Európai városok tavasszal

Vágólapra másolva!
A nagy karácsonyi utazásokat és családlátogatásokat kipihenve, a turisták szezonvégi utak és Valentin-napi kiruccanásokon törik a fejüket. Persze nem csak a tavasz miatt érdemes repjegyekre vadászni. Az emelkedő kerozinárak az idén drágább repjegyeket generálhatnak, ezért akinek van rá lehetősége, jól teszi, ha használja a tél végi akciókat.
Vágólapra másolva!

Vannak akciók és van hova menni

Elkerülhetetlenül emelkedni fog a repülőjegyek ára, illetve ismét megjelenhetnek vagy nőhetnek az üzemanyagpótdíjak, miután a nyersolaj drágulásával párhuzamosan megy fel a repülőgépek üzemanyagának ára - írja az aviationrecord portálon megjelent előrejelzés. A drágulás előtt érdemes kihasználni a kora tavaszi akciókat.

A Lufthansa honlapján például az olaszországi járatokra 20 százalékal olcsóbban foglalhatunk. Milánó, Nápoly, Bari, Catania és Palermo remek hosszúhétvégét ígér. A Swiss jelenleg a business osztályú jegyeit kínálja, nem is akármilyen kedvezménnyel. A tavaszi városlátogatók most fenséges körülmények között repülhetnek a svájci légitársaság fedélzetén például Barcelonába, Nizzába, Firenzébe vagy Valenciába. A Malév "repjegy kiárusítását" is érdemes végigfutni. Egyes jegyek már 26 ezer forinttól foglalhatók például Berlinbe, Athénba, Stuttgartba, Londonba, Isztambulba és Frankfurtba.

Február elején egyébként nagyobb a forgalom a szállodákban és a repjegyértékesítő irodákban, de ugyanígy az online foglalások száma is megnő. Az úgynevezett citybreakeknek (rövid városlátogató kiruccanás) tipikusan február végén van a szezonja, a tavaszi városlátogatóktól pedig egész Európa zsong.

Berlin: Nofretiti nem várhat soká'

Forrás: AFP

A bevásárló turisták álomvárosa azért tartogat kulturális élményeket is. A bevásárló turisták szerint például nem kell rögtön a legdivatosabb áruházakba és plázákba rohanni. Akik szívesen nyüzsögnének együtt a helyiekkel, vegyüljenek el a válogató tömegben például a piacon. Mint minden nagyvárosi embernek, így a berlinieknek is lételeme a piacra járás. A piacozás nemcsak a házimunka része, de másfelől aktív pihenés, főleg olyan csarnokokban, mint a Berlini Művészeti és Nosztalgia Piac, vagy a Winterfeldmarkt. Bio áruért a Kollowitz téri öko piacot is érdemes megnézni, de ha valami igazán különleges élményre vágynánk, ne hagyjuk ki a Maybacufer-i törökpiacot. Egy berlini hosszú hétvégébe sokkal többet nem is érdemes belezsúfolni, hacsak nem egy gyors múzeumlátogatást. A Neues Múzeumba egy páreurós belépőt mindenképpen megér Nofretiti Kr. e. 14. századból származó mellszobra, amit a napokban hivatalosan is visszakértek az egyiptomi hatóságok Berlintől.

Firenze: meg kell tervezni

Forrás: AFP

A reneszánsz bölcsőjeként emlegetett, egykori olasz királyság fővárosát, illetve annak történelmi negyedét 1982-ben az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. Ide nem is lehet kocsival behajtani, és a tömegközlekedési eszközöknek sincs bejárása. Robogók itt-ott még cikáznak, de a turisták inkább kényelmesebbik cipőjükbe bújnak és gyalogolnak. Akik mégis autót bérelnének, legyenek figyelmesek, mert a zónákra osztott városban, sok helyütt korlátozzák a forgalmat és csak bizonyos időközönként hajthatunk be autóval. Firenzében a néhány napos utazást érdemes alaposan megszervezni, mert az Uffizivel és egy kis csatangolással legalább két nap elmegy. Az olyan látványosságokat, mint a Fejedelem-kápolna, a Harangtorony, a Keresztelő Szent János-kápolna, a Firenzei dóm, Palazzo Vecchio, Netpun-kút, vagy Dante háza, viszont nem érdemes kihagyni.

Koppenhága: vajas kenyér mindent visz

A dán fővárosban a látványosságok jórészt a belvárosban koncentrálódnak. Koppenhága kellemes lakóparkok, hatemeletes házak sok templomtoronnyal, rendezett közterekkel, szökőkutakkal, apró parkokkal egy égészen rendezett városképet mutat. A látványosságok közül az egyik legfontosabb az Amalienborg, amely 1794 óta ad otthont a királyi családnak. A palota négy szárnyából egyet a nagyközönség előtt is megnyitottak és ma múzeumként üzemel. A turisták generációkra visszamenőleg nézhetik végig a királyi lakosztályok kellemét, pazar pompáját.

Forrás: AFP

A városházában található a híres világóra, ami az eddigi számítások szerint háromszáz év alatt csupán fél másodpercet késik.

Ami az északi gasztro-örömöket illeti, a dánok egyszerűen megoldják a kérdést. A déliek tapas-kultúrájához hasonlóan itt is népszerűek a kenyérfalatok. Ezeket a dánok viccesen csak vajas kenyérnek, vagyis smorrebrodnak nevezik. Smorrebrodnak több száz fajtája ismert, kenyértől és a feltétektől függően. Sajtot, halat, felvágottat, zöldségfélét, gyakorlatilag mindent rátesznek, ami ehető és ízletes. A "vajas kenyeret" előételként is kínálják szinte minden étteremben, de választani bizony nem könnyű.

Athén: élménytrolizás

Forrás: [origo]

Athén régi központja, az Akropolisz kőszirtje körül helyezkedik el, míg a modern város központja a Szintagma (Alkotmány) téren található. Itt emelkedik a volt Királyi Palota, a görög Parlament és számos 19. századi középület. Itt van továbbá a legtöbb múzeum, turista-látványosság és a külképviseletek is. De hova is menjen a turista Athénban, ha nem az Akropoliszra? Pompejihez hasonlóan, a romok felfedezéséhez akár egy nap is kevés lehet, attól függően, hogy mennyire akarjuk beleásni magunkat az ókori emlékek világába. A tavaszi városlátogatások profilja azonban a könnyedség és a kötetlenség, ezért nézelődéssel és evéssel is könnyedén eltölthető néhány nap. A metróhálózat például egészen modern, ezzel könnyedén átszelhetünk távolságokat két városnegyed között. A felszínen a trolikat ajánlják a legtöbben. Athénban ez a közlekedési eszköz a legelterjedtebb. Ezekről is remekül lehet bámészkodni.