A Külügyminisztérium szerint újra biztonságosak az egyiptomi nyaralóhelyek

Vágólapra másolva!
Fokozott körültekintés mellett újra biztonságosnak tekinthető a szervezett tengerparti szállodai üdülés Egyiptomban a Vörös-tenger vidékén.
Vágólapra másolva!

A tárca utazási felhívásában ugyanakkor nem javasolta a beutazást az észak-afrikai ország nagyvárosaiba (Kairó, Szuez, Alexandria, Iszmailija), valamint Felső-Egyiptomba. Szintén nem javasoltak a Luxorba tervezett kirándulások, a nílusi hajóutak, továbbá a szállodán kívüli programok, valamint a belföldi egyéni utazások. Egyiptom többi részét a II-es (fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek) kategóriába sorolta át a minisztérium a korábbi I-es, utazásra nem javasolt térségek kategóriájából - közölte a javuló közbiztonsági helyzet alapján hétfőn a Külügyminisztérium az MTI-vel.

A Külügyminisztérium ugyanakkor hangsúlyozta: a biztonsági helyzet romlása indokolt esetben maga után vonhatja a biztonsági besorolás és utazási tanács azonnali módosítását.

A tárca továbbá felhívta a magyar állampolgárok figyelmét, hogy változatlanul indokolt a távol maradás a tömegmegmozdulásoktól és tüntetésektől, ezenkívül kerülendő a rendfenntartó szervek, rendvédelmi eszközök fotózása. Ugyancsak figyelmeztetett arra, hogy a gazdasági-megélhetési problémák miatt növekedhet a kisebb bűncselekmények száma.

A Külügyminisztérium január 31-én az egyiptomi nagyvárosok biztonsági helyzetének romlása és a közbiztonsági helyzet kiszámíthatatlan kimenetele miatt - a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségével való egyeztetést követően - I-es, utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriájába sorolta át Egyiptomot.

Az egyiptomi népfelkelés január 25-én kezdődött, 11 nappal azután, hogy a "jázminos forradalom" menekülésre kényszerítette Zin el-Abidin ben Ali tunéziai elnököt. A biztonsági erők és a tüntetők összecsapásaiban mintegy 300-an meghaltak, a sebesültek száma több ezerre tehető.