Vágólapra másolva!
Az első negyedévben közel 40 százalékkal nőtt az online belföldi szállásfoglalások száma, és a hosszú hétvégék is jót tesznek a hazai turizmusnak. A kereslet viszont az alacsonyabb árkategóriájú szállástípusok irányába tolódott el - derült ki a Szallas.hu adataiból.
Vágólapra másolva!

Az első negyedévben a hostelek, apartmanok, vendégházak és panziók átlagon felüli növekedést könyvelhettek el. Míg tavaly az első félévben az online foglalások 64 százalékát tették ki ezek a szállástípusok, arányuk az idei évre 69 százalékra emelkedett. Közben a drágább árfekvésű szállodai foglalások négy százalékot estek vissza. "Ez annak ellenére is így van, hogy az alacsonyabb kategóriákban nagyobb volt az áremelkedés 2011-ről 2012-re, ugyanakkor a vendégek még így is átlagosan 20-45 százalékot tudnak spórolni a szálláson, ha hotel helyett apartmanba vagy vendégházba foglalnak" - mondta Rácz István, a Szallas.hu csoport marketing vezetője.

Forrás: [origo]

Csak a hoteleket vizsgálva is megfigyelhető, hogy az olcsóbb szállástípusok a népszerűbbek: míg a kétcsillagos szállodákba irányuló online foglalások száma több mint 70 százalékkal nőtt, addig a három- és négycsillagos szállodák csak mintegy 15 százalékos növekedést tudtak elérni. A legnagyobb vesztesek az ötcsillagos hotelek, amelyek forgalma közel 30 százalékkal esett vissza.

Míg tavaly csak öt hosszú hétvége volt, addig az idén kilenc 3-4 napos ünnep lesz, ami tovább élénkítheti a belföldi turizmust. A megkérdezettek 51 százaléka szívesen utazik ilyenkor belföldre, további 3 százaléka pedig külföldre indul egy-egy hosszú hétvégére. Elsősorban a 35 év alattiak kelnek útra ilyenkor, az idősebbek otthoni pihenésre használják ki az időt a felmérés szerint. Az 1049 fő részvételével lebonyolított kutatás a legfontosabb tendenciákat tárta fel, de nem tekinthető reprezentatívnak.