Ismét látogatható a lillafüredi Anna-barlang

Vágólapra másolva!
Ismét látogatható az Anna-barlang Lillafüreden, a mésztufa-képződmények keddtől újból megtekinthetők, miután befejeződött a fél évig tartó, világítástechnikai beruházás.
Vágólapra másolva!

A barlang hat hónapig tartó, 57 millió forintba került világítástechnikai beruházásának célja a természetes állapot megőrzése volt. A föld alatti járatban 114 ledes fényforrást szereltek fel a régi világítótestek helyére. A ledek nem károsítják a természeti képződményeket, és jobban meg is világítják őket a látogatóknak. A beruházás további célja a kialakult barlangi lámpaflóra eltávolítása, illetve az újabb algás-mohás képződmények létrejöttének megakadályozása volt. A korábbi, hagyományos izzók kedveztek a lámpaflóra kialakulásának.

Az Anna-barlang világítási rendszerét 1987-ben építették ki, ám az elmúlt több mint két évtizedben a beépített lámpatestek elavultak, nagy mennyiségű hőt termeltek, a hősugárzással együtt járó fénykibocsátás miatt pedig a lámpatestek körül és a megvilágított barlangfelületeken zöld alga- és mohaszőnyeg, úgynevezett lámpaflóra alakult ki.

A következő hónapokban folytatódik a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság barlangi rehabilitációs programja - mondta a helyszínen Dudás György, a park igazgató-helyettese az MTI-nek, hangsúlyozva: a felújításra uniós forrásból 110 millió forintot nyertek.

Forrás: MTI/Vajda János

A lillafüredi vízesés mellett található Anna (korábbi nevén Petőfi vagy Forrás) barlang nagy részét 1833-ban Stark András bányász vezetésével találták meg, amikor a hámori vasverők (hámorok) folyamatosabb működtetése érdekében az itt fakadó bővizű források jobb hasznosíthatósága céljából tárót hajtottak az édesvízi mészkőbe.

A XIX. század második felében, valószínűleg a vasverők bezárásával párhuzamosan, az üregek is gondozatlanná váltak és csaknem feledésbe merültek. 1912-ben Kadie Ottokár tette újra hozzáférhetővé az üregeket, majd 1927-ben, a Palota Szálló építésének idején Révay Ferenc főerdőmérnök irányításával újabb gyönyörű termekre bukkantak. A termeket később mesterséges vágatokkal összekötötték, és kivésték a ma is bejáratul szolgáló folyosót.

Miután a villanyvilágítást is bevezették, a barlang megnyílt az idegenforgalom számára. Ezt a világítást korszerűsítette most a barlangot fenntartó Bükki Nemzeti Park.