Megtisztulás Indiától Japánig - hódít a spirituális turizmus

Vágólapra másolva!
Miközben a szakrális élményekre tartott igényünket a tíz legintenzívebb fogyasztói szokás között tartják számon, a spirituális turizmus régi-új formája, ismét reneszánszát éli. Julia Roberts új "Ízek, Imák, Szerelmek,"című filmje egyes szakértők szerint további 10 évre megalapozta az iparág sikerét. Az utazók leginkább Indiában, Thaiföldön és Japánban keresik a megtisztulást és a megvilágosodást, de Dobogókő is hozhat sikereket Magyarországnak.
Vágólapra másolva!

A hetvenes években a történelmi egyházak hitelvesztésével főleg az alternatív egyházak, az ősi tanok és keleti filozófiák mentén szerveződtek a spirituális utak. Manapság nem a nagy világvallások, hanem inkább az abból táplálkozó, illetve abba gyökerező személyes meggyőződések hajtják a turistákat: az alternatív gyógymódok, spirituális terápiák, és az autentikus környezetben, esetleg saját guruval gyakorolt reiki és jógaórákon kívül az önismeret vált fontossá.

A kilencvenes évek elején aztán az egészséges életmód és az egyén kiteljesedését szolgáló életmódmagazinok wellness mámorában egyre többen, és egyre többet kezdtek el költeni például gyógyító kristályokra, tisztítókúrákra mágnes-zene- hang-fény és virágterápiákra és ki tudja mi mindenre.

Egyes szakemberek szerint ez a szellemi-lelki éhség nemhogy csökkent volna, hanem egyre csak fokozódik, ezért a hit és a spiritualitás mára napjaink egyik legfontosabb, hovatovább legdrágább árucikke lett. Egy kanadai tanulmány szerint, a csillapíthatatlan igényünka következő években világszerte intenzíven alakítja majd nemcsak a fogyasztói szokásainkat, de a turizmus és a vendéglátás iparágát is.

Az önkiteljesedést, az önmegvalósítást és az öngyógyítást ugyanis a jómódú nyugati társadalmak illetve a kevésbé tehetős országok polgárai egyaránt az otthonuktól távol, más kontinenseken keresik. A növekvő kereslet miatt, az USA-ban egyre több utazásszervező igyekszik magának kihasítani egy-egy szeletet az amerikai spirituális turizmus 21 milliárd dolláros tortájából. Ugyanakkor az európai, sőt hazai irodák is látnak fantáziát az ilyen jellegű utakban.

Forrás: AFP

Thaiföld, India Peru, Japán a legkeresettebb országok, de Dobogókőtől az Attila dombon és az angliai Stonehenge-en át, egészen a Machu Picchuig a legkülönfélébb helyszínek után is érdeklődnek az utazók. A spirituális turizmus sikere ugyanis abban rejlik, hogy kortól és anyagi helyzettől függően, mindenki megtalálhatja a maga tornacipős-egytál rizses zarándokútját, vagy a legdrágább kezelésekkel összekapcsolt kéthetes önismereti kurzusát.

Elizabeth Gilbert önéletrajzi regénye alapján született és Julia Roberts főszereplésével futó Ízek, Imák, Szerelmek című filmtől is hasonló sikereket várnak Indiában, mint amilyet néhány éve Nicole Kidman hozott hazája számára az Ausztrália című filmmel. Indiában azt remélik, hogy a film megerősíti spiritualistás iránt fogékony nézőket abban, hogy egy átszellemült indiai utazás útbaigazíthatja tévelygéseinket, és akár kulcsfontosságú lehet életünk hátralevő részében. Balin közben már az amerikai premier után közvetlenül Eat, Pray, Love fantázianevű csomagokkal készültek a szállodák, mintha csak tudták volna, hogy idén biztosan 100 százalékos kihasználtsággal fognak üzemelni. Balin csak az első hat hónapban 10 százalékos turistanövekedést könyveltek a - írja Jakarta Globe.

