység: Szombathely-Pornóapáti-Torony-Bozsok-Velem-Kőszeg

Forrás: MTI

Varázslatos erdei környezetben a nyugati határszélhez rövidtávon, de erős szintemelkedésű mellett kerekezhetünk egészen Kőszegig. A Kőszegtől délre elterülő hegység közel 900 méter magas csúcsa az Írottkő. A hegy lábánál vezető, kijelölt kerékpáros kirándulóúton kitáblázott, kis forgalmú, kerékpáros-barát utakon nyugodtan lehet haladni. Az itt kiépült Natúrparkot és a cáki pincesort lassabb tempóban a nyeregből leszállva érdemes végigjárni. Ha szerencsés időpontban érkezünk a népi kismesterségek bemutatóhelyére, Velembe, a kirakodó vásárt megint csak jobb gyalog végignézni. A túrázóknak egyedül a Szombathelyre bevezető úton kell nagyobb forgalomra számítaniuk. A táv körülbelül 40 kilométer.