Ötezerért már kuponra is vehetünk biztosítást

nyári utasbiztosítást, nyaralás, Orfűi Aquapark, vízicsúszdák
Vágólapra másolva!
Akár otthon, akár a balatoni nyaralóban, de még egy hétvégi adriai kiruccanáson is érhet minket váratlan baleset. Megnéztük, milyen helyzetekre tudunk felkészülni egy megfelelő biztosítással a nyári szezonban.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/Kollányi Péter

Válságtól, és anyagi helyzettől függetlenül érdemes utazás előtt biztosítást kötni, egy váratlan betegség vagy baleset miatti kórházi kezelés akár több millió forintjába is kerülhet. Mindez érvényes a rövid, alig pár napos külföldi nyaralásokra is- áll a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) legutóbbi utasbiztosítással kapcsolatos közleményében.

A horvát tengerpartra nem kötünk biztosítást
Azoknak, akik utazási irodákon keresztül foglalnak, többnyire szinte tálcán kínálják a biztosítók a teljes körű egészségügyi szolgáltatást. Számos utazási iroda nemcsak ajánlja, hanem külön fel is hívja a figyelmet az utasbiztosítás megkötésére, főként egzotikus desztinációk, Európán kívüli célországok esetében, figyelembe véve az adott hely kockázatait.
Horváth Péter, a MABISZ Utasbiztosítási Bizottságának elnöke szerint a biztosítatlanság és az abból eredő kockázat inkább akkor jelentkezik, amikor egyéni utakra indul a lakosság: "Ezekben az esetekben - a tapasztalatok szerint - a vékonyabb pénztárcával rendelkező, rövidebb utakra induló családok elsősorban a szomszédos országokat veszik célba. Különösen kedveltté vált a horvát tengerpart, ahová autópályán már néhány óra alatt el lehet jutni. Éppen ezért sokan úgy gondolkodnak, hogy ilyen "rövid" távolságnál megspórolhatják a biztosítás költségeiket, hiszen ha mégis baj történne, néhány száz kilométeres távolságból, még könnyen haza lehet jutni. Az viszont meg sem fordul sokak fejében, hogy egy váratlan balesetnek, tragédiának több százezer forintos, akár milliós költésvonzata is lehet."

Minimumok és maximumok
Gilyén Ágnes, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs főosztályvezetője kérdésünkre elmondta, részben érthető, hogy sokan úgy gondolják, itthonra nem kell utasbiztosítás, hiszen belföldön a tb-kártyára mindenki kap baleseti-betegségi ellátást. Amit nem kap, az a poggyászbiztosítás, illetve baleset esetén napi térítés, baleseti halál vagy rokkantság esetén egyszeri nagyobb összegű térítés. "Ha valakinek nincs életbiztosítása - amely többnyire tartalmazza ez utóbbiakat -, érdemes megfontolni még a belföldi utazás során is a speciális, belföldre szóló utasbiztosítás megkötését" - ajánlja a szakértő.

Az alsó árkategóriás biztosítások esetében minimális, általában csak 60-70 ezer forintos, a poggyászkár-fedezet, és 1 milliótól 4 millió forintig garantálnak betegségi-baleseti ellátást. Ezek is jó termékek, de csak meghatározott helyekre és időre vonatkozóan. Ezek napi díja valamivel több mint 300 forint. A felső kategóriásnak számító, 70-80 millió forintos vagy limit nélküli betegségi-baleseti ellátást biztosító biztosítások napi díja meghaladja a 900 forintot. Vagyis a kettő közötti különbség mintegy 500-600 forint naponta.

