Hol nyaralhatunk nyolcvanezer forintból?

Vágólapra másolva!
A nyaralás megtervezésekor az egyik legfőbb szempont az ár, a legtöbben a várható költségek alapján választják ki, hogy hol töltsék el a nyári szabadságot. Most olyan külföldi nyaralási lehetőségeket ajánlunk olvasóinknak, amelyek nyolcvanezer forintból kihozhatók. Olcsó lehetőségek autóval, vonattal és repülővel Pag szigetétől, Korfun és Bulgárián át a Krím-félszigetig.
Vágólapra másolva!

Pag-sziget, Horvátország

Az első számú külföldi úti cél a magyar turisták számára természetesen Horvátország. Számtalan hely közül lehet válogatni, mi most egy kevésbé ismert és elismert szigetet, Pagot ajánljuk az észak-dalmáciai szigetvilágban. A sziget nem a dús vegetációjáról híres, viszont remek strandok és kitűnő búvárhelyek vannak errefelé.

A szállásfoglalást intézhetjük előre is, de ha érkezés után szeretnénk foglalni, akkor sincs elveszve semmi: a falvakban az információs pultoknál vagy az utazási irodákban is megtehetjük. A szigeten egy négyfős apartmant ellátás nélkül egy teljes hétre már 377 euróért, nagyjából 100 ezer forintért megkaphatunk a főszezon kellős közepén. Ez személyenként alig több mint 25 ezer forintot jelent.

Az út hossza összesen 646 kilométer, tehát ha megérkezés után egy métert sem használjuk az autót, ennek kétszeresével kell számolnunk. Az 1292 kilométerből mintegy 1192 kilométert autópályán tehetünk meg, ami a horvátországi és a magyarországi autópályadíjakkal és az üzemanyagköltséggel együtt irányonként kb. 90 euróba, azaz mintegy 24 ezer forintba kerül. Ha négyen ülünk a kocsiban, akkor ez oda-vissza fejenként 45 euró, azaz kb. 12 ezer forint. Ha a szeretnénk faragni az autózásból, az út utolsó szakaszán választhatjuk a kompot is, de így a benzinen nem spórolunk akkora összeget, amely megérné a rövidítést.

Forrás: AFP

Ha tehát egyhetesre tervezzük az utazást, a 80 ezer forintos keretből mintegy 37 000 forintot kell számolnunk a szállásra és az útiköltségekre, a költőpénzre pedig több mint 40 ezer forint marad, ami napi 6 ezer forintot jelent.

Montenegró kempingben

Kicsit többet kell autózni, mint egy horvátországi nyaralásnál, de a kevésbé zsúfolt és hasonlóan lenyűgöző tengerpartok miatt megéri időt áldozni egy montenegrói nyaralásra. A tengerparti nyaralóhelyek szolgáltatásaiban és a kiépítettségben felveszik a versenyt a horvát üdülőhelyekkel, az árak viszont még némileg elmaradnak tőlük.

Ha a legolcsóbb megoldást keressük, mindenképpen kempinget válasszunk. A gyönyörű középkori várostól, Bartól mindössze 12 kilométerre, közvetlenül a tengerparton található Oliva kempingben 25-30 sátor- és lakóautóhely várja a vendégeket. A kempingben közös zuhanyzó és tisztasági egységek vannak, és a sátorozáson kívül légkondicionált apartmanokat is lehet bérelni.

Forrás: www.oliva.co.me

Egy sátorhely egy napra 2,50 euróba kerül naponta, és ugyanennyit kell fizetni egy felnőtt napi tartózkodásáért, a gyerekek napidíja pedig 1,30 euró. A turistaadó napi egy euró, az elektromos áramért. Egy hétre tehát egy felnőttnek a napidíj, a sátorhely díja (négyszemélyes sátor esetén), valamint a turistaadó összesen 29 euróba kerül, ami kevesebb mint 8 ezer forint egy hétre.

