Vakációk dohányfüst nélkül

nemdohányzó városok
Vágólapra másolva!
Az utazások egyre bővülő piacán ma már komoly igény van a kifejezetten dohányfüstmentes nyaralásokra, sőt a turistáknak már vannak kedvenc célállomásai is. Kanada, Izland, Norvégia, Ausztrália a négy legideálisabb út cél.
Vágólapra másolva!

Kerülnék a dohányfüstöt, ezért mellőzik a turisták például a kijevi Boriszpol repteret, ahol minden túlzás nélkül, egészen a közelmúltig vágni lehet a füstöt terminálban. Az úgynevezett smoke-free turisták még átszálláshoz sem voltak hajlandóak használni az ukrán repteret, mert a rossz szellőztetésnek köszönhetően szó szerint állt a füst a levegőben.

A füstmentes nyaralás elkötelezettjei vagy egészségtudatosak, vagy egyszerűen allergiások a cigarettafüstre. Nekik készült többek közt a smokefreeairport.com oldal, ahol jó előre tájékozódhatnak az egyes repterekre vonatkozó, mellesleg igen eltérő szabályozásra. Van ahol teljesen tiltott a cigarettázás. Ilyen például a Los Angeles-i nemzetközi reptér, a Minneapolisi St. Paul International Airport, továbbá a miamii, a bostoni, és a New York-i La Guardia reptér. A legtöbb repülőtéren így Európában is zárt, elkülönített dohányzószobákban lehet csak cigarettázni, de igen sok terminálban találhatók dohányzó bárok és sörözők.

Forrás: AFP
A La Guardia repülőtér New Yorkban

Újdonságok, érdekességek

Még az allergiás utazókat sem zavarja a Ryanair járatain korábban már tesztelt füstmentes cigaretták, amelyek a beszívott nikotinon kívül semmilyen anyagot nem bocsátanak ki. Segítségükkel a dohányosok átvészelhetik a landolásig tartó időszakot. Tíz darab nikotinos rudacskáért a légitársaság hat eurót (1800 forintot) kér utasaitól. Egy közvélemény-kutatás során huszonnégyezer Ryanair utas jelezte, szívesen dohányozna repülés közben is.

Idén szeptembertől New York is bevezette a tilalmat, méghozzá a Times Square-en a Central Parkban és a Coney Island-i strandon. A füstmentes éttermek és mozik után a turistáknak a köztereken is ébernek kell lenniük, mert akár 250 dollárra is megbüntethetik őket.

Forrás: AFP
New York, Times Square

Érdekes, hogy míg Amerikában nem csökken a dohányfüstmentes éttermek forgalma, addig a görögöknél közel 80 százalékos bevételcsökkenésről számoltak be a kocsma és bártulajdonok, aki a két hónapja érvényben lévő dohányzási tilalom miatt "Vissza a hamutartókkal" címmel máris ellenkampányba kezdtek. Görögországban jelenleg 1 nemdohányzóra 100 dohányos jut, így a mediterrán ország nem a legkedveltebb a nemdohányzó turisták körében.

Tengerparti cigizés

Miután egyetlen nap alatt 230 ezer csikket gyűjtöttek össze az aktivisták a kaliforniai tengerpartokon az Earth Rescue Foundation kezdeményezésére ma már a legtöbb strand, köztük a Huntington, a Malibu, a LA, a Santa Monica, a Newport, és a Solana beach teljesen füstmentes. Kaliforniában a statisztikák szerint a lakosság 82 százaléka nem dohányzik, így óriási az igény a füstmentes közterekre. Néhány éve már a parkok, a sétányok és a túraútvonalak mentén sem lehet dohányozni.

Forrás: AFP
Santa Monica beach, Los Angeles

Nincs ilyen könnyű dolga a hatóságoknak Horvátországban, ahol nemcsak európai, de világviszonylatban is igen magas a dohányosok száma. Itt a tiltás egyelőre csak a horvát oktatási és egészségügyi intézmények zárt tereire vonatkozik, a tengerpartokra még nem.

Az autókölcsönzők közül az Avis és a Budget flottája tavaly óta teljesen füstmentes. Az Alamo és az Enterprise autóiban tilos a dohányzás, míg a Hertz és National kölcsönzőiben külön jelezni kell, ha füstmentes autót kérnénk.

Azok a turisták, akik a lehető legtöbb helyszínre kiterjedő füstmentes nyaralást keresik, azok aTourism-Review.com legújabb gyűjtése szerint a világ négy vezető füstmentes desztinációját, azaz Írországot, Ausztráliát, Kanadát vagy Norvégiát keressék fel.

Kanada: parkok, sétányok, túraútvonalak mentén sem lehet rágyújtani

Kanada már közel 10 éve füstmentes zónának számít. A lakosságnak alig 25 százaléka dohányzik, és küzd még a mások által kifújt füst káros hatásai ellen is. A fiatalok körében sem divat a cigi. Míg Magyarországon a 16 évesek majdnem 50 százaléka dohányzik Kanadában csak 11 százaléka gyújt rá naponta.

Forrás: AFP
Vancouver

Több tartományban azt is megkövetelik, hogy a dohánytermékeket az üzletekben a vásárlók szeme elől elrejtve tartsák. A legnagyobb vonzerőnek számító nemzeti parkok után, mint amilyen a Banff vagy az Algonquin már a nagyvárosi parkokban, így Vancouverben és Halifaxban sem lehet cigarettázni. A dohányzóknak a játszótereket legalább 7-10 méterre, az épületek bejáratát pedig legalább hat méterre kell elkerülniük, de a sportlétesítményekben is tiltott a dohányzás.

Írország: sör cigi nélkül

Forrás: AFP
Dublin

Írország intenzív kampányt folytat a dohányzás ellen. A világon itt tiltották be először a munkahelyeken történő dohányzást. A tiltás a klubokra, bárokra, éttermekre és kocsmákra is vonatkozik. Dublin, mint a leglátogatottabb ír város kulturális és gasztronómiai örömökben tud talán a legtöbbet nyújtani, de sörözést időről időre meg kell szakítani a dohányosoknak, és a kocsma előtt, csak a kijelölt helyeken lehet cigarettázniuk.

Ausztrália: nem is kívánják

Mivel egész Ausztrália területén tilos rágyújtani a zárt közterületeken, a kontinens egésze ideális helyszín lehet az antinikotinistáknak. Az ország megszállottan küzd a dohányzás ellen, mivel a szakemberek feltételezése szerint a pusztító erdőtüzeket gyakran okozzák az eldobott cigarettacsikkek.

Forrás: AFP
Melbourne

Nem igazán vágynak cigire a turisták az ország belsejében található, lélegzetelállítóan szép Simpson sivatagban. A gyilkos hőségben senkinek nem jut eszébe rágyújtani, de mellesleg nem is lehet. Hasonló a helyzet a Nagy Korallzátony környékén és a Great Barrier Reef Marine Park területén is, ahol ugyancsak tilos a dohányzás.

Norvégia: folyamatosan csökken a dohányzók száma

Norvégia 2004-ben tiltotta meg a dohányzást a kávézókban, éttermekben, bárokban, amelynek eredményeként a dohányzók száma folyamatosan csökken az országban. Koppenhágai turista apartmanokban szintén tilos rágyújtani, de a magánszemélyektől bérelt rövidtávra szóló lakásokban sem érdemes próbálkozni, mert a szomszédok saját egészségükre hivatkozva azonnal feljelentenek.