Köthetjük személyesen, interneten, de kupont is vehetünk
Utasbiztosítást ma már számos csatornán keresztül lehet kötni, de a felmérések szerint ma is "hagyományos" módon kötik az utasbiztosítások több mint 95 százalékát. Ugyanakkor nem elhanyagolhatók az online kötések sem, a tendenciák szerint ezen a területen az utóbbi pár évben folyamatos emelkedés figyelhető meg. Ezek előnye Gilyén Ágnes szerint, hogy bármikor, az utazás előtti legutolsó pillanatban is megköthetők, és számtalan módon össze lehet hasonlítani az online köthető biztosítások díjait. "Hátránya ugyanakkor, hogy a leendő ügyfelek nem tudnak kérdezni, holott egy utazási irodában vagy egy biztosítónál szakszerű válaszokat kaphatnak speciálisabb - nem standard - kérdésekre is."

Sokan rendelkeznek bankkártyás biztosítással is. Ebben az esetben utazás előtt érdemes felfrissíteni ismereteinket azzal kapcsolatban, mi is esik a kártyánkhoz kapcsolódó biztosítás szolgáltatási körébe. Előfordulhat, hogy extrémnek minősülő sportokra már nem terjed ki, de az is lehetséges, hogy egyes esetekben nagyon alacsony a poggyászkár vagy az orvosi költségtérítés összege.
Mi a világhálón böngészve ezek mellett egy alternatív "értékesítési csatornára" is rábukkantunk, mégpedig olyan kuponos ajánlatra, ahol éves utasbiztosítást kínáltak 10 ezer helyett 5 ezer forintért. Az említett biztosítás például egész Európában, illetve Tunéziában, Egyiptomban és a Kanári-szigeteken egyaránt érvényes.

Belföldön is biztonságban
A nyári csúcsidőszakban, a fesztiválszezon idején számos veszéllyel kell szembenézniük a nyaralóknak, de azoknak is, akik csak éppen balatoni üdülőjükbe szeretnének leautózni, majd gondtalanul kikapcsolódni egy hétig. Lerobbanó autó, ellopott pénztárca, strand- vagy éppen koncertbaleset, bármilyen nem várt kellemetlenség megtörténhet, akármennyire óvatosak legyünk is, ezért fontoljuk meg időben, akarunk-e, tudunk-e napi pár száz forintot szánni a biztonságunk, nyugalmunk érdekében.
A "klasszikus" külföldi utasbiztosításokra jellemző szolgáltatásokat (egészségügyi, utazási, gépjármű-segítségnyújtás, baleset- és poggyászbiztosítás, 24-órás telefonos segítségnyújtás) tartalmazó belföldi utasbiztosítást az Európai Utazási Biztosítónál (EUB) online is köthetünk.

Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc

Az utazás típusától és egyéni igényeinktől függően választhatunk olyan "barangoló" csomagot, amely főleg a passzív kikapcsolódásra, városlátogatásra, wellness hétvégére indulóknak (például nyugdíjasoknak, osztálykirándulásra induló gyerekeknek) javasolt, 3 napos út esetén napi 600, 8 napos útnál 1000 forint naponta (70 éves korig). Természetesen az aktív belföldi turistákra is gondoltak, akik szeretik intenzív programokkal, sporttevékenységgel megtölteni az országhatáron belül töltött nyaralást. A számukra összeállított csomagnál a biztosítási fedezet több sportra és ahhoz kapcsolódó sporteszközre is kiterjed (jetski, vízisí, szikla- és falmászás, vadvízi evezés, vadászat, quad, surf, kitesurf, barlangászat, kerékpár), és természetesen valamennyivel költségesebb. Az ő esetükben 3 napos utazáskor napi 800, 8 napos útnál napi 1500 forint.

