Interaktív húsvéti tárlatvezetés Pannonhalmán

Vágólapra másolva!
Interaktív tárlatvezetést tartanak családoknak nagyszombaton és húsvétvasárnap a Pannonhalmi Főapátságban, húsvéthétfőn pedig Déri András orgonaművész ad koncertet a Boldogasszony kápolnában.
Vágólapra másolva!

A tárlatvezetés sajátossága, hogy felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt szól - mondta Baki László, a Tricollis Foglalási Központ vezetője pénteken. Tájékoztatása szerint az egész család számára élményt nyújt az interaktív program, amely mindkét napon 2 órakor filmvetítéssel és makettépítéssel kezdődik. Szent Márton életét és az apátság építéstörténetét ismerteti a rövidfilm, s a látottak segítenek abban, hogy a különböző korokat más-más színekkel jelző elemekből össze tudják állítani az apátság makettjét az ügyes kezű gyerekek.

Forrás: Lőrinczy Judit

Ez után az "előképzés" és ráhangolódás után járják be a Világörökséghez tartozó műemlék együttest a látogatók. A kerengőtől az altemplomon át a könyvtárig megtekinthetik a kultúrtörténeti értékeket, sőt még a bazilika belső terében zajló felújítás aktualitásairól is áttekintést kapnak. Most éppen a mennyezetig felállványozott szentélyt láthatják, amelynek freskóit ezekben a hetekben tisztítják, az orgona alatt pedig már a padlófűtés csövei kerülnek végleges helyükre.

A bazilikabelső felújítása miatt a húsvéthétfői koncertnek a XVIII. században épített barokk Boldogasszony-kápolna ad helyet. A fél 4-kor kezdődő hangversenyen Déri András orgonaművész Bach, Brahms, Buxtehude és Liszt műveit szólaltatja meg az eredeti barokk orgonán.