Rovinj nem csak szép, de pörgős is

Vágólapra másolva!
Horvátország a magyar fiatalok között is népszerű nyári úti célnak számít, hiszen kocsival is könnyen megközelíthető. A horvát tengerpart egyik legszebb városa, Rovinj éjszakára alaposan felpörög, és beszámolónkból kiderül, hogy ügyes szervezéssel viszonylag olcsón ki lehet hozni egy egy hetes, izgalmas nyaralást a barátokkal.
Vágólapra másolva!

Rovinj az Isztriai-félsziget nyugati partján, közvetlenül a tengerparton fekszik, igen kedvelt célpont a német, olasz és természetesen a magyar nyaralók körében. Nem véletlenül: bár nem egy nagy település, festői szépsége és hangulata, valamint a tenger és egyéb látnivalók tényleg magával ragadóak. Ha időben kezdünk szállást keresni, akkor egy főre már 15 euróért is találunk jó helyeket egy éjszakára a város szélén lévő apartmanházakban. Ráadásul innen is csak öt-tíz percnyi sétára van a tenger, úgyhogy nagyon kényelmes. De természetesen több nagy szálloda is van a városban, így mindenki megtalálhatja a megfelelő szállást.

Forrás: [origo] utazás

Budapesttől mintegy 600 kilométert kell utazni, de mivel kocsival szinte végig autópályán haladunk, így elvileg hat óra alatt le lehet érni. Más kérdés, hogy a főszezonban azért az utazás hossza több órával is megnőhet, mivel rengetegen vannak úton ilyenkor. (Magyar állampolgárok személyi igazolvánnyal is beléphetnek Horvátországba). A horvát autópályákon csak egyes szakaszok a fizetősek, a hosszuktól függően néhány ezer forintnyi kunát kell fizetni.

Rovinjban szinte egész nyáron süt a nap, de egy-egy esős nap azért előfordulhat. Kánikula esetén a déli órákban nem ajánlott a napon lenni, nem is látni ilyenkor sok embert a strandokon. Helyette érdemes az óvárosban sétálgatni. A szűk, kacskaringós macskaköves utcák végig árnyékosak és nagyon hangulatosak, valamint sok érdekes, akár több száz éves látnivalóval is találkozhatunk. Az egyik leghíresebb műemlék az oroszlános kapu, ami még velencei örökség. Éttermeket, kávézókat, ajándék boltokat és egyéb árusokat is szép számban lehet itt találni.

Forrás: [origo] utazás

Ugyan kesze-kusza sikátorok sokaságának tűnhet a városnak ez a része, de attól nem kell tartani, hogy eltévedünk: a tengerpartot vagy a domb tetején álló Szent Eufémia templomot mindig könnyű megtalálni. A templom, amely a város jelképe, magasan a házak fölé emelkedik, így messziről észre lehet venni. Névadója, Szent Eufémia a környék védőszentjének számít, és a templom környékéről fantasztikus kilátás nyílik a tengerre és a közelben fekvő Katarina-szigetre.

Ami a fürdőzést illeti, a város területén több strandot is találunk. Az óváros aljában van egy sziklákon kialakított strand, a bátrabbak több méteres magasságból ugrálhatnak a vízbe. A város szélén egy másik nagyobb területű strand is található: itt a tengerpart végig köves, ezért érdemes egy, a városban nagyon sok helyen található gumitalpú cipőt beszerezni, mert könnyen megvághatjuk a lábunkat. A tenger gyorsan mélyül, de vannak sekélyebb részek is. A nap sokszor még este hatkor is erősen süt, így sokáig kint lehet maradni.

Forrás: [origo] utazás

Rovinjban a tengerparton és a kikötőn sétálva lépten-nyomon tengeri hajókázást kínáló standokba botlunk. A kínálat óriási: az egy-két órás hajókázástól az egész napos velencei kirándulásokig nagyon sok opció közül választhatunk. Pár ezer forintnyi összegért még egy fél napos hajóutat is kínálnak a limski fjordhoz, ami egy gyönyörű öböl Rovinjtól nem messze. Érdemes megnézni.

Aki pedig megunná a tengerpartot, annak érdemes kimozdulnia a városból kirándulni egyet: Rovinj közelében több olyan hely is van, ahová megéri elnézni. Különösen ajánljuk Pulát, ami sok érdekességet rejt. A város a Római birodalom idején a régió egyik központja volt, ezért rengeteg római kori látnivaló van itt. A leghíresebb a város jelképének számító Colosseum, ami az egyik horvát bankjegyen is látható.

Estére a bárok és kávézók megtelnek Rovinjban, az éttermek előtt álló pincérek is megpróbálnak minél több embert becsábítani. A kínálat sok esetben megegyezik és az árak sem különböznek nagyon: főleg tengeri herkentyűk, halak valamint egyéb húséletek találhatóak az étlapokon. Mondjuk elég drágák az éttermek, ezért érdemes lehet otthonról vinni pár dolgot illetve a helyi piacon is szinte minden reggel lehet friss árut kapni. Az élelmiszerek többsége hasonló árban van, mint itthon, bár az ásványvíz például elég sokba kerül. Rovinjban jó néhány helyen található kisebb-nagyobb konzum, de Lidl és egyéb boltok is vannak

Forrás: [origo] utazás

Szórakozásra is bőven van lehetőség, mivel alaposan felpörög az élet éjszaka. A város szélén a szállodák közelében található a Monvi Központ, ami Horvátország egyik legnagyobb szórakozóhelye. Egy részben szabadtéri komplexumot kell elképzelni tele diszkókkal és bárokkal, ami természetesen hajnalig nyitva tart. Hétvégén van a legnagyobb tömeg, ilyenkor néha habpartival vagy egyéb attrakcióval készülnek a szervezők. Óriásit lehet itt bulizni.

Összességében tehát mindenki találhat magának elfoglaltságot éjjel-nappal a városban és környékén. Bár a jelenlegi benzinárak miatt az utazás viszonylag drága lehet, de ha elég nagy társaság utazik együtt, akkor ez a költség megoszlik. Ezen kívül az összes költség sok mindentől függ még, de biztosítást mindenképp ajánlott kötni. Egy ötfős, fiatalokból álló társaság egy hetes nyaralása olcsó szállással, 70-80 ezer forint/főből kijöhet.