Szingapúr, a pénz és a tisztaság városa

Vágólapra másolva!
A város köztudottan a világ egyik leggazdagabb és legtisztább helye, itt található a földkerekség legnagyobb kikötője, a pénzügyi befektetések tekintetében már megelőzte Tokiót, a jelenkori fejlődés mértéke pedig magyar szemnek már-már felfoghatatlan. Turistaként mindenesetre élmény itt járni. Ez Szingapúr, Délkelet-Ázsia leggazdagabb városa.
Vágólapra másolva!

A tulajdonképpen egy hatalmas várossá terebélyesedő Szingapúrban járva az ember először nem tudja eldönteni, hogy amit lát, tetszik-e neki vagy sem. Ázsiának erről a szegletéről minden eszünkbe jut, csak épp a tisztaság, a rendezettség és a pompa nem. Hatalmas felhőkarcolók, óriási bevásárlóközpontok, pénz és gazdagság, amerre csak néz az ember. Ha egy ázsiai körutazás érinti Szingapúrt is, garantált, hogy mély nyomot hagy az emberben, attól függetlenül, hogy tetszik-e neki amit lát, vagy sem.

Forrás: AFP
A Clark Quay

Mikor menjünk?

Szingapúr az Egyenlítő közvetlen közelében fekszik, így a hőmérséklet sosem esik 20 Celsius-fok alá, de napközben gyakran eléri a 30-at is. Az esős napok száma és a páratartalom is állandó. Az eső rendszerint hirtelen érkezik, és monszunszerűen heves, de rövid ideig tart, és az eső után szinte azonnal kisüt a nap. Az esős évszakban minden nap esik, de csak ritkán fordul elő, hogy folyamatosan zuhog. A leginkább esős időszak a novembertől januárig tartó, a legszárazabb pedig a május és július közötti.

Hogyan jutunk ide?

Szingapúrba Budapestről nem lehet közvetlen repülőjárattal eljutni, ezért mindenképpen át kell szállnunk valamelyik európai nagyvárosban. Ha Délkelet-Ázsia ezen részére utazunk, Szingapúrt kiválóan használhatjuk csomópontként is, ahonnan a közeli országok, Malajzia, Indonézia remekül megközelíthetők.

A Szingapúrba érkező utazó számára az első megdöbbentő élmény a világ legjobb légikikötőjének tartott hipermodern Changi repülőtér, ahol 24 órás orvosi szolgálat, ingyenes zuhanyzók, ingyenes internet várja az átutazókat, de van gyerekjátszótér, néhány órára is bérelhetünk egy csendes szobát, hogy kipihenjük magunkat, sőt a tranzitutasoknak ingyenes városnézést is biztosítanak.

Első osztály a Singapore Airlines fedélzetén

Szingapúri utazáshoz kézenfekvő, ha az országhoz hasonlóan modern és elegáns nemzeti légitársaságot, a Singapore Airlinest választjuk. A járatok Frankfurtból, Londonból, Amszterdamból vagy Zürichből indulnak.

A Skyscanner.net oldalain böngészve februári időpontra a Turkish Airlines és a Lufthansa járataira találtuk a legolcsóbb jegyeket, egyaránt 230 ezer forint környékén adókkal és illetékekkel együtt.

Szállások

Szingapúrban több más ázsiai nagyvároshoz hasonlóan zavarba ejtően nagy a szállodai kínálat. Ha igazi luxust szeretnénk, választhatjuk a város központjában a Clark Quay-re néző ötcsillagos Marina Mandarin hotelt, amit a Booking.com egy éjszakára 243 euróért kínál. Ennél természetesen van olcsóbb megoldás: a szintén kipróbált Grand Copthorn Waterfront nevű szállodában már a kifizethetőnek mondható 120 euróért is van szoba.

Forrás: AFP
A város legújabb ötcsillagos szállodája

Mit nézzünk meg?

Szingapúrban csak céltalanul sétálgatni is érdemes, de van a városnak néhány kötelező látnivalója, amit semmiképpen sem szabad kihagyni. A városban járva érdemes felkeresni a Kis-India nevű városrészt, ahol az Indiából ide vándorolt kereskedők telepedtek le. Bár a tarka színekben pompázó, boltokkal teli kis utcácskák teljesen elütnek az üveg és beton felhőkarcolóktól, az indiai városrészt nem úgy kell elképzelni, mint - mondjuk - Delhi belvárosi bazárját. Itt minden tiszta és illatos. A házak frissen mázolva, nyoma sincs a lepusztultságnak, a nyomornak, a bollywoodi sztárok poszterei pedig mindenhonnan mosolyognak ránk. A negyedben a tipikus indiai fűszerüzletek és Ázsia-szerte elismert curry-éttermek csalogatják a vendégeket.

Az indiai városrész közelében található az Arab street, tipikus szőnyegárus boltjaival, kávézóival. Ez a városrész Szingapúr muzulmán központja. Itt található Szingapúr legnagyobb mecsetje, a Nagy Szultán-mecset, de az igazán szép mecset a Malabar nevű. A negyed hangulatos és tiszta utcácskáiban indonéz árusok kínálják a különböző selyemből készült textíliákat, de találhatunk itt bútorüzleteket és fűszerboltokat is.

A város harmadik jellegzetes nemzetisége a kínai. A kínai városrész Szingapúr egyik leghangulatosabb negyede, zegzugos utcácskákkal, árusokkal, templomokkal. Ha valaki igazán jót akar enni Szingapúrban, estefelé látogasson el a kínai negyed utcai kifőzdéinek egyikébe, garantáltan nem fog csalódni!

Forrás: AFP
A városhoz tartozó mesterséges Santosa Island

Szingapúr kötelező látványossága a hasonló nevű folyó torkolatában kiépült szórakozónegyed, a Clark Quay, illetve a város egykori alapítója, Sir Stamford Raffles partraszállásának közelben lévő helyszíne. Ez a város üzleti központja is egyben, hatalmas felhőkarcolókkal, bankokkal. Itt található Ázsia egyik leglátványosabb múzeuma is, amely nem csak Szingapúr, de a teljes délkelet-ázsiai régió történetét mutatja be az érdeklődőknek látványos, izgalmas formában.

A város különleges pihenőövezete a mesterségesen kialakított Santosa sziget, ahová autóval, magasvasúttal vagy kötélvasúttal juthatnak el a helyiek és a turisták egyaránt. A szigeten strand, golfpálya, tengeri akvárium és nyári bobpálya áll mindenki rendelkezésére. Szingapúrban nem szabad kihagyni a vásárlást sem, a városban nem kevesebb, mint 40 hatalmas méretű pláza várja, hogy elköltsük a pénzünket.