Komoly veszélyben a Tadzs Mahal

Vágólapra másolva!
Egy, az indiai kormány által készített új felmérés szerint a környezetszennyezés miatt ismét komoly veszélybe került az ország ás a világ talán legismertebb műemléke, az Agrában található Tadzs Mahal.
Vágólapra másolva!

Hiábavalónak bizonyultak az indiai Agrában található Tadzs Mahal síremlék megóvására tett kísérletek, mivel az épületet folyamatosan súlyos lég- és vízszennyezés éri - derült ki az indiai környezetvédelmi minisztérium megrendelésére készült tanulmányban.

A kutatók szerint Agra városában az elmúlt években drasztikusan nőtt a légszennyezettség szintje, az egyre gyarapodó ipari létesítmények, a hatalmas járműforgalom és a lakosság növekvő száma miatt.

Az indiai kormány 1998 és 2000 között közel 100 millió eurós programot dolgozott ki az épület megóvására, ugyanis a síremléket borító fehér márvány fokozatosan besárgult. A program az épületet tekintve sikeresnek bizonyult, ugyanakkor nem koncentrált eléggé a Tadzs Mahal környékére és a környező negyedekben keletkező szennyezésre.

Forrás: Getty Images
Forrás: Getty Images

A program indulását nagy nemzetközi figyelem kísérte, még az akkori amerikai elnök, Bill Clinton is kiemelte egy beszédében, hogy amit 350 év háborúi, hódításai, természeti katasztrófái nem tudtak elérni, azt az emberi felelőtlenség néhány év alatt megtette.

A szigorítások értelmében az autókat kitiltották az épület és az azt körülvevő park 500 méteres körzetéből, és a légszennyezettség pillanatnyi értékét nagy kijelzőkön mutatják a látogatóknak.

Az új felmérés ugyanakkor kimutatta, hogy a környező ipari negyedek nitrogén-oxid-kibocsátása jóval magasabb értéket ért el, mint aminek betartására egy bírósági döntés kötelezte a helyi hatóságokat egy évtizeddel ezelőtt.

Tisztítás fogkrémmel



A helyiek látva az épület elszíneződését, és megijedve az így várható bevételcsökkenéstől, a lehető legnagyobb kárt tették az épületben: az elsárgult részeket fehér fogkrémmel próbálták tisztává varázsolni. A helyi hatóságok ezért kénytelenek voltak egy drasztikus, a bevételeket súlyosan érintő lépést megtenni: a hét egy napján zárva tartják a Taj Mahalt. Minden pénteken tisztítómunkások raja lepi el az épületet és egy speciális, vízzel kevert vegyszeroldattal módszeresen letakarítják a Taj Mahal burkolatát és a környező kövezetet. A beavatkozás még épp időben érkezett, a végzetes szennyeződést sikerült megállítani.

A légszennyezés elsődleges oka a növekvő ipari termelésben keresendő. Agra rohamosan fejlődő város, a szegénynek számító Uttar Prades tartományban. A Tadzs Mahalt ugyanakkor nem csak a káros gázok fenyegetik, hanem az is, hogy a teraszos termőföldek öntözése miatt vészesen csökkent az épület mellett lévő Jamuna folyó vízszintje. A vízszintcsökkenés veszélyeztetheti az épület stabilitását. A Tadzs Mahal alapjait ugyanis fából készítették, és folyamatosan nedvesen kell tartani ahhoz, hogy az egész épület ne süllyedjen meg.

Ráadásul mire Delhi felől Agrába ér, a Jamuna folyó vize erősen szennyezett. Ipari és kommunális hulladék szűrés nélkül jut a folyóba, és a víz megtisztítására tett kísérletek is kudarcot vallottak. A vízszint csökkenésében egy duzzasztógát is szerepet játszik.

Azért vannak sikeres lépések is: a helyi gyártelepek tisztább üzemanyaggal való ellátásához épített gázvezeték, az agrai utcák kiszélesítése, egy nagy elkerülő gyűrű építése, a gyárak káros kibocsátásának csökkentése vagy éppen a dízelüzemű riksák betiltása mind azt a célt szolgálja, hogy csökkentsék a légszennyezést és ezáltal megőrizzék a Tadzs Mahalt. A pozitív hatások érzékelhetők, de csak a veszély csillapítására elegendők.

A Tadzs Mahalt minden évben több százezer külföldi látogató keresi fel s fizeti ki a 10 dolláros belépőt. Az épület sokak szerint a világ legszebb síremléke, a mogul uralkodó Sah Dzsahán építtette harmadik felesége, Mumtaz Mahal tiszteletére, aki a pár tizennegyedik gyerekének szülése közben halt meg.