Tengerparti nyaralás leütésre

Vágólapra másolva!
A bolti ár töredékéért juthatunk hozzá egy-egy tengerparti nyaraláshoz, sítúrához vagy szálláshelyhez, ha licitálunk valamelyik aukciós utazási portálon. Több licitoldal működik magyar nyelven is, de sosem árt utánanézni, hogy valóban jó helyre megy-e a pénzünk.  
Vágólapra másolva!

A több százezres bolti árakhoz képest néhány tízezer forintért már nyaraláshoz juthat bárki, ha a magyar nyelven működő utazási licitoldalak egyikén vásárol magának utazást. A honlapokon tengerparti nyaralásokat, városlátogatásokat, sítúrákat lehet vásárolni úgy, hogy az utak ára licitálással dől el.

A módszer működik, bár nem árt az óvatosság. Egy korábbi cikkünkben szereplő cég engedélyszám nélkül értékesített utazásokat, ráadásul az üzemeltető céget Las Vegasban jegyezték be, és a megadott elérhetőségeken nem sikerült utolérnünk. Ma már nem működik az oldal, de a többi szolgáltatót is érdemes ellenőrizni és azon az oldalon megkezdeni a licitálást, ahol egyrészt egyértelmű leírást is találunk a licitálás menetéről, másrészt ahol megjelenítik az üzemeltető cég elérhetőségét, címét és engedélyszámát is.

A licittravel.hu oldalon például a licitálás megkezdése előtt először minden felhasználónak regisztrálnia kell magát a honlapon egy űrlap kitöltésével. Az űrlapon pontos és valós adatokat kell megadnunk, majd a regisztrációt követően e-mailben egy jelszót küldenek el a címünkre, amit aztán később megváltoztathatunk. E jelszó segítséágével kezdhetjük meg a licitálást a kiválasztott ajánlatra.

Maga a licitálás úgy történik, hogy az egyes ajánlatok alatt elhelyezett gombra kattintva ígérhetünk rá az aktuális árra. A liciteket 10 ezer forint alatti indulóárnál 1000, 60 ezer forint indulóár alattiaknál 2000, 100 ezer forint indulóár alattiaknál 5000, a 100 ezer feletti indulóárú utaknál 10 ezer forinttal lehet minimum emelni. Minden egyes ajánlatról részletes leírást kapunk fotókkal és azt is megjelölik,, hogy az adott szállásra, utazási csomagra meddig lehet licitálni, éppen hol áll a licitálás és milyen módon fizethetünk, ha a mi ajánlatunkat ütik le győztesként. Természetesen nem muszáj feltétlenül licitálni, a megadott azonnali áron, licitálás nélkül is megvásárolhatjuk az utazásokat.

Fontos tudni, hogy amennyiben az aukció lejárta előtti 5 percen belül még licitálunk, a leütés határideje az utolsó licit idejétől számított 5 percre módosul. A téves licitálást úgy próbálják meg kiküszöbölni az üzemeltetők, hogy a gomb megnyomását követően meg kell erősítenünk licitálási szándékunkat.

Forrás: [origo]

Sikeres licitálást követően előbb ki kell egyenlítenünk az utazás árát a kiválasztott módon (például banki átutalás, bankkártyás fizetés), majd kuponokat kapunk cserébe, amit aztán beválthatunk a szállodában, utazási irodában. A kuponok egyébként átruházhatók, ajándékozhatók.

A licittravel.hu-hoz hasonlóan a Gulliver Travel Utazási iroda licitáló oldalán is kuponokat kapunk sikeres licitálás esetén, s a vásárlásról itt is értesítést kapunk. Amennyiben a megnyert licitálást késve fizetjük ki, vagy visszautasítjuk a már megvásárolt kupon megfizetését, 10 ezer forintos büntetést kell fizetnünk mindkét oldalon.

A jelenlegi jogszabályok szerint utazási ajánlatok értékesítésére Magyarországon csak működési engedéllyel rendelkező utazásszervező jogosult, és külföldi - tengerentúli - cégnek is bejelentési kötelezettsége van, ha Magyarországon szeretne értékesítést végezni. A megvizsgált licitoldalak némelyikénél az általános szerződési feltételei között éppen ezért szerepel, hogy az oldalt üzemeltető cég csak elektronikus közvetítői tevékenységet végez. Ahol ezt a rendelkezést nem találjuk, feltétlenül kérdezzünk utána a cég működési engedélyének a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatalnál.