High tech kalauz Beethoven és Falco sírjához

Vágólapra másolva!
Európa második legnagyobb temetőjében mostantól új multimédiás készülék kalauzolja a turistákat 42 állomáson keresztül. Az érdeklődők 2-3 és 4 órás séták keretében kereshetik fel Strauss, Beethoven és Falco sírját.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi években népszerűvé vált temetőséták az egyéni utazók fantáziáját is megmozgatták. Számukra készítik az ünnepelt sztárok sírhelyit feltüntető térképeket és egyéb segédeszközöket a világ legismertebb temetőiben, így a párizsi Pere Lachaiseben vagy a hollywoodi Foreverben és a Wesstwoodban.

Forrás: Wikimedia Commons

A Bécsi Központi Temető a papírtérképnél lényesen korszerűbb multimédiás készülékkel igyekszik megkönnyíteni az utazók dolgát, akik mostantól nagyobb kerülők nélkül fedezhetik fel a Wiener Zentralfriedhof jelentősebb síremlékeit.

Forrás: Wikimedia Commons
Beethoven és Schubert síremléke

A kézre eső és könnyű készülékek a temető főbejáratánál található portán (2-es kapu) egy fényképes igazolvány letétbehelyezése után, mindössze 7 euróért kölcsönözhetők. A multimédia készülék német és angol nyelven hallható szöveggel, valamint a kijelzőn megjelenő képekkel vezeti végig a látogatót a terebélyes temetőn. A séta összesen 42 állomáson oszt meg érdekes és különös információkat a hallgatókkal. Részletes ismertető hallható például a szecessziós stílusban épült temetőről és a hozzá tartozó templomról, illetve azok születéséről, valamint az egész létesítmény növény- és állatvilágáról. A legfontosabb állomások közé tartozik például Ludwig van Beethoven sírja, valamint Johann Strauss édesapjáé, de itt található Ausztria egyik leghíresebb popsztárjának, Falconak a síremléke is.

Forrás: Wikimedia Commons
Falco sírja

A multimédia készülék három különböző útvonalat kínál az érdeklődőknek: egy két-, egy három- és egy négyórás sétát. A Bécsi Központi Temetőt (Simmeringer Hauptstrasse 234) méreteiben csak a hamburgi Ohlsdorf múlja felül. Wiener Zentralfriedhof 2,5 négyzetkilométernyi alapterületű, amelyben 100 kilométernyi úthálózat, és csaknem 330 ezer síremlék található.