Az út teljes hossza a ViaMichelin úttervező szerint 848 kilométer egy irányban, ebből összesen 245 kilométert tehetünk meg autópályán. Az üzemanyagköltség a nagyobb távolság és a kevesebb autópálya miatt nagyjából 154 euró, ami 41 ezer forintnak felel meg. Kerekítve 15 ezer forintot számolunk, ha négy személy utazik együtt. Szerbiában van autópályadíj, amelyet kártyával is lehet fizetni: Szabadkától Nisig 15,5 euróba kerül egy irányban. Ez oda-vissza 7,75 eurót jelent személyenként. Az útdíjak és az üzemanyagköltség összesen kb. 17 ezer forintból jön ki.

Ha tehát négy személy utazik együtt, és közös sátorban alszanak, az útiköltség és a szállás költsége összesen 25 ezer forintot tesz ki. A limitként meghatározott 80 ezer forintból így marad 55 ezer költőpénzre.

Egy hét Bulgáriában

Ha kicsit messzebbre szeretnénk merészkedni, és mondjuk a hosszú autózást kiiktatnánk a programból, gondoljunk a Fekete-tenger partján Bulgáriára! A szocialista idők egykori slágercélpontja az utóbbi években irigylésre méltó fejlődésen ment keresztül, amelynek jutalma, hogy a híres homokos strandok és nyaralóhelyek, Burgasz, Várna vagy Neszebár ismét egyre népszerűbb, és nemcsak Magyarországon, hanem például a német turisták körében is.

Forrás: AFP

Burgasz városába a Wizz Air indít közvetlen járatokat Budapestről. A legolcsóbb megoldáshoz augusztus 30-án, kedden kell kiutaznunk, a visszautat pedig szeptember 3-ára, szombatra kell lefoglalni. Ebben az esetben a jegy alapára feladott csomagok nélkül 27 980 forint.

Burgaszban a legolcsóbb lehetőségként egy kétcsillagos panziót találtunk. A négy éjszakára 48 euróba kerül egy kétágyas szoba, ami személyenként 6500 forintot jelent. A közlekedésre 30 eurót számoltunk személyenként, így a négynapos repülős nyaralás költsége 43 ezer forint, a költőpénzre 37 ezer forintunk marad.

Korfura egyénileg szeptemberben

Forrás: AFP

Korfu szigetére is utazhatunk egyéni szervezésben, de ide is érdemesebb a nyár végén indulni. A Wizz Air utolsó szezonális korfui járatára szeptember 10-i indulással 5990 forintba kerül az alapár. Visszafelé egy hét múlva már a Malév járatával kell jönnünk, ez 18 898 forintba kerül.

Korfun már napi 20-22 euróért találtunk kétszemélyes apartmant a Booking.comon például a festői Paleokasztrica vagy Agiosz Georgiosz üdülőhelyeken. A szállásköltség így egy hétre nagyjából 18 ezer forintba kerül. Az utazás repülőjeggyel és szállásköltséggel együtt 37 500 forintot tesz ki, így 42 500 forintunk marad költőpénzre.

Jalta, a Krím gyöngyszeme

Aki egészen különleges nyaralásra vágyik viszonylag olcsón, elutazhat például a gyönyörű fekvésű Krím-félszigetre, a történelmi Jalta városába. Itt már napi 35 eurós, 9600 forintos áron találhatunk tengerre néző, kiváló fekvésű négyszemélyes apartmant.

A közlekedés ide egy kicsit körülményesebb és kalandosabb, hiszen akkor járunk a legjobban, ha vonattal utazunk. Budapesttől Záhonyig 5080 forintba kerül a legolcsóbb jegy. Ebben az esetben közel hat órát kell utaznunk, bár ennél a verziónál nem a gyorsaság a döntő. Az ukrán határtól mintegy 6 ezer forintért juthatunk el Kijevig, ahonnan további 10 000 forintba kerül a legolcsóbb jegy a Krím-félszigeten lévő Szimferopolig. Innen már csak a helyi taxiköltséggel kell számolnunk, amely Jaltáig 30-40 dollárt tesz ki személyenként. Az egyhetes ukrajnai álomüdülés teljes költsége így összesen felkerekítve 45 ezer forint személyenként.