Kezdődik a szüret Egerben

eger, szüret, fesztivál, Kezdődik a szüret Egerben
Vágólapra másolva!
Már javában érnek a szőlőszemek, a szüret hívei így akár készülődhetnek is a szeptember 21-22-i hétvégére, amikor majd Szépasszony-völgyben megrendezik az Egri Szüreti Fesztivált. Ez az az esemény, amely az egri szüret kezdetét jelzi, így egyfajta nyitánya egy hosszabb programsorozatnak.
Vágólapra másolva!

Forrás: www.mheger.hu

Az idei szüreti rendezvény hangsúlyos eleme, hogy idén 100 éves az Egri Bikavér Szabályzat. 1912-ben jelent meg először a bikavért adó szőlőfajták leírása, amely Grőber Jenő egri szőlősgazda nevéhez köthető.

Az idei program a pénteki napon szőlőáldással indul, és természetesen az ezt megelőző látványos ünnepi felvonulás sem maradhat el. A borospincéiről híres Szépasszony-völgybe érkezve aztán indul a borkóstolás élménydús folyamata. Az egriek egy szőlőkoszorúhoz kapcsolódó ősrégi népi játékot is felelevenítenek: aki lopni merészel a koszorúból, az zálogot ad, amit csak egy személyes produkcióval válthat ki a színpadon - és ezzel el is kezdődik az önfeledt szüreti ünneplés. Az pedig mi másból is állhatna, mint borbemutatók, kóstoltatások, vetélkedők, folk műsorok és táncház adta színes kavalkádból. A szombati szüreten a sok egri művész mellett fellép a Hot Jazz Band is. Részletes programot ezen az oldalon találnak.

Mindenestre Egerbe nem csak a szüreti mulatságok miatt érdemes ellátogatni. A gazdag múltú vár, a csipkés szélű sódomb és a lépcsős vízesés még mindig hívószavak lehetnek egy izgalmas, de kellemesen andalgós egri túrához. Mert Eger minden lépcsőfokot megér.

Forrás: www.mheger.hu