A leghülyébb szállodai állások

Vágólapra másolva!
A világ szállodái sosem hallott pozíciók betöltésére keresik a megfelelő alkalmazottakat. Leginkább a költséghatékonyság, a kényelem és az egyéni igények kiszolgálása a cél, de akad olyan egyedi szolgáltatás, amelynek nem igazán értjük a lényegét. Pénzfényesítő, ágy-előmelegítő, galambhessegető és hátkenegető is szerepel a világ leghülyébb turisztikai állásajánlatai között.
Vágólapra másolva!

A turizmusban eddig ismert álommunkát az Ausztrál Turisztikai Hivatal hirdette meg még 2009-ben, amely mint a világ legjobb állása került a híradásokba. A csábító ajánlat szerint a nyertes fél évig nyaralhatott a Nagy-korallzátonynál fekvő Hamilton szigetén 150 ezer ausztrál dolláros (22 millió forint) fizetésért. Az úszáson, sütkérezésen kívül csupán annyi dolga volt, hogy képekkel illusztrált blogjával népszerűsítette a szigetet.

Egy évvel később a franciák is rámozdultak az álommunka-ötletre. A naptejnagykövetek (egy 22 éves fiú és egy19 lány) feladata az volt, hogy a népszerű Sables d'Olonne partszakaszán kenegessék az embereket, továbbá, hogy az üdülőhely strandján felállított krémezőbódéban napozási tanácsokkal szolgáljanak a nyaralóknak és naptejek termékmintáit osztogassák. A hathetes nyári munkáért ötezer eurós (1,4 millió forintos) zsebpénzt kaptak.


Hamilton szigete Ausztráliában

A világ szállodáiban betöltött hasonlóan furcsa pozíciók a fentiekkel ellentétben nem a busás fizetésről szólnak, viszont megfeszülni sem kell. A legtöbb ilyen, ma is betöltött állás lényege a szöszmötölés, a henyélgetés és a hessegetés.

Munkaeszköz is jár: galambhessegetés, Jaipur, India

A Condé Nest utazási magazin olvasói által a világ legjobb szállodájának választott Rambagh Palace az előkelő hotelek közül való. A királyi elegancia és a legkülönbözőbb luxusszolgáltatások magas elvárásokat támasztanak az alkalmazottak számára is. A pincértől a személyi edzőn át a takarítónőig mindenki keményre vasalt díszes ruhában dolgozik. Ez alól nem kivétel az a két galambhessegető sem, akik a fél futballpálya nagyságú, sövényes hátsó udvaron dolgoznak, azaz sétálgatnak. A feladatuk, hogy elkergessék a galambokat, akik a zsenge zöld pázsitot szeretik csipkedni és persze összepiszkítani. A galambhessegetőknek munkaeszközük is van a hessegetéshez, méghozzá egy szintén keményre vasalt fehér zászló. Az indiaiak hite szerint a galamb balszerencsét hoz. Talán ez az oka annak, hogy a hessegetőket nem kell noszogatni.


Galambhessegetők is dolgoznak a Rambagh Palace-ban

India másik állati munkakörét a radzsasztáni Amanbagh Resortban hirdetik meg időről időre. A szerencsés alkalmazott majomjelmezben ücsörög egész nap, és a környéken ólálkodó majmokat próbálja kikergetni a szálloda kertjéből. Hogy ehhez miért kell jelmezbe bújni, azt nem igazán értjük.

A Biltmore Four Seasons Santa Barbarán már korszerűbb módszerekkel dolgoztat. A medencefelügyelet munkatársa egész nap a sólymát röpteti, hogy távolt tartsa a medencébe piszkító sirályokat.

Pizsama a munkaruha: London, Egyesült Királyság


Az Andaz hotelben meseolvasói állás is van

Nincs több forgolódás, és nincs több kialvatlan vendég. A londoni Andaz Hotel nem csinál nagy ügyet a meseolvasó munkakörből. Szerintük ugyanis ez hasznos, és tapasztalatuk szerint egy igen keresett kényelmi szolgáltatás. Ők inkább azon csodálkoznak, hogy a mesemondó munkakör még nem terjedt el szerte a világon. Az esti mese kortól függetlenül mindenkinek jár, az igényeket és az időpontot a recepción kell leadni. A munkakör érdekessége, hogy a londoni elithez tartozó írók és újságírók is vállalnak meseolvasást, még akkor is, ha az előírás szerint minden meseolvasónak pizsamában kell dolgoznia.

Csak a hátakat kenik: Ritz-Carlton, Miami, Egyesült Államok


Krémező komornyikok kényeztetnek a Ritz-Carltonban

Sportos testalkatú, kidolgozott testű fiatalemberek általában a szálloda saját homokos strandján és a medencék környékén trécselnek a vendégekkel. Még mielőtt valaki azt hinné, hogy ezek az urak férfi prostituáltak, szögezzük le, hogy a kenőfiúk (hivatalos nevükön krémező komornyikok), nem udvarolhatnak és nem flörtölhetnek. Beszélhetnek ellenben az időről, a dollárárfolyamról, az esti programlehetőségekről, a vízminőségről, a napozószerekről és a bőrrákról. Kérésre - esetleg felajánlásra - bemutathatják a használt terméket és bekenhetik a vendég hátát. Más testrészeket tilos megérinteniük. A krémező komornyikok fürdőnadrágban dolgoznak, és a pincéringhez hasonló fekete rövid ujjút viselnek kis névtáblával.

Fehér kesztyűben: Hotel Westin, San Francisco, Egyesült Államok


A Westinben régi hagyopmány a pénzfényesítés

A Market utcai elegáns és patinás szállodában a harmincas években született meg a pénzfényesítés gondolata. A management szomorúan tapasztalta, hogy a hölgyek akkor igen divatosnak számító fehér kesztyűje bekoszolódik a pénzérméktől. A fehér kesztyű azóta kiment a divatból, a fényesítés azonban nem. A pénzfényesítő munkakörben dolgozók az érmék tisztasági tesztjét szintén fehér kesztyűben végzik.

Saját teste melegét használja: Holiday Inn Kensington Forum, London, Egyesült Királyság


Ágy-előmelegítő havi 160 ezer forintért

Talán a különcség, talán a költséghatékonyság az oka annak, hogy ebben a londoni szállodában ágy-előmelegítőt is alkalmaznak. Mivel a minimál munkabér még a legképzetlenebb munkavállalót is megilleti, egy négyórás munkakörben dolgozó ágy-előmelegítő minimum 480 fontot, azaz közel 160 ezer forintot keres. A management szerint, ha minden szobában elhelyeznének egy elektromos ágymelegítőt, - ami nagy valószínűséggel sokszor bekapcsolva maradna -, az sokkal magasabb költséggel járna, mint egy ilyen jellegű munkaerő havi díjazása. Az ágy-előmelegítő speciális ruházatban végzi a munkát, és a szabályok szerint a vendég tervezett lefekvése előtt 3-5 perccel korábban kell elhagynia a szobát.