India: az Ayurvéda mindent visz

A dél-indiai Kerala tartományba, mint az ayurvédikus gyógyászat központjába újabban monszun idején is rengeteg spirituális utazó érkezik.A Hindustan Times szerint, öt évvel ezelőtt a csak 5 százalék volt a központok kihasználtsága az esős évszakban, de ez a szám már tavaly 70 százalék fölé emelkedett.

Forrás: AFP

Az esős évszak közepén egyrészt korábban nem tapasztalt esős élményekkel, és lényegesen hatékonyabb gyógymódokkal találkozhatnak az utazók.Az esős évszak ugyanis különösen alkalmas az ajurvédikus kezeléshez, mert a levegő pormentes és hűvös, így segít abban, hogy a pórusok megnyíljanak. A helyiek szerint a test jobban reagál a növényi olajokra és más ajurvédikus gyógyszerekre. Az utazók egyik kedvence a hatalmas esőzések közben és után tapasztalható frissen felázott föld illata, amely az indiai emberek számára szent jelenség. Az eső áztatta föld illatát ma már mesterségesen is előállítják, így a turisták haza is vihetik a Mitti-attar névre keresztelt nedves föld, és indiai fehér szantálfa elegyét tartalmazó illóolajat és parfümöt.

Thaiföld: sokasodnak a tematikus szállodák

A délkelet-ázsiai országban a komplett csomagokat kínáló hotelek után újabban megjelentek kifejezetten ilyen céllal épült szállodák is. Itt még az álmunkat is jó szellemek őrzik, és minden lépésünket Buddha óvó tekintete vigyázza. A tematikus szállodák sikere abban áll, hogy a tartózkodásunk ideje alatt, a napi foglalkozások és programok után a szállodai közeg nem zökkent ki a nap addigi ájtatos menetéből, hanem továbbra is ugyanolyan átszellemülten tölthetjük az esténk további részét a négy fal között is. Ehhez segítenek a fürdősók, a központilag vezérelt terápiás jellegű halk zene, az úgynevezett hangtálak, és zen homoktálak.

Forrás: AFP

A legjobb spirituális szállodákat a Kókusz szigetként is ismert Samuin találjuk. A Samui Dharma Healing Center-ben főleg a tisztítókúrákra koncentrálnak és háromnaponta kávés beöntéssel könnyítenek a vendégek emésztésén. A 8 napos kúrák, naponta 16 féle kezeléssel 35 ezer bahtba kerülnek. A szálloda olvasmánnyal is ellátja azokat a vendégeket, akik érdeklődnek a kezelések tudományos hátteréről és hatásmechanizmusáról.

Japánban gereblyézni és dobolni is lehet

A turisták számára Japán az egyik legizgalmasabb úti cél a spirituális utazások piacán. A teakészítés (chado) vagy a dobolás (taiko) terápiás megközelítése mellett, talán a zen kőkertek látogatása a legnépszerűbb program.

Forrás: Wikimedia Commons

A Kiotói Békés Sárkány (Ryoanji) Templom kőkertjét valamikor 1450 körül hozták létre azért, hogy a zen buddhista szerzetesek elmélyülten meditálhassanak. A kert vastag homokfövenyen szabálytalanul elhelyezett, összesen 15 darab sziklát tartalmaz, melyek közül csak (maximum) 14-et látunk, bárhol is állunk, állítólag egészen addig, míg el nem érjük a "szellemi megvilágosodást".

Igaz, a zen buddhizmus tanítása szerint a megvilágosodáshoz vezető út nem maga az elmélkedés és a meditáció, hanem a szatori, vagyis az az élmény, ami sokkhatásszerűen hat. Ettől függetlenül a szerzetesek naponta gereblyézik a kövek körül a puha homokot átszellemült, meditatív állapotban.

Sz.K.