Egy mesés kisváros az olasz tengerparton

Vágólapra másolva!
Ha tökéletes nyugalomra, varázslatos tájra és türkizkék tengerre vágyna valaki, akkor Atrani igazán jó választás. Ez az eldugott kisváros Olaszország és az Amalfi-partvidék egyik gyöngyszeme, és 1997 óta az UNESCO Világörökségének is része.
Vágólapra másolva!

Atrani kisváros Campaniában, a népszerű turistacélpontnak számító Amalfi partjainál. Meredek sziklafalak választják el Amalfitól, egy igazán békés és különleges hangulatú hely. Kiváló célpont lehet, ha ki akarunk szakadni a nagyvárosi pörgésből.


Forrás: AFP
Atrani

Atrani egy kis öbölben fekszik, világos színű épületei zsúfoltan helyezkednek el a hegyoldalban. A várost átszelő út érdekessége, hogy egy szép, még az 1800-as évek közepén épített, boltíves hídon kanyarog végig. Ez a híd az egyik olyan építmény, amiről könnyű felismerni Atranit. A másik a Santa Maria Maddalena templom, amely 1274-ben épült és a tengerre néz. Jellegzetes harangtornya Atrani egyik jelképének számít. Az előtte lévő kis térről felnézve, közelről is megcsodálhatjuk a Rococo stílusban épült templom hófehér homlokzatát. Az egyik legjobb időpont a templom látogatására július 22-e, ekkor rendezik meg hagyományosan a Santa Maria Maddalena fesztivált, amikor az egész város ünnepel.

Forrás: AFP
Hangulatos hely

Atrani központja egy romantikus tér, a Piazza Umberto, amely alig néhány lépésre van a tengertől. Persze tele van kávézókkal és vendéglőkkel - a helyiek és a turisták egyaránt szeretik itt tölteni az estéjüket. A Piazza Umbertóról nyílik Atrani másik temploma, a San Salvatore de'Bireto, amely leginkább arról híres, hogy a hagyomány szerint itt koronázták meg az Amalfi Köztársaság dózséit a 11. században.

Jellegzetesek Astraniban a szűk, kanyargós utcák és átjárók is, illetve számítani kell arra, hogy sokat kell lépcsőzni. Cserébe szép kerteket és citromültetvényeket is lehet látni. Ajánlott gyalogosan felfedezni a környék minden kis zugát. Meredek lépcsős utakon lehet eljutni például Ravellóba, amely az Amalfi-part egyik kiemelt városa.

Persze a legtöbben a gyönyörű tengerpartja miatt keresik fel Atranit. A központból elindulva csak át kell sétálni a boltíves híd alatt, és már ott is vagyunk a parton, amelyet finom homok borít. Kicsit odébb, egy sziklás beugró rész túloldalán találunk egy másik strandot is, ahonnan nagyon jól lehet látni a Santa Maria templomot és az egész várost.

Forrás: AFP
Gyönyörű az Amalfi-partvidék

Fontos szerepet tölt be a városban és az egész környéken a halászat, ezért az éttermekben sok halas ételt lehet megkóstolni. Nagyon ajánlják a Le Palme Ristorante Pizzeria nevű helyet, ahol óriás pizza és élő zene várja a vendégeket. A tenger gyümölcseit kedvelőknek pedig az A'Pranzát érdemes kipróbálniuk. A szálláskínálat is elég széles, B&B szállásokat, butikhoteleket és luxushoteleket egyaránt találni. A booking.com-on vagy itt érdemes keresni.

Atrani viszonylag közel van Nápolyhoz, olyan 70 km-re délre, így Budapestről ide célszerű repülni. Nyárra 14 ezer forintért lehet már jegyeket találni a Wizz Airnél. Nápolyból aztán vagy helyi buszjárattal (SITA) kell tovább utazni Atraniba, vagy el lehet menni vonattal (Trenitalia) Sorrentóba, és onnan buszozni Atraniba.