A legjobb hazai strandok gyerekes családoknak

Vágólapra másolva!
Mi kell ahhoz, hogy egy strand valóban gyerekbarát legyen? Tóban, folyóban, tengerben vagy mesterséges strandon jobb a gyereknek? Kinek-kinek eltérő a véleménye, hogy melyik a legkellemesebb vízparti kikapcsolódás. Van, akit az átláthatatlan élővíz, s akad, akit a klóros medencevíz zavar. A strandokon ráadásul ma már a kiszolgálás minősége és a felszereltség sem közömbös. Kedvenc strandjaink, avagy mi van a Balatonon és azon túl?
Vágólapra másolva!

A Római

Budapesten - a Lukács fürdőt leszámítva - egyértelműen a Római strand az egyik első számú gyerekes strand. A fővárosiak autóval a Szentendrei útról közelíthetik meg, de ennek hátránya, hogy ha későn érkezünk, bizony nehezen találunk parkolóhelyet. Mehetünk HÉV-vel is, amelyről a Rómaifürdő megállónál kell leszállnunk.

A strand helyén már a római korban is források voltak, amelyek környékét szent helyként tisztelték az itt élők. A strand területén egy szentély alapjait is feltárták a régészek. A középkorban, Mátyás király idején a területen lévő tó partján kórház működött. A legújabb kor strandkultúrája 1930-ban kezdődött, amikor megalapították a Római Fürdő Rt.-t. A strand a háború után jó néhány évig elhanyagolt állapotban volt, s csak 1964-ben nyitotta meg kapuit a ma is látható formában.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A Római kétségtelen előnye a többi nagy fővárosi stranddal ellentétben, hogy szinte sosincs elviselhetetlenül nagy tömeg, s a strandolók részére hatalmas zöld terület áll rendelkezésre, játszóterekkel, sportpályákkal. Legutóbb 2000-ben végeztek nagyobb felújításokat, ekkor három medencét korszerűsítettek, a legnagyobb strandmedence élménymedencévé alakult át csúszdákkal, pezsgőfürdővel, a gyermekmedence pedig játszóparadicsommá vált a gyerekek számára. A csúszdák közül említésre méltó a "Fekete lyuk" csúszda vagy a sodrófolyosó, de van minicsúszda, pezsgőfal, vízágyú, finn szauna, gőzkamra és hűtőfürdő is.

A Tisza-tó fővárosa

A Tisza-tó partján található Kelet-Magyarország legnagyobb szabadvízi strandja, az abádszalóki strand. A Tisza-tó fővárosaként emlegetett Abádszalók az utóbbi években látványos fejlődésen ment keresztül, s a láthatóan folyamatosan megújuló település egyre nagyobb szerepet játszik a hazai idegenforgalomban. Egyre több szálloda és panzió épül a környéken, a vízi sportélet kedvelői pedig tökéletesen felszerelt kikötőket találhatnak a tó mentén.

A Tisza-tó és Abádszalók előnye, hogy rossz idő esetén is számtalan program kínálkozik a környéken. Nincs ide messze a Bükki Nemzeti Park, ahol kitűnő túrázási lehetőségek kínálkoznak, csak egy ugrásra van Eger történelmi városa, de a híres alföldi gyógyfürdők, Hajdúszoboszló vagy Mezőkövesd is elérhető távolságon belül vannak.

Forrás: MTI/Mészáros János

Az abádszalóki strand nyáron a fiatalok egyik legkedveltebb szórakozóhelyévé válik, hiszen hetente koncertekkel és különböző szórakoztató rendezvényekkel várják a látogatókat.

A strand hatalmas zöld területen fekszik, ahol éttermek, büfék, sportpályák és vízi csúszdák állnak a látogatók rendelkezésére, de a vízi sportok szerelmesei is megtalálják itt a kedvükre való szórakozási lehetőségeket, van jet-ski, vízisí, siklóernyőbérlés, de remek vízitúrákat is tehetünk a környéken, a horgászati lehetőségekről már nem is beszélve.

Az ismeretlen Szentes

A Csongrád megye északi részén, a Tiszától néhány kilométerre lévő Szentes elsőrangú strandfürdővel büszkélkedhet. A nyolc medencével rendelkező hatalmas területen elhelyezkedő strandon termál- és élménymedencék, pezsgőfürdők, szauna és sportmedence áll a nyaralóvendégek rendelkezésére.

A szentesi strandon külön gyermekmedence, gyerekcsúszda és csobogó várja a legkisebbeket, a felnőttek pedig családi, kamikáze- és anakondacsúszdát vehetnek igénybe. A kellemes környezetben kialakított strandot a Kurca folyócska öleli körül, amelyen csónakázni, kajakozni és vízibiciklizni is lehet.

A Szelidi-tó

Forrás: [origo]

Budapest felől legegyszerűbben az 51-es úton közelíthetjük meg Dunapatajon keresztülhaladva a gyógyhatású vízéről is ismert Szelidi-tavat. A tó déli partja igazi turisztikai központ. A magánszállásokon kívül itt több kemping és panzió várja az ide érkezőket. A beépített partszakasz teljes hosszában strandot találunk, mely barátságos jegyárával, rendezettségével, szolgáltatásaival bárhol megállná a helyét. A parton két kölcsönzőben vízibiciklit, csónakot, szörföt is bérelhetünk. A partszakasz közepén óriáscsúszda áll. Közvetlenül a parton több büfé is üzemel a strandokon megszokottnak mondható kínálattal. A kisgyermekekkel érkezők is nyugodtan pihenhetnek, mert a víz lassan mélyül, és több helyen külön pancsolókat alakítottak ki a kicsiknek.

Orfűi-tó

Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc

Idén újra megnyit az ország talán legszebb fekvésű strandja, a jegyeket június 12-13-án kezdik árusítani. A tízhektáros Orfűi-tó, a térség egyedüli engedéllyel rendelkező nyíltvízi strandjaként is üzemel. A strand végig homokos, egyaránt alkalmas fürdőzésre, valamint vízi sportok művelésére, területén egyszerre ötezer fő pihenhet. Kiépített sétányok, sportpályák, játszóterek és strandbüfék találhatók itt. A tavon vízibiciklizési és csónakázási lehetőség várja a vendégeket. A felnőtteknek 840, gyerekeknek 580 forintba kerül a napijegy.

Balatonmáriafürdő, központi strand

A balatoni strandok megítélése teljesen szubjektív, mindenkinek inkább a személyes élményei határozzák meg, hogy melyik partszakaszt részesíti előnyben. A gyerekes családok szempontjából természetesen a déli part strandjai jöhetnek szóba a lassan mélyülő víz miatt. Ha választani kellene, a fizetős strandok közül mi mégis a balatonmáriafürdői központi strandot ajánlanánk olvasóinknak, mivel a fizetős helyek közül ez az egyik legjobb a tó partján.

A gróf Széchényi István tér 1. alatt található, mintegy húszezer négyzetméteres zöldterülettel rendelkező strand hivatalosan több mint kétezer fő befogadására alkalmas. A fürdőhöz kapcsolódó tómeder nem iszapos, hínármentes. A belépéskori vízmélység 60-70 centiméter, fokozatosan mélyülő - derül ki a balatontipp.hu-ról.. A strandon vízi mentő és elsősegélyhely működik, a biztonságot fokozza a viharjelző rendszer strandon működő egysége. A vízminőség a legutóbbi vizsgálatok szerint kiváló. A strandon felállított szabadtéri színpadon hétvégeken különböző zenekarok térzenét adnak a délutáni órákban. Évente nemzetközi fúvószenekari fesztivált rendeznek. Ha késő délután érkezünk, rendszerint már nem kérnek belépődíjat. Parkolni a strand előtt lehet ingyenesen.

Fonyód - szabadstrand

Az ingyenes kategóriába tartozó partszakaszok közül a felszereltségét és kiterjedését tekintve is a legjobbnak számító fonyódi szabadstrand az egyik legalkalmasabb a gyerekes strandoláshoz. A városban több szabadstrand és ingyenesen használható korábbi fizetős strand is található. Ezek közül az infrastruktúrát tekintve a kikötő melletti Város strand emelkedik ki, amely 2008-ban kékhullám zászlót érdemelt ki a kiváló vízminőség miatt.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A város közepén hatalmas méretű szolgáltatóközpontot építettek fel az utóbbi években a nagystrand és a móló közé, ahol számos étterem, palacsintázó és kocsma üzemel. A park színpadán a nyári hétvégéken koncerteket és színházi előadásokat is tartanak. A strandon sportpályák, vízibiciklibérlés és csúszdák várják a nyaralókat, valamint vízi mentő szolgálat is működik.