[origo] utazás

Ne maradjon otthon a hosszú hétvégén!

[origo]|2012. 03. 14., 19:18|Utolsó módosítás:2012. 03. 14., 19:53|

A március 15-i hosszú hétvégén országszerte rengeteg izgalmas programmal várják az érdeklődőket, ráadásul az előrejelzések szerint napsütéses tavaszi időre számíthatunk. Mindenképp érdemes lesz tehát kimozdulni otthonról. Lesz Ízparádé Visegrádon, nemzeti ünnep a Skanzenben, magyarok vására Kiskunhalason, és még Szent Patrik-napi felvonulásra is mehetünk Budapesten.

Tavaszi Ízparádé - Visegrád
Visegrádon egy újdonsággal, a Tavaszi Ízparádéval várnak mindenkit március 15. és 18. között. "A jelenlegi polgármester minél több programot szeretne az idén Visegrádon, ezért megkeresett engem, és összeraktuk az ízparádét a hosszú hétvégére. Most még nincs olyan meleg, ezért nyugodtan ki lehet települni a szabadba az ételekkel, olyan különlegességek lesznek, mint a hubatea, torma almával, halszalámi, szarvaskolbász és mangalica. A rendezvény kóstolással egybekötött vásár, főszerepben a kolbász, sonka, sajt, lekvár, szarvasgomba, bor, sör, pálinka" - mondta az [origo]-nak Ispán Márta, a program szervezője és ötletgazdája.

Hozzátette, vendégként meghívták Csehországot, így cseh sör- és sajtkülönlegességek (pl. kvargli) várják az ide látogatókat, és cseh nemzeti ételeket is fognak készíteni. Emellett mindennap különböző zenés és néptáncos programok lesznek, és a szervezők nagy figyelmet szenteltek a gyerekprogramoknak is. Készíthetnek majd a gyerekek homokképet, csokoládéból nyuszit, bőrdíszműves-foglalkozáson, fafaragáson, mézeskalács-készítésben vehetnek részt, de lesz gyöngyfűzés és állatsimogató is. 

Ispán Márta elmondta, két értelmi sérültekkel foglalkozó szervezetet is meghívott, ők szintén árusítani fognak, mivel fontosnak tartja felhívni a figyelmet arra, hogy a fogyatékos emberek is hasznos tagjai a társadalomnak.

Helyszín: Visegrád, Duna-part parkoló.
Időpont:  2012. március 15-18-án, 10-18 óráig
A belépés ingyenes, további információk a rendezvény Facebook-oldalán.

Nemzeti ünnep - Szentendre
Huszárpróbákkal, Petőfi és Kossuth kedvenc ételeivel, csákó-, kard- és kokárdakészítéssel ünnepelhetnek azok, akik március 15. és 18. között kilátogatnak a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumba. Kecskés Noémi sajtóreferens az MTI-nek elmondta: a hosszú hétvégén a nemzeti ünnepé lesz a főszerep a skanzenben. Kicsik és nagyok versenyezhetnek gólyalábazásban, dárdahajításban, íjászatban,  a  csapatjátékok között szerepel még a pallóküzdelem és a várfoglaló, ahol a katonák "ágyúgolyókkal" lövik a vár fokán álló Habsburgok címerállatát, míg a védők feladata pajzzsal hárítani a találatokat.

Lesznek kézműves-foglalkozások, a konyhákban frissen készül majd a Kossuth- és a pozsonyi kifli, de kiderül az is, miért tartják számon a túrós csuszát Petőfi, a citromos kolbászt pedig Kossuth kedvenc ételeként. Március 15-én a világhírű, idén 110 éves halasi csipke mutatkozik be a bejárati épület kis kiállítóterében. A hófehér és leheletfinom cérnából, teljes mértékben kézimunkával készített egyedi csipkecsodákat április 15-ig állítják ki.

Helyszín: Szentendre, Skanzen
Időpont:  2012. március 15-18-án, 10-16 óráig
További információk itt.

Magyarok vására - Kiskunhalas
A nagy sikerű tavalyi vásár mintájára idén március 15-én is megrendezik a magyarok vásárát a kiskunhalasi Piactéren. Az idén több mint 120 magyar kézműves és termelő regisztrált, közel hatvan településről érkeznek az ország minden tájáról.

Jönnek fazekasok, kosár-, gyékény- és csuhéfonók, fa- , kő- és csontfaragók, kovácsok, kádárok, szűcsök, tímárok, dobkészítők, kékfestők, textil- és szőnyegszövők, csipkeverők, hímzők, gyapjúfeldolgozók, viseletvarrók, babakészítők, méhészek, mézesbábosok, kürtőskalácsosok, pékek, cukrászok, sajtosok, lekvárkészítők, gyógynövényesek, gombászok, hentesek, késesek, papírmerítők, könyvesek, rongyművesek. A jó vásárhoz illően étel-ital is lesz bőven: kemencében sült lepény, hurka, kolbász, kenyérlángos.

A rendezvény ingyenes. Helyszín:Kiskunhalas, Piactér
Időpont:  2012. március 15.

Tavaszváró - Szigliget
Hagyományőrző négynapos rendezvényt tartanak a hosszú hétvégén Szigligeten. Változatos programok közül válogathatnak az idelátogatók. Lesz kézműves-foglalkozás, kiállítás, harcászati és íjászati bemutató, verseny és apródavatás, és gyalogtúra keretében megismerhetjük Szigliget történelmi helyeit, beleértve a várat.

A programokról részletesen itt olvashatnak.
Helyszín: Szigliget (Balaton, északi part)
Időpont: 2012. március 15-18-án

Szent Patrik-napi parádé - Budapest
Szombaton második alkalommal rendezik meg a Szent Patrik-napi parádét Budapesten. Szent Patrik az írek védőszentje, és március 17-e, halálának napja az írek legfontosabb nemzeti ünnepe. Délben zenével, játékokkal várják majd az érdeklődőket a budapesti Szabadság térre. A felvonulás délután két órakor indul, és mintegy háromnegyed óráig tart majd, a végállomás az Erzsébet téri Akvárium lesz. "Itt szintén lesz egy kis buli. Ír ételek, italok és tánc várja a közönséget" - fogalmazott Mark Downey, az Ír-Magyar Üzleti Kör Egyesület elnökhelyettese.
A rendezvényre több mint ezer érdeklődőt várnak.

Helyszín: Budapest V., Szabadság tér
Időpont: 2012. március 17., gyülekezés: 12:00 -14:00 óráig, utána indul a felvonulás

Szegeden március 15-én, egyetlen napig három különleges dokumentum lesz látható a Móra Ferenc Múzeum dísztermében. A legérdekesebb közülük az a köszönőlevél, amelyet Erzsébet királyné, vagyis Sissi írt Eötvös Józsefnek 1867-ben. A levélről további részleteket a Turizmus Online cikkében találhatnak.

A hosszúhétvége alatt beköszönt a tavaszi fesztiválok ideje is. Március 15-én Győrben, március 16-án Budapesten, Pécsett és Egerben kezdődnek az idei rendezvények. A tavaszi fesztiválok részletes programját itt találja. 

Aki szeretne elutazni két-három napra, de még nincs szállása, számos last minute ajánlatból válogathat az Utazzitthon.hu vagy az ÚtiSúgó oldalán.

Ami a közlekedést illeti, a MÁV vonatai csütörtökön a szombati, pénteken és szombaton az ünnepnapi menetrend szerint járnak majd, vasárnaptól pedig a megszokott menetrend lesz érvényben. A megnövekedő igények miatt a vasúttársaság a legnagyobb utasforgalmú vonalakon több kocsival közlekedteti szerelvényeit. Változik a Volán-társaságok menetrendje is az ünnepek miatt, csütörtöktől szombatig pedig a munkaszüneti menetrend lesz érvényben. Jövő pénteken iskolai tanítási nap szerint, szombaton pedig a pénteki menetrend szerint közlekednek a buszok.

A budapesti rendezvényekről és útlezárásokról itt olvashat.
 

Címlapsztori»

Forrás: Wikipedia Kis Dubaj épül Budapesttől 380 kilométerre Rá sem lehet ismerni majd déli szomszédunk fővárosára, ha elkészül a szerb kormány és az arab befektetők projektje.
  Forrás: Puskás Zoltán Vasfüggöny helyett pazar túrautak Szombathelyen nőttem fel, a szívem egy része az ország nyugati végében maradt. A Kőszegi-hegység jellegzetes vonulata első látásra csak egy tipikus magyar középhegység, ...
  Forrás: Origo Így néz ki egy igazi illiberális állam Egészen olyan, mint Disneyland, csak itt van halálbüntetés - talán ennél jobban még senki nem fogalmazta meg Szingapúr lényegét. A délkelet-ázsiai illiberális mintaállam ...
  Forrás: Kisgyörgy Éva Budapesten a házak is tudnak mesélni Budapesten szinte minden hétvégére jut valami érdekes fesztivál, de számomra a legkedvesebb a Budapest100 programsorozata. Néhány lelkes fiatal kezdeményezéséből ...
  Forrás: Harkányi Árpád Biciklivel vágtunk neki a 17. századnak Belize-ben sok élményben volt részünk, többek között mennonitákkal is találkoztunk. E vallás követői ma is 17. századi körülmények között próbálnak élni, ami nem igazán ...
  Forrás: Bóna Gergely Európa Jeruzsáleme nincs is messze tőlünk Nevezték már Európa puskaporos hordójának, de Európa Jeruzsálemének is. Bosznia-Hercegovina és fővárosa, Szarajevó, amelyet a 20. század eseményei alaposan megtépáztak, ...
  Forrás: Nagy-Szabó Orsolya Új-Zélandon dolgozni életre szóló kaland 2014-ben úgy döntöttem, hogy jelentkezem az egyéves új-zélandi Working and Holiday vízumra. Az utazást már évek óta tervezgettem, és amikor megtudtam, hogy létezik ez a ...
  Forrás: Németh András Megtaláltam Európa legtutibb nyaralóhelyét Amint az beszámolónk első részéből kiderült, Macedónia fővárosa, Szkopje első pillantásra koszos betondzsungelnek tűnt, mégis hamar megszerettük. A macedón Balaton, az ...
Hirdetés
Electrolux EN 4001 AOW kombinált hűtőgép az eluxshop.hu-tólA++ energiaosztály, 285 liter hűtő + 90 liter fagyasztó, páratartalom szabályzás a zöldségeknek és gyümölcsöknek, megfordítható ajtónyitás, LED világítás
114 900 Ft
Légy az indulási Oldal szerzője!
Ajánlat
Ajánlat
Ajánlat
Ajánlat