[origo] utazás

Görögországban a turizmuson múlhat minden

2011. 06. 23., 15:37|Utolsó módosítás:2011. 06. 23., 16:54|

Görögországban teljes országrészek függnek kizárólag a külföldiek által a szállodákban, éttermekben és fakultatív kirándulásokon elköltött pénzektől. Az ország virtuális összeomlása óta azonban kevesebb európai turista gondolja úgy, hogy Görögországban kellene eltöltenie szabadságát. A kormány kedvezményekkel próbál segíteni a kulcsfontosságú ágazat vállalkozásain. A legjobban az európai turisták járnak, akik 30 százalékos áresést tapasztalhatnak a görögországi szállodákban.

Forrás: [origo]

JÁTSSZ ONLINE!

Az elmúlt hetekben szinte nem volt olyan nap, hogy a gazdasági híradásokban ne szerepelt volna a görög válság vagy az országnak nyújtandó uniós segély. A negatív hírek egyik következménye, hogy csorbult a turisták szemében élő Görögország-kép, amelynek következtében nemcsak a tüntetések helyszínét adó Athénban, hanem a távoli, csendes, nyugodt helyeken is érezhetően kevesebb a külföldi turista.

Évente átlagosan egymillió külföldi érkezik a legnagyobb görög szigetre, Krétára, de az idén ez a szám csak távoli reménynek tűnik. A szálláskiadók a kevés turista miatt nem tudnak előre kalkulálni a teljes szezonra. A turisták többsége csak a nyaralás előtt, az utolsó pillanatban dönt, ha dönt. A kisebb, családi tulajdonban lévő szállodák átlagosan 35-40 százalékos kihasználtsággal üzemelnek, és a személyzet egy részét kényszerszabadságra küldik.

Ezzel egyre több, a vendéglátásból élő dolgozik csak részidőben, vagy egyáltalán nincs állása. Ráadásul a szezoni munkákra az idén nemcsak Albániából, Bulgáriából és Törökországból érkeznek a munkások, hanem Görögország szárazföldi részéről is.

A kevesebb dolgozót alkalmazó szállodákat az emelkedő kiadások is gyötrik. A kormány korábban 19 százalékról 23 százalékra növelte az áfát, a szállodáknak hitelező bankok ugyanakkor a bevételek növelését várják el. Amennyiben a válság és a nyomában járó idegenforgalmi csökkenés elhúzódik, sok családi szálloda kénytelen lesz lehúzni a rolót. Gondot jelent az is, hogy a válság miatt a legtöbb beszállító az eddigi 20 százalék helyett a megrendelés teljes értékét előre kéri, a szállodáknak viszont nincsenek tartalékaik, és mostanában a kereskedelmi bankok sem folyósítanak könnyen hitelt számukra.

Forrás: AFP/Escudero Patrick

Kedvezmények a turistákért

Kréta relatív elszigeteltsége a szárazföldtől jelentősen megdrágítja az onnan behozott árukat az emelkedő szállítási költségek miatt. A turisták által látogatott boltokban irreálisan drágák a felvágottak vagy a sajtok - mondta a Deutsche Wellének egy Krétán nyaraló német turista. Minden, ami helyben terem olcsó. Amit viszont hajóval szállítanak ide, nagyon drága. Egy doboz vaj 3,45 euróba kerül" - tette hozzá. Kréta szigetén egy liter benzin 1,88 euróba kerül, a turizmusból élők átlagos havi jövedelme pedig ezer euró körül van.

A turizmus fontosságával természetesen a görög kormány is tisztában van, ezért különböző kedvezményekkel próbálja segíteni a szektor vállalkozásait, hogy így csábítson minél több külföldit az országba. A görög utazási irodák az idén nyáron a tavalyinál 20-30 százalékkal alacsonyabb áron kínálják útjaikat.

Forrás: AFP/Escudero Patrick

Az idegenforgalom fellendítését szolgálja, hogy míg az áfát általában a már említett, jelenleg érvényben lévő 23 százalékra emelték, a szállodákat később ez alól kivonták. A légitársaságoknak - Athénon kívül - elengedik a repülőtéri adót, és a szállodák is jelentős árengedményeket "vetnek be" turistacsalogatóként. Ezeken kívül törvénybe foglalt kártérítésként a görög állam szállást és ellátást biztosít a turistáknak, akár több napig is, ha munkabeszüntetés, légtérzárlat vagy zavargások miatt az országban rekednek.

Görögországba évente nagyjából 18 millió turista látogat. Az idegenforgalom a gazdaság legfontosabb ágazata, amely a hazai össztermék (GDP) 20 százalékát adja.

Címlapsztori»

Forrás: Havasi Boglárka Elvarázsolt világ nem is olyan messze Magyarországtól Az osztrák Alpok - a többi környező hegységhez hasonlóan - rengeteg lehetőséget kínál, ha a szabadban szeretne lenni az ember. Pont ezért nem is feltétlenül szükséges ...
    Forrás: Darányi Zsófia Zágráb utcáin a szemét ismeretlen fogalom A horvátországi utazások elsődleges célpontja általában nem Zágráb, hanem az Adria vagy a Plitvicei-tavak, pedig igazán megér egy kis időt a horvát főváros felfedezése ...
    Forrás: Flickr/michal Lenézni a Magas falról nem mindennapi élmény A május már a tavaszi túrák és a hüttézések hónapja. A hegyek még hófoltosak, de a zöld, a sziklák és a napfény hívogat a természetbe. Például a Bécshez közeli Hohe ...
    Fotó: Vörös Szabolcs - Origo Tényleg nehezen talál ennél szebb metrót Noha tavaly nyáron már felfedeztük legismertebb megállóit, utólag beláttuk, hogy hiba volt mindössze egy napot tölteni vele, hiszen megannyi állomását érdemes még ...
    Forrás: Flickr/Andrij Bulba Ide járnak túrázni a magyarok Ausztriában Ezek az igazán tavaszias-nyárias melegek Ausztriában is meghozták a jó időt, és bár még hófoltosak a hegyek, az alacsonyabban fekvő régiókba már érdemes kimozdulni akár ...
Hirdetés
Electrolux EN 4001 AOW kombinált hűtőgép az eluxshop.hu-tólA++ energiaosztály, 285 liter hűtő + 90 liter fagyasztó, páratartalom szabályzás a zöldségeknek és gyümölcsöknek, megfordítható ajtónyitás, LED világítás
114 900 Ft
Légy az indulási Oldal szerzője!
Ajánlat
Ajánlat
Ajánlat
Ajánlat