Egy mesés kisváros az olasz tengerparton

Ha tökéletes nyugalomra, varázslatos tájra és türkizkék tengerre vágyna valaki, akkor Atrani igazán jó választás. Ez az eldugott kisváros Olaszország és az Amalfi-partvidék egyik gyöngyszeme, és 1997 óta az UNESCO Világörökségének is része.

Atrani kisváros Campaniában, a népszerű turistacélpontnak számító Amalfi partjainál. Meredek sziklafalak választják el Amalfitól, egy igazán békés és különleges hangulatú hely. Kiváló célpont lehet, ha ki akarunk szakadni a nagyvárosi pörgésből.


Forrás: AFP
Atrani

Atrani egy kis öbölben fekszik, világos színű épületei zsúfoltan helyezkednek el a hegyoldalban. A várost átszelő út érdekessége, hogy egy szép, még az 1800-as évek közepén épített, boltíves hídon kanyarog végig. Ez a híd az egyik olyan építmény, amiről könnyű felismerni Atranit. A másik a Santa Maria Maddalena templom, amely 1274-ben épült és a tengerre néz. Jellegzetes harangtornya Atrani egyik jelképének számít. Az előtte lévő kis térről felnézve, közelről is megcsodálhatjuk a Rococo stílusban épült templom hófehér homlokzatát. Az egyik legjobb időpont a templom látogatására július 22-e, ekkor rendezik meg hagyományosan a Santa Maria Maddalena fesztivált, amikor az egész város ünnepel.

Forrás: AFP
Hangulatos hely

Atrani központja egy romantikus tér, a Piazza Umberto, amely alig néhány lépésre van a tengertől. Persze tele van kávézókkal és vendéglőkkel - a helyiek és a turisták egyaránt szeretik itt tölteni az estéjüket. A Piazza Umbertóról nyílik Atrani másik temploma, a San Salvatore de'Bireto, amely leginkább arról híres, hogy a hagyomány szerint itt koronázták meg az Amalfi Köztársaság dózséit a 11. században.

Jellegzetesek Astraniban a szűk, kanyargós utcák és átjárók is, illetve számítani kell arra, hogy sokat kell lépcsőzni. Cserébe szép kerteket és citromültetvényeket is lehet látni. Ajánlott gyalogosan felfedezni a környék minden kis zugát. Meredek lépcsős utakon lehet eljutni például Ravellóba, amely az Amalfi-part egyik kiemelt városa.

Persze a legtöbben a gyönyörű tengerpartja miatt keresik fel Atranit. A központból elindulva csak át kell sétálni a boltíves híd alatt, és már ott is vagyunk a parton, amelyet finom homok borít. Kicsit odébb, egy sziklás beugró rész túloldalán találunk egy másik strandot is, ahonnan nagyon jól lehet látni a Santa Maria templomot és az egész várost.

Forrás: AFP
Gyönyörű az Amalfi-partvidék

Fontos szerepet tölt be a városban és az egész környéken a halászat, ezért az éttermekben sok halas ételt lehet megkóstolni. Nagyon ajánlják a Le Palme Ristorante Pizzeria nevű helyet, ahol óriás pizza és élő zene várja a vendégeket. A tenger gyümölcseit kedvelőknek pedig az A'Pranzát érdemes kipróbálniuk. A szálláskínálat is elég széles, B&B szállásokat, butikhoteleket és luxushoteleket egyaránt találni. A booking.com-on vagy itt érdemes keresni.

Atrani viszonylag közel van Nápolyhoz, olyan 70 km-re délre, így Budapestről ide célszerű repülni. Nyárra 14 ezer forintért lehet már jegyeket találni a Wizz Airnél. Nápolyból aztán vagy helyi buszjárattal (SITA) kell tovább utazni Atraniba, vagy el lehet menni vonattal (Trenitalia) Sorrentóba, és onnan buszozni Atraniba.