Fesztiválok, rendezvények - nagyobb kockázat
"A fesztiválokon, nagyobb létszámú rendezvényeken szinte elkerülhetetlen, hogy az esemény egy-egy programhelyszínénél tömeg alakuljon ki. Fontos tudnunk, hogy ilyen helyzetben mindenki másként viselkedik, megváltoznak a várható reakciók, nő a balesetek veszélye. A West Balkánban történt tragédia óta fokozottan figyelnek a szervezők, hogy a helyszín megfeleljen a biztonsági előírásoknak, azonban még mindig kevés azoknak az aránya, akik emellett biztosítással is védenék vendégeiket."- nyilatkozta Schaub Erika, a Generali biztosító személybiztosítási üzletágának vezetője a cég honlapján, aki fesztiválra vonatkozóan a Pajzs biztosítást ajánlotta. Schaub Erika hangsúlyozta, hogy amennyiben rendezvényen ér bennünket baleset, és az eseményre kötöttek kollektív balesetbiztosítást, azonnal keressük fel a rendezvény szervezőjét, és kérjünk baleseti jegyzőkönyvet. Gondosan őrizzük meg a jegyet, bérletet, illetve az egyéb, részvételi jogot igazoló dokumentumot. Az ellátást követően pedig a balesettel kapcsolatos orvosi, egészségügyi dokumentumokra (pl. csonttörést igazoló lelet, kórházi zárójelentés) is szükség lesz a kártérítéshez. "A Generalinál ilyen biztosítással rendelkező intézmények rendszerint a jegypénztárnál elhelyezett matricán is feltüntetik az erre vonatkozó tudnivalókat." -tette hozzá.
A rendezvényekre szóló biztosítások fedezetet nyújthatnak égési sérülésre, csonttörésre, kórházi és műtéti térítésre is, emellett a biztosítási védelem valamennyi résztvevő esetében kiterjed a maradandó egészségkárosodásra és a baleseti halálra is. A biztosítások esetében önmagában az alkoholos befolyásoltság nem kizáró oka a kártérítésnek, ha a baleset nem kifejezetten emiatt következett be.

Nő az online bizalom
Egyébként a legtöbb társaság mind külföldre, mint itthonra kínál alacsony összegű, különösen kedvezményes ajánlatokat, de nagyobb csoportoknak, kiskorúaknak is gyakran mérsékelt összegért köthetünk biztosítást.
A számos kedvező ajánlat ellenére, a MABISZ közleménye szerint a külföldre látogató magyar turisták többsége mégsem köt utasbiztosítást. Tavaly még változatlan volt a tendencia, miszerint a kiutazók mindössze harmada rendelkezik utasbiztosítási védelemmel.
Ugyanakkor pozitív példa is akad, az MTI értesülései szerint ugyanis idén, a netrisk.hu biztosítási portálon május végéig 34 százalékkal nőtt a megkötött utasbiztosítások száma. Az internetes szolgáltatások iránti bizalom növekedését mutatja, hogy ma már az ügyfelek 99 százaléka bankkártyával vagy átutalással fizet a portálon.

A biztosítási portálon az ügyfelek 92 százaléka választotta a legszélesebb szolgáltatást (sokszor például limit nélküli egészségügyi ellátást) kínáló csomagokat. További 4 százalékuk döntött a valamivel kisebb szolgáltatási tartalommal rendelkező, de még mindig jelentős biztonságot nyújtó ajánlatok mellett. Ez jelentős ugrás az előző években tapasztaltakhoz képest: 2011-ben a szerződések 76 százalékát kötötték a magasabb értékű biztosításokra (ezen belül 48 százalék választotta a legmagasabb értékű, exkluzív csomagokat), míg az utazók 34 százaléka inkább az olcsóbb tarifájú termékeket választotta. Az idén viszont már csak 4 százalék elégszik meg az alacsonyabb térítési összegekkel.

Gilyén Ágnes tanácsai, hogyan válasszunk utasbiztosítást:

1. Úti cél: nagyon különböző az egyes országokban az egészségügyi ellátás ára. A tengerentúlon és Izraelben lényegesen magasabb, mint Európában. Európán kívül érdemes magasabb vagy limit nélküli egészségügyi szolgáltatást nyújtó biztosítást kötni.

2. Időtartam: minél hosszabb időt töltünk külföldön, annál magasabb a kockázat, hogy valami egészségügyi problémánk akad.

3. Tevékenység, sport: ha búvárkodni, hegyet mászni vagy lovagolni megyünk, érdemes megnézni, hogy tartalmaz-e ilyen fedezetet a kiválasztott biztosítás. Ha nem, érdemes kiegészítő biztosítást kötni rá.