Nem vagyunk mi fővárosok

Vágólapra másolva!
A hivatalos megfogalmazás szerint a fővárosok egy adott ország közigazgatásának, állami csúcsszerveinek székhelyét, hivatalosan is deklarált központját jelentik. Általában ide koncentrálódik a társadalmi és kulturális élet, itt található a legtöbb szolgáltatás, és a közlekedési csomópontok is itt alakulnak ki. Jelenleg azonban közel 30 olyan ország létezik, amelynek fővárosa nem a legnagyobb és legfejlettebb város, sőt tíz olyan állam is létezik, (pl. Hollandia, vagy a Dél Afrikai Köztársaság) amelynek egynél több fővárosa van. Az alábbi városok feltűnten vonzó küllemük, sajátos életformájuk, népszerű rendezvényeik, különös adottságaik ellenére sem fővárosok, jóllehet legalább annyira keresettek, mintha azok lennének.
Vágólapra másolva!

Isztambul, Törökország

Forrás: AFP

Ankara kedvezőtlen fekvése, száraz éghajlata miatt sokáig egy jelentéktelen kisváros volt, de ma is leginkább csak egy egyetemi városként definiálható. Kemal Atatürk nyomására 1923-ban vált az ország fővárosává. Isztambul viszont Bizánci és az Ottomán illetve a görög és római birodalomból hátramaradt páratlan szépségű templomokkal és műemlékekkel dicsekedhet. 12 milliós lakosságával Isztambul Törökország gazdasági központja, és egyben legfejlettebb városa. Az ország ipari termelésének kb. 45%-át adja, mindemellett az ország a legfontosabb export- és importközpontja és tengeri kikötője. Jelentős a nehézipara, de foglalkoznak itt autó és hajógyártással, jelentős az üvegipara, textil-, gumi- és bőripara. A látványosságok közül a Hagia Sofia templom az egyik legféltettebb és egyben legérdekesebb. A szakemberek szerint, a matematikus Anthemius, és a mérnök Isidorus a Hagia Sofiával olyan épületet alkotott, illetve óvott meg a pusztulástól, amely az összes ismert építészeti elem tökéletes szintézise.

Fokváros, Dél-Afrikai Köztársaság

Forrás: AFP

Gyakran a világ legszebb városának nevezik rendkívüli földrajzi adottságairól és környezetéről, ezért is Fokváros a Dél-afrikai Köztársaság legfőbb turisztikai központja. Kikötőjét az 1600-as évek közepén holland hajósok alapították azzal a céllal, hogy Indiából jövet ivóvíz és egyéb a készleteik feltöltsék. Afrika partjai mellett ugyanis javarészt kikötésre alkalmatlan, sivatagi tájak sorakoztak.

A drága indiai fűszerrakományok igen kelendőek voltak, Fokváros pedig egyre forgalmasabb és egyre gazdagabb település lett. A világ tengeri kereskedelmének jelentős részét ma is Cape Town bonyolítja. Évente csaknem 13 millió tonna szállítmányt kezelnek a dokkokban. Fokváros,- vagy, ahogy a hajóiparban dolgozók nevezik " a tengerek kocsmája"- hírességét és gazdagságát hosszú ideig kizárólag a jó kikötői adottságának köszönhette. Ma már nagyszabású kulturális és sportesemények szerveznek, és a város látnivalókban is bővelkedik. A legkeresettebb bódéváros és a Fokvárostól másfél órányi autóútra, délre található Jóreménység foka. A kelet felé tartó hajósok úgy tartották, ha elérik ezt a pontot, innen már nagy baja sem a legénységnek, sem pedig a rakománynak nem lehet.

Torontó, Kanada

Forrás: AFP

A Lonley Planet szerint Torontó olyan, mint a legtöbb amerikai nagyváros, bűnözés nélkül. A város másik különlegessége, hogy lakosainak több mint fele nem kanadai születésű. Ez a tény pedig egy egészen unikális, sajátosan pezsgő, multikulturális urbán-játszótérré varázsolta Torontót nemcsak az alkotók és művészek, de az egyszerű városlakók és a turisták számára is. A látványosságok közül a CN Towert, a kínai a bohém és szeszfőzde negyedet és a Torontó-szigetet keresik a legtöbben. Torontó 1857-ben alulmarad a főváros címéért Ottawával vívott versenyben, mert a frankofón lakosság túlságosan "angolosnak" tartotta az Ontario-tó partján fekvő várost.

Mumbai, India

India pénzügyi, kereskedelmi és szórakoztató központjában csaknem 13 millióan laknak. Itt székel az Indai tőzsde és Bollywood-i filmstúdiók is itt üzemelnek. Óriási forgalmat bonyolító kikötőjébe a tankerhajókon egyebek mellett kőolaj érkezik, amit ma már helyben finomítanak.

A turisták a Chowpatty Beach utcai árusait keresik, hogy dacolva a hasfájással kipróbáljanak valamit a helyi sütödék kínálatából. A másik szintén szokatlan élményekkel szolgáló programot a város Dharavi negyedében szervezett valóságtúrák jelentik. A nyomornegyed-túra kendőzetlenül és megdöbbentő valósággaltárja fel az itt élők hétköznapjait. Egészen más képet mutat a város a Tádzs -Mahal Palota és szálló árnyékában, amely az arab tengerre nézve a város egyik jelképe. A Mór és firenzei stílusban épült palota bárjaiban és fürdőjében nem csak szállóvendégek élvezhetik a szolgáltatásokat.

Sydney, Ausztrália

A város fekvése Cape Town adottságaival vetekszik. A gyönyörű kertváros, a metropoliszt körülölelő kanyonokkal tarkított hegyvonulatok illetve a homokos partoktól csak a haladó szellemű városvezetés teszi még kellemsebbé a helyiek életét.

Forrás: [origo]

Sydney a világ street art alkotóinak fellegvára, amiből a turistákat sem hagyják ki. A graffiti turizmus például egészen szervezetten működik, és a város hivatalos turisztikai honlapján az egyik legjobban promotált program.

Az egymással vetélkedő Melbourne és Sydney csatájából végül Viktória Királynő 1900-ban hozott döntésével Canberra került ki győztesen, még akkor is, ha lakosságát, infrastruktúráját és népszerségét tekintve a nyomukba sem ér.

Rio de Janeiro, Brazília

Forrás: AFP

Rio hangulata azt az érzést kelti az emberben, mintha az lenne a világ közepe. Rio - vagy, ahogy a helyiek nevezik Cariocas - azonban még csak nem is főváros, jóllehet 12 milliós lakossága, két reptere, féktelen jókedve, szemet gyönyörködtető strandjai, remek koktél- és szamba bárjai mindenkivel elhitetik ezt.

A nagy változást 60-as évek jelentett a város életében, amikor Brazília vált az ország fővárosává és a kormányzati és egyéb hivatalokat fokozatosan áthelyezték, de a város csak 1975-ben lett az állam fővárosa.