Három év késéssel felszállt a Boeing Dreamliner repülőgépe

Boeing, Dreamliner 787
Vágólapra másolva!
Tokió és Hongkong között tette meg az első útját a Boeing új, Dreamliner nevű repülőgépe. A gépet már 2008-ban üzembe szerették volna állítani, de a sorozatos technikai hibák miatt ez csak mostanra sikerült. Novembertől menetrendszerűen fog repülni az energiatakarékosságáról híres repülő.
Vágólapra másolva!

Első kereskedelmi útjára indult szerdán a Boeing Dreamliner nevű repülőgépe, amelynek eredetileg már 2008-ban el kellett volna kezdenie az utasszállítást - írja a BBC. A Tokióból Hongkongba tartó út egy speciális járat, a repülőgép menetrendszerű használata novemberben kezdődik majd. A repülőgép tervezett startját a gép technikai hibái miatt kellett halasztani, januárban például fedélzeti tűz ütött ki egy próbarepülés során.

A repülőgép jellemzői a Boeing szerint a tág ablakok, a magas páratartalom a kabinokban, és a tiszta levegő. A cég szerint ezek mind azt szolgálják, hogy az utasok felfrissülve érkezzenek meg a célállomásra. Az is előnyös, hogy a különleges építőanyag miatt a Dreamlinernek húsz százalékkal hatékonyabb az üzemanyag-fogyasztása, mint a jelenleg használatos, hasonló méretű modelleknek.

Az All Nippon Airlines (ANA)légitársaság hat business-osztályú helyet árverezett el az első útra, volt amelyik 34 ezer dollárért kelt el, ami a tizenháromszorosa a két ázsiai város közötti hasonló kategóriájú, de átlagos jegyárnak. "A repülési történelem részének lenni egy álom" - mondta a Wall Street Journal-nak az egyik utas, aki a magas ár ellenére is boldog volt.

A Boeing 2013-tól sorozatosan szeretné gyártani a gépeket, akár tízet is egy hónapban. A hosszú késés azonban nem tett jót az üzletnek, egy kínai légitársaság épp a múlt héten mondott vissza egy 24 gépről szóló megrendelést a túl hosszú várakozási idő miatt. A Dreamliner elsődleges piaca Japán lehet, ahol a rivális Airbushoz képest sokkal magasabb a Boeing piaci részesedése. Az ANA légitársaság például tucatnyi gépet fog üzembe állítani az elkövetkező években.