Rémek a szomszédban - hol érdemes halloweenezni?

halloween nem tudom hol...
Vágólapra másolva!
Tulajdonképpen a halloweeni forgatag mentette meg E.T.-t a lebukástól, amikor kis barátaival kilépett az utcára. A rémekkel teli ünneppel a 82-ben készült kultfilmben találkozhatott először a legtöbb magyar