Csak reklámfogás a kutyabarát jelző a hazai szállodáknál

kutyás szállodák
Vágólapra másolva!
Egyre több magyar szálloda hirdeti magát kutyabarátként, de legtöbbször ez mindössze annyit jelent, hogy a kutyákat beengedik a hotelbe; csak felár van, plusz szolgáltatások nem nagyon. Pedig lehetnének, ahogyan azt az ausztriai példák is mutatják. A szomszédban vizes tál, saját hűtőszekrény a kutyatáp tárolására, és külön kutyafekhely kialakítása is beletartozik az árba.
Vágólapra másolva!

"Kutyával jöttek? A kennelek ott vannak az udvarban hátul" - fogadta a recepciós a meglepett kutyatulajdonosokat egy magyar szállodában, akik persze nem így képzelték el a nyaralást a kutyájukkal. Az eset mutatja, hogy a magyar hotelek némiképp másképpen állnak a kérdéshez, mint például a híresen kutyabarát osztrákok: felár van - ami a magasabb takarítási költségek miatt amúgy érthető is -, de a plusz szolgáltatások hiányoznak. Így aztán egyelőre kutyás vendégből sincs túl sok.

Csillik Gábor kutyanevelési tanácsadó szerint a luxusszállodákban a kutyák fogadása egyáltalán nem okoz gondot, de a szolgáltatásnak meg is kérik az árát. Minél lejjebb megyünk a szállodai kategóriákban, annál rosszabb a helyzet.

A szakértő szerint nagyon vegyes a kép, vannak rossz és jó példák is. Szerinte a szállodák úgy is próbálnak vendégeket szerezni, hogy felteszik a "kutyabarát" logót a weblapjukra, de nem sok elképzelésük van arról, valójában mi kell ahhoz, hogy jól érezze magát a házikedvenc és a gazdája, ráadásul Magyarországon egyelőre nincs is rögzítve, melyik szálloda használhatja a "kutyabarát" jelzőt. Ezért Csillik Gábor azt ajánlja, minden kutyatulajdonos érdeklődjön a kiválasztott szállodában, náluk mi rejlik a "kutyabarát" jelző mögött. A valóban kutyabarát helyen van kutyafuttató, olyan hely, ahol játszhatnak a négylábúak, kutyaágy, jutalomfalat, külön kutyaeledel és állatorvosi ügyelet, ami sokszor csak annyit jelent, hogy a szálloda megállapodik egy közeli állatorvossal, aki szükség esetén ellátja a vendégek állatait.

Elvárások természetesen az állattal és gazdájával szemben is vannak. Ha a szállodák befogadják a kutyát, akkor a gazdinak is oda kell figyelni, hogy a négylábú fegyelmezetten viselkedjen. Nem ugathat, nem lehet agresszív, nem kunyerálhat az étteremben, az ürüléknek pedig természetesen nyoma sem maradhat.

Felár van

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Az idén március végén nyitott szegedi Hunguest Hotel Forrásban éjszakánként 5 ezer forint felárat kérnek egy kutyáért, és általában kistestű állatokat fogadnak. Külföldi vendég még nem hozott kutyát, és a magyaroknál is csak elvétve fordul elő, bár arra is volt már példa, hogy egy vendég azért jött a szállodába, mert látta a honlapon a "kutyabarát szálloda" jelzést. A négycsillagos Hotel Sopronban 3500 forint/éjszaka a kutyás felár, és ezért mindössze annyi jár, hogy az eb bemehet a szobába. A magát hegyi szállodaként definiáló, Salgótarján közelében fekvő Salgó Hotelben 1500 forintot kell fizetni a négylábúak után éjszakánként. Kistestűek mindenhová mehetnek, a nagyobbakkal érkező gazdiknak inkább az apartmanokat javasolják. Mint a recepción megtudtuk, volt már példa arra, hogy kutyával érkeztek a vendégek, de nem jellemző, pedig a környék - a Cserhát, a Mátra és a Karancs találkozása - kutyaszemmel nézve valóságos paradicsom.

Budapesten más

Nálunk kistermetű kutyák lakhatnak, bár természetesen nem kérünk a foglalásnál méretet - mondta Ambrusz Éva, a Radisson Blu Béke Hotel PR menedzsere. Magyar viszonylatban kutyabarát szállodának tartom magunkat: a házban mindenhová bemehet a kutya, az egyetlen kérésünk, hogy a szobalányok számára egy külön erre a célra nyomtatott ajtóakasztóval jelezzék a kutya jelenlétét. A kutyás felár 30 euró egy éjszakára. A Radisson Blu Béke Hotelbe körülbelül negyedévente egy négylábú vendég érkezik. Szerintem a kutya-felár miatt jön kevés rendelés, hiszen szinte ugyanannyit számolunk fel, mint egy főért. Ennek nem az a célja, hogy lecsökkentsük a kutyás vendégek számát, hanem hogy megtérüljön a takarítási többletmunka - mondja Ambrusz Éva, aki úgy tudja, a kutyabarát Ausztriában is 25 euró / éj a felár, pedig ott nagyon támogatják a kutyával való utazást. Úgy véli, azért is nem keresik őket sokan, mert viszonylag sok szálloda szakosodott már kisállatokra, és a kutyatulajdonosok inkább azokra fókuszálnak, mert ott biztosan megfelelő körülményeket találnak.

Mit tud egy kutyabarát szálloda?

Érdekes módon azok a magyar szállodák, amelyeket fórumokon saját tapasztalataik alapján többen is kutyabarátnak neveztek, nem sokban különböztek az előbb említett szállodáktól. A tatai Hotel Gottwald például nem használja weblapján a "kutyabarát szálloda" jelzést, de éjszakánként 2 ezer forintért fogad kutyákat is. Bemehetnek az étterembe is, s mint a recepción megtudtuk, még sohasem kaptak kedvezőtlen visszajelzést a többi vendégtől. Az egyik kutyatulajdonos, aki már megfordult a szállodában, az alkalmazottak kedvességét nevezte a hely legnagyobb vonzerejének. Ez úgy látszik, másnak is bejön: a szálloda évente 20-30 kutyás vendéget fogad.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Ennél impozánsabb számot csak a kutyás fórumokon abszolút pozitív példaként felhozott Mátra Vendégházban említettek, ahol évente körülbelül 100 kutyát látnak vendégül. Volt olyan hétvége, ahol egyszerre 14 kutya, egész kutyaiskola volt elszállásolva a vendégházban - akik később aztán spontán módon fel is léptek a falunapon, de ez egy másik történet. A Mátra Vendégházban egyébként nincs kutyás felár. Mint a tulajdonos elmondta, nagyobb kárt nem tettek a négylábúak, bár az is igaz, hogy a kertjük eredetileg sem volt nagyon szép.

Ausztriában egészen más

Az igazi kutyabarát szállodák ennél többet nyújtanak. Ausztriában a kutyabarát szállodáknál elvárt és természetes szolgáltatásnak számít a vizes tál, a saját hűtőszekrény a gazdik által hozott kutyatáp tárolására, kutyafekhely kialakítása, zacskók biztosítása az ürülék eltakarításához, a vendégek informálása a kutyás sétautakról, valamint nagyobb szoba az ebbel érkező vendégek számára - írja a www.ogz.at. Az ilyen szállodákban a HMS Hüttenmiet-Service GmbH-ben képzett kutyaoktatók várják a négylábú vendégeket, és még fizetni sem kell azért, hogy az állatok egy elkerített területen szaladgálhassanak. A szálloda marketingvezetője szerint ez a szolgáltatás náluk nagyon népszerű, sok vendég kifejezetten ezért jön a szállodába. Az Accor-lánc szállodái, a Novotel, a Mercure és az Ibis, Ausztriában már a bejelentkezésnél apró ajándékkal kedveskednek a kutyával érkezőknek.

Némelyik szálloda még ennél is tovább megy: ahogy a kutya gazdája, a kutya is wellness-programokban vehet részt. Létezik kutyamasszázs, infravörös kezelés vagy mágneses mező terápiás kezelés négylábúaknak. A grossraming-i Ennstaler Hofban, ahol ezeket az extra szolgáltatásokat nyújtják, még arra is odafigyelnek, hogy a kutyafajták szerint ültetessék le az asztalokhoz a gazdikat és kedvenceiket.

A szolgáltatás persze Ausztriában sem mindig ingyenes, főleg nem az extrák. A szállodák általában éjszakánként 8-10 euró pluszköltséget számítanak fel a kutyák után, többnyire a takarítási költségre hivatkozva. A tiroli Küchl Alpenhotel vezetője szerint például, a kutyás szobák takarításánál több tisztító- és fertőtlenítő szer fogy, ráadásul a sok vendég a szekrényben tárolja a kutyaeledelt, ami pillanatok alatt átveszi a szagát, a Jagdhof Breitental tulajdonosa azért háborog, mert egyes kutyatulajdonosok még az ágyba is beviszik kedvenceiket.

ÚtiSúgó.hu