Ingyen szállás Stockholmban egy műalkotásért cserébe

Vágólapra másolva!
A Stockholm déli részén található Clarion Hotelben bárki megszállhat egy éjszakára ingyen, ha odaajándékoz a hotelnek egy saját készítésű műalkotást. Nem kell Picassónak lenni a részvételhez.
Vágólapra másolva!

A Room for Art nevű akciót néhány napja indították el a stockholmi szállodában. Az ötletet a híres new york-i Chelsea Hoteltől vették, amely alkotók, zenészek, színészek fellegvára volt, és ahol az ismert művészeknek lehetőségük volt a hotelben éjszakázni egy alkotásukért cserébe. "Az egész úgy kezdődött, hogy a Clarion vezérigazgatójának nagyapja maga is művész volt" - nyilatkozta a The Local internetes újságnak a svéd hotel marketingfelelőse. "Olyannyira, hogy a Chelsea Hotel falán is ki volt függesztve több munkája. A Chelsea azóta bezárt, viszont a vezérigazgatónkat annyira lázba hozta ez a projekt, hogy eldöntötte: a mi szállodánkban tovább viszi a hagyományt".

Igaz, a stockholmi szállodában nem csak híres vagy befutott művészek, hanem bárki átadhatja művét egy szabad szobáért cserébe. A hotel részéről úgy fogalmaztak: bármit elfogadnak műalkotás gyanánt a lényeg, hogy saját készítésű legyen és maximum A4-s méretű. Egyéb megkötés nincs, tehát lehet verset írni, festeni vagy rajzolni.is.

"Kik vagyunk mi, hogy ítélkezzünk a művészetről? A mi dolgunk, hogy szállást nyújtsunk a vendégeinknek, amit örömmel meg is teszünk. Mindenkit tárt karokkal várunk, a fiataloktól a szárnyaikat bontogató alkotókon át a befutott művészekig". A hotel marketingese elmondta, hogy már a nyitás előtt is rengeteg alkotás érkezett hozzájuk és igen népszerű a kezdeményezés. Ebben szerepe lehet annak is, hogy Svédországban ez az első ilyen jellegű akció.

Forrás: AFP
Stockholm látképe

Az alkotások az átadás után a hotel tulajdonába kerülnek, és ott is fogják tárolni őket. "Olyan atmoszférát szeretnénk kialakítani, hogy a művészek szerte a világból szívesen jöjjenek ide." Az ajánlat két ágyas szobára érvényes egy éjszaka erejéig, és egy vendég évente kétszer élhet ezzel a lehetőséggel.

A Clarion Hotel Stockholm Södermalm kerületében található, amely különösen ismert kulturális örökségéről, butikjairól, éttermeiről és galériáiról. 532 szobájával és több mint 1000 fő befogadására alkalmas konferenciatermével a Clarion a svéd főváros egyik legnagyobb konferencia szállodája.