Rovarirtó szer áramlik Mexikó felkapott strandjának vizébe

2011.02.07. 13:21

Gyógyszerszármazékok, rovarirtó szerek és egyéb káros anyagok szennyezik a mexikói Yucatán-félszigeti Maya-riviéra alatt elterülő hatalmas víztartó réteget, azon keresztül pedig a Karib-tenger élővilágát és az emberi egészséget - figyelmeztetnek kutatók.

Az Environmental Pollution című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a szennyező anyagok beszivárognak a népszerű üdülőhely alatti, vízzel telt üregekből álló hatalmas labirintusba, ahonnan aztán a Karib-tengerbe jutnak. A cikk szerint a szennyezés hozzájárulhatott a part menti korallok csaknem 50 százalékának elpusztulásához 1990 óta. A szerzők megjegyzik azt is, hogy a probléma a népességnövekedéssel várhatóan csak fokozódni fog.

Az eredmények világosan alátámasztják egy monitoring rendszer felállításának szükségességét annak érdekében, hogy pontosan megállapíthassuk a víztartó réteg szennyezésének eredetét - magyarázta Chris Metcalfe, az ENSZ Egyetem (UNU) kanadai székhelyű víz-, környezet- és egészségügyi intézetének vezető kutatója.

A szakember szerint a monitoring rendszer felállítása mellett megelőző intézkedésekre is szükség van ahhoz, hogy a bővülő fejlesztések ne tegyenek kárt a tengeri élővilágban, az emberi egészségben és a régió turizmusra épülő gazdaságában.

KAPCSOLÓDÓ CIKK