Tesztelje a Rózsakő mágikus erejét!

Rózsakő, Badacsony, fesztivál, legenda, Szegedy Róza, bor, Rózsakő Fesztivál
Vágólapra másolva!
Egy legenda szerint a Rózsakövön való ücsörgés jó hatással van a szerelmi életre. Aki tesztelni akarja a panorámás bazalttömb varázserejét, kóstolja meg a kőről elnevezett badacsonyi bort is, erre kitűnő alkalom a Rózsakő Fesztivál, amelyre augusztus 17-20. között kerül sor Badacsonyban. 
Vágólapra másolva!

A Badacsony hegy oldalában fekvő Rózsakő legendája a Balaton egyik leghíresebb szerelmespárjához kapcsolódik. Kisfaludy Sándor és Szegedy Róza állítólag szívesen üldögélt itt és gyönyörködött a kilátásban. A Szegedy Rózáról elnevezett kőnek a helyiek különleges erőt tulajdonítanak: "Hogyha egy leány meg egy legény ráül a kőre, háttal a Balatonnak, egymás kezét fogva, még abban az évben egymáséi lesznek. De az is elég, ha a leány ül a kőre háttal a tónak, rágondol szerelmesére és felsóhajt. Akire gondol, annak a szíve érte fog dobogni."

Forrás: MTI/Illyés Tibor

A kőről egy 1957-ben nemesített szőlőfajtát is elneveztek. A Rózsakő szőlőt Király Ferenc hozta létre a badacsonyi Kéknyelű és Budai zöld keresztezéséből. Fűszeres, karakteres bor készül belőle, kb. 20 hektáron termesztik.

A Rózsakő ötödik éve egy badacsonyi fesztiválnak is névadója. A koncertek egyszerre két helyszínen, a Dísztéren és a Borudvarban zajlanak majd. Az eseményen természetesen a környék legjobb borait és pálinkáit is meg ehet kóstolni, kitelepül ugyanis a Borbély Családi Pincészet, az Imre Borpince, az Istvándy Pincészet, a Laposa Birtok és a Badacsonyi Pálinkaház is.

Badacsonyban azonban napközben sem fogunk unatkozni. Ahogy korábban megírtuk, itt nemcsak inni lehet, a látnivalók között szerepel az Egry József Emlékmúzeum, a Szegedy Róza Irodalmi és Bormúzeum és a Tájház Múzeum. A régiójáró buszok pedig - fedélzetükön hoszteszekkel - még a sofőrproblémát is megoldják, ha meg akarunk látogatni néhány híres pincészetet. Az Élményparkban az idén egy 40 méteres óriáskereket is üzembe helyeznek, a kivételes panoráma tehát garantált.

A részletes programhoz kattintson ide!