Szódával jobb, mint a whisky - szeszmúzeumok Magyarországon

Vágólapra másolva!
Dublinnak ott a Guiness múzeum, Amszterdamnak a Heineken sörgyár, a több száz csehországi sörmúzeumról már nem is beszélve és akkor még az edingurgh-i whisky múzeumot, vagy a szintén csehországi Karlsbadban lévő Becherovka-múzeumot nem is említettük. Mit tegyen a külföldi, vagy a hazai turista, ha Magyarországon is szeretné megismerni a tipikus helyi italok történetét? Sörtől a pálinkáig, szeszmúzeumok idehaza.
Vágólapra másolva!

Dréher Sörmúzeum

Budapesten az ország talán legismertebb márkáját előállító Dréher Sörmúzeum az ital rajongóinak első kötelező látnivalója. Itt nemcsak a sört, de a sörfogyasztás szokásait, a sörkészítés folyamatát is megismerhetjük múzeumi keretek között. A Dréher Sörgyár területén (Jászberényi u. 7-11.) lévő múzeum minden nap 9-16 óráig várja a látogatókat. A belépőjegy csupán háromszáz forint, viszont jegyet csak nagykorú látogatók válthatnak. A kiállítás bemutatja a sörgyár (és jogelődjeinek) történetét és ezen keresztül a sörkészítés és sörfogyasztás fejlődését, kultúráját is. Elsősorban az 1900-as évek elejétől láthatunk a sörkészítéssel kapcsolatos eszközöket, illetve korabeli palackokat, cégéreket és a sörfogyasztást megörökítő alkotásokat.

A múzeumi kiállítás megtekintésén túl lehetőség van szervezett keretek között sörutazást is tenni. A Sörutazás során a múzeum megtekintése mellett a sörkészítés folyamatát is bemutatják az idegenvezetők. Megtekinthetjük a működő főzőházat, mely Európa egyik legszebb jelenleg is működésben lévő főzőháza, illetve a sörkészítés kulisszatitkaival is megismerkedhetünk. Természetesen nem maradhat el a kóstoló sem. Az 1300 forintos Sörutazás-jegy megvásárlásával két pohár sört is elfogyaszthatunk. A túrán való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges, de ha szerencsénk van már meglévő csoportokhoz egyénileg is csatlakozhatunk.

Forrás: MTI

Zwack Múzeum

Csak egy kerülettel kell tovább mennünk és a Soroksári úton.(a 26. szám alatt) találjuk a Zwack gyár múzeumát. A világhírű termék és a Zwack család hat generációig visszanyúló történelmét bemutató kiállításra 1770 forintért kell belépőjegyet váltanunk. A Dréher Múzeumtól eltérően itt 18 év alatti látogatókat is fogadnak 990 forintos diákjeggyel. A felnőtt belépőjegy árában egy termékkóstoló is bele tartozik, ahol a gyár három különböző termékét ízlelhetjük meg.

Forrás: MTI

A kiállítás megtekintése közben átfogó képet kaphatunk a különböző korok hangulatából, a kiállított tárgyakhoz kapcsolódó zenét hallhatunk, korabeli újságokat olvashatunk, de érezhetjük az alapanyagul szolgáló gyógyfüvek illatát is.

A kiállított tárgyak között olyan érdekességek is szerepelnek, mint a lóvontatású italszállító kocsik "üzemanyagának" főkönyvi nyilvántartása, az első világháború idejéről származó különleges képeslap, Ady Endre Milyttához, Zwack Péter nagynénjéhez írott versei, svéd útlevél, amelyet annakidején Wallenberg állíttatott ki Zwack Péter számára, de hallhatjuk a BBC magyar adását a partraszállás napján, Zwack Péter chicagói beszédét 1956-ból, amikor alapítványt hozott létre a menekültek megsegítésére.

Forrás: [origo]

A kiállítás részét képezi egy Európa szerte egyedülálló tizenötezer palackot magában foglaló mini palack kiállítás is. A múzeum mellett mintabolt működik, ahol a gyár termékei mellett különböző ajándéktárgyak is megvásárolhatók.

Villányi bormúzeum

Villány és környéke az ország legismertebb és turisztikai szempontból talán leginkább egységes, "jól kitalált" borvidéke. Az utóbbi években a híres borászatok tucatjai hozták létre itt modern pincészeteiket, amelyek legtöbbször szállodával, étteremmel egészültek ki. A villányi borút mentén fekvő települések bármelyike nyugodt szívvel ajánlható a borbarátok számára, de Villány, Nagyharsány és Palkonya talán a legizgalmasabb. A Villányi Bormúzeum a műemlék Teleki-pince borházában található. Az állandó kiállítás bemutatja a villányi borrégió szőlőtermesztésének és borkészítésének történetét. A kiállítás külön hangsúlyt fektet a Teleki család tevékenységének bemutatására. Teleki Zsigmond 1881-ben megalapította a Chateau Teleki birtokot, és az ő nevéhez kötődik a filoxérának ellenálló aranyvessző nemesítése is.

Forrás: MTI

Az előtérben írásos és tárgyi emlékek bizonyítják, hogy a térség más az ősidők óta lakott terület volt. A dokumentációs fotóanyag mutatja be a az egykori szőlőtermesztés és borászat folyamatát. A bejárattal szemben római kori leleteket mutat be a múzeum, melyek a kutatások és a házépítések során kerültek elő. Fotók láthatók a pincesorról valamint régi présházakról, metszőkések, metszőollók találhatók az üveg alatti tárolókban. A pincének egy külön lezárt részén 40 ezer palack múzeumi bort őriznek. Múzeumi bornak a legalább 5 éve különlegesen érlelt bort nevezik, amelynek élvezeti értéke meghaladja a kereskedelmi borét.

Villányban járva nem szabad kihagyni az amerikai stílusú ultramodern Wunderlich látványpincészetet sem, ami ugyan nem múzeumként működik, de a borkészítés folyamatát látványos módon követhetik végig a látogatók.

Pálinka múzeum, Kecskemét

Szintén a Zwackhoz tartozik a kecskeméti pálinka múzeum. Ami a skótok számára a whisky, a franciák számára a konyak, az Kecskemétnek a világ számos táján ismert és méltán kedvelt kecskeméti barackpálinka. A vidéken nagy hagyománya van a barackpálinka főzésnek, írásos emlékek már a 18-19. századfordulótól említik, de a kecskeméti fütyülős barack pálinka, a múlt század 30-as éveinek közepén vált világszerte ismertté.


A brit trónörökös, Edward walesi herceg, 1936-os magyarországi látogatása alkalmával megkóstolta és megszerette, majd egész életében kedvelte a kecskeméti barackpálinkát. "Szódával jobb, mint a whisky, teával jobb, mint a rum" - mondta a hagyomány szerint. Mind a mai napig minden alkalommal, amikor a brit uralkodó család valamely tagja Magyarországra látogat, látogatása emlékeként egy hatalmas üveg barackpálinkát kap.

A múzeumlátogatás első állomása a régi főzde, amely a huszadik század elején épült, és ma már ipartörténeti emlék. A következő épületben már a legkorszerűbb gyümölcspárlat fermentációs és desztillációs folyamatokat ismerheti meg a látogató. A gyümölcs ellenőrzött és szabályozott húsz hatalmas, 8,5 méter magas rozsdamentes erjesztő tartályban erjed. A gyárlátogatás csúcspontja természetesen egy szakszerű pálinkakóstoló. A múzeum ajándékboltjában megvásárolhatók a helyben készített italok. A látogatáshoz előzetes bejelentkezés szükséges, 25 főtől indulnak csoportok, a jegyára 1458 forintba kerül.