A boldog békeidők hangulatával csábít Hévíz

Vágólapra másolva!
Hévízen a május 1-jei hosszú hétvégén rengeteg koncert, megannyi érdekes program várja a pihenni vágyókat. A Boldog Békeidők Hévíze rendezvényen április 28 - május 1. között ismét szép, korhű ruhába öltöznek a felvonulók. A négy napos fesztiválon a részvétel ingyenes.
Vágólapra másolva!

"A hévízi Deák- és Festetics téren felállított két színpadon immáron második alkalommal rendezzük meg a Boldog Békeidők Hévíze rendezvényt, amelyen bárki átélheti az 1867-es kiegyezést követő időszak, az úgynevezett boldog békeidők hangulatát" - mondta az [origo]-nak Szabó Diána, a Festetics György Művelődési Központ igazgató-helyettese.

A hosszú hétvégére időzített rendezvénysorozat április 28-án kezdődik: a világzenét kedvelők örömére a nagyszínpadon a Magna Cum Laude koncertezik 20 órától. Másnap pedig ugyanitt - szintén este nyolctól - a világhírű Szegedi Kortárs Balett lép fel Carmina Burana előadásával. Április utolsó napján, vagyis hétfőn ténylegesen beköszöntenek a boldog békeidők, és korabeli kosztümökbe bújik Hévíz apraja-nagyja. Fúvószenekarok, táncosok, mutatványosok, bűvészek társaságában vonulnak fel a városban, hogy mindenki átérezhesse a 19. század végi Magyarország hangulatát.

Aztán május 1-jén nemcsak a munka ünnepére koccintanak, hanem Hévíz Városára is, amely épp ezen a napon ünnepli, hogy 20 éve viselheti ezt a címet. Így délután ünnepi beszédeket hallhatunk, majd a városi díjak átadása után, este a Csík Zenekar koncertje zárja a rendezvényt, Őze Áron, Jászai Mari-díjas színművész közreműködésével.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A már említett előadók mellett a négy nap alatt fellép Takács Nikolas, Szentpéteri Csilla, Szalóki Ági, valamint a Harmonia Garden zenekar is. Ráadásul a szabadtéri rendezvények mellett két zárt téri programon is részt lehet venni. A Fontana Filmszínházban a Boldog Békeidőkhöz kapcsolódóan korhű filmekkel várják az érdeklődőket minden délután kedvezményes, 500 forintos helyáron, a Muzeális Gyűjteményben pedig az "Esküvő a Boldog Békeidőktől napjainkig" kiállítás lesz megtekinthető.

Hévíz azért is nagyszerű úticél a hosszú hétvégére, mert számtalan ötlet kínálkozik a pihenésre, kikapcsolódásra. Fürödhetünk a termáltóban, lehet kérni gyógyterápiás kezeléseket, iszappakolást vagy gyógymasszázst. De az sem fog csalódni, aki aktív pihenésre vágyik: részt vehetünk nordic walking túrán, történelmi sétán, és bringás kiránduláson, amihez több helyen is lehet kerékpárt kölcsönözni a városban. Érdemes megnézni a héttornyú Szentlélek templomot, Szent István király tűzzománc képét a Városházánál, és a Szoborparkot. A vízpartot kedvelőknek ajánljuk a Tavirózsa tanösvényt, amelyet Hévízről az Alsópáhokkal összekötő úton lehet végigjárni. Az egregyi városrészben pedig hangulatos pincék várnak borkóstolással.

Fotó: Vincze Barbara [origo]

Az alig 8 km-re fekvő Keszthelyre is bátran szervezzünk bringás kirándulást, mivel Hévíz déli határától jól kiépített kerékpárúton lehet tekerni. A Festetics kastély vagy a Helikon park megtekintése szinte kötelező Keszthelyen, és a május 1-jei hosszú hétvégén az V. Balatoni Tavaszi Fesztivál zenés programjain is részt lehet venni. Szintén közel van Hévízhez a rezi vár (5,7 km), a Zalaszántói sztúpa (16 km), a Kis-Balaton környéke (18 km), Gyenesdiás (10 km) vagy Vonyarcvashegy (13 km), ahol a Szent-Mihály dombról mesés panoráma nyílik a Balatonra.

Kedvezményes szállásajánlatokról és last minute akciókról itt tájékozódhatnak. Aki legalább két éjszakát eltölt Hévízen, ne felejtse el igényelni a sokféle kedvezményre jogosító, ingyenes Hévíz Kártyát. Használata 50% kedvezményt nyújt a wellness fürdő belépőből, de éttermekben, szabadidős programokhoz vagy múzeumokban is jól jön. Az akcióban résztvevő szállodákban is 10-50%-os engedménnyel lehet igénybe venni különböző szolgáltatásokat a kártyával. Balatoni hajózáshoz, a keszthelyi babamúzeumban és még szépségszalonban is kedvezményre jogosít a kártya, amit mindig a szállásadótól kell kérni.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor
Festetics kastély Keszthelyen

Budapestről autóval mintegy három órára van Hévíz. Mehetünk busszal is, naponta több közvetlen járat is indul a Népligetről.Vasútállomás nincs Hévízen, így vonattal Keszthelyre vagy Balatonszentgyörgyre érdemes utazni, és onnan busszal tovább Hévízre.

A II. Boldog Békeidők Hévíze részletes programlistáját itt találja.