Óriás akvárium és biofarm- zöld programok

A Tisza-tavi Ökocentrum templomra emlékeztető, épülő látogatóközpontja Poroszlón. A várhatóan 2012. április végére elkészülő 4 szintes létesítmény 2600 négyzetméteren mutatja be a víztározó és a Tisza-völgy természeti csodáit
Vágólapra másolva!
A környezetvédelem ma már sokak számára életmóddá vált, amiről pihenés, kikapcsolódás közben sem szívesen feledkeznek meg. Passzív strandolás helyett jöjjön három aktív"zöld program" környezettudatos utazóknak, árakkal együtt.
Vágólapra másolva!

Tisza-tavi Ökocentrum

Leginkább természetkedvelő családoknak ideális úti cél az egyik legfiatalabb öko-egység Magyarországon. Az április végén próbaüzemmel elindult Tisza-tavi Ökocentrum 10 hektáron mutatja be a Tisza-völgy páratlanul gazdag élővilágát: madarak, halak, hüllők, kétéltűek, emlősök és mikroszkopikus lények népesítik be a parkot és az épületet. Itt található a kontinens legnagyobb, egymillió liter össztérfogatú édesvizű akváriumrendszere, amely egy önálló ökoszisztémát rejt: 40-féle hazai hal mellett közel 15 kétéltű- és hüllőfajt mutat be.

Forrás: Poroszló Polgármesteri Hivatal

A 30 méter magas kilátótoronyból páratlan kilátás nyílik szinte a teljes Tisza-tóra, a vízi sétányon pedig a víz fölött 1500 méter hosszan vezet az út a különböző madárvártákhoz és kilátóhelyekhez. Így a nélkül is meg lehet figyelni a tónál élő madarakat, hogy megzavarnák őket. A Hortobágyi Nemzeti Park része az itt található Tisza-tavi Madárrezervátum, ahol mintegy 200 madárfajt lehet megfigyelni. Ezek csaknem fele költésre érkezik, mintegy 80 faj átvonul, míg a fennmaradó madárfajok itt is telelnek.

Árak

Egy felnőtt 1 890 forintos áron (gyerekeknek, nyugdíjasoknak 1 590 forint) mehet be az Ökocentrumba, de ha a 3D mozit és a vízi sétányt sem akarja kihagyni, akkor 2 990 forintért válthat (gyerekeknek, nyugdíjasoknak 2 490 forint) kombinált belépőt.

Emellett további szolgáltatások is igénybe vehetők, az egyórás csónaktúra GPS készülékkel 5 személy részére 2 990 forintba kerül, míg szakértő idegenvezetést és csoportkísérést 3 000 forintért kérhetünk.

Veszprém - Ökofesztivál

A zajosabb, fesztiválos időtöltésre vágyók számára ideális program lehet az idén először megrendezendő Ökofesztivál Veszprémben. A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület és a veszprémi önkormányzat a június 23-i rendezvénnyel a környezettudatos életmódra hívja fel a figyelmet. A program célja a szervezők szerint, hogy a látogatóknak testközelbe hozzák a zöld megoldásokat.

Élethű makettekkel mutatják majd be a napelemes energiatermelést, a látogatók szakértőkkel beszélgethetnek a környezettudatos életmódról, de lesz filmvetítés és a szervezők igyekeznek minden fesztiválozót játékos módon megismertetni a zöld életvitellel. Emellett június 23-án az Óváros téren tíztől 17 óráig biogazdálkodók és népi iparművészek kínálják portékáikat.

A mindennapi "zöld életmód" kialakításához is számtalan segítséget nyújtanak a fesztivál szervezői, így szó lesz a zöld otthon megteremtéséről, az alacsony energiaszintű ház építéséről, a szalmáról, mint szigetelő anyagról, és arról, hogy miként újíthatjuk fel a lakásunkat zöld szemlélettel.

Lovaglás egy biofarmon

Azoknak, akik aktív kikapcsolódást keresnek a zöldben, mégpedig lehetőség szerint a főváros vonzáskörzetében, vegyék az irányt a Biofarm Lovarda felé. A hely szelleméről sokat elárul már a lovarda mottója is, hiszen ebben olyan helyként jellemzik magukat, "ahol a Ló is Ember". A lovas sport-, lovas turisztikai- és ökogazdálkodási agrárcentrum 2009 végén épült, és egyszerre folyik itt természet közeli állattenyésztés és biogazdálkodás. A különleges adottságai révén a dél-budai térség közvetlen közelében az egyik legjobb lótartó területnek számító Váli-völgyben, Kajászón kiépített komplexum a tereplovaglásnak is teret biztosít, mégpedig mind haladó, mind kezdő lovasok számára.

A hatalmas, 30 hektáros sík területen lehetünk alkalmi vendégek vagy visszatérő tagok, bértartást igénybe vevő lótulajdonosok is. Az istállórendszer (lóboxok külső paddock kifutóval, külső és belső patamosók, jártatógép, karantén boxok) mellett helyet kapott még a farmon profi talajszerkezetű díjlovas pálya, oktató pálya, futószáras körkarám és több legelő is.

Árak

Az egyórás tereplovaglás a festői Váli-völgyben 3500 forint, 90 percért pedig 5000 forintot kell fizetni. Igény szerint választhatunk sétalovaglást vagy mindhárom jármódban való lovaglást, és a terepbiztos, nyugodt, megbízható kis-lovaknak köszönhetően a gyerekek is élvezhetik a kilovaglásokat a természetbe.

Egyéni lovasoktatás (gyerek és felnőtt) esetén 3500 forintot fizethetünk 45 perc tanulóidőért (15 perc a ló felkészítési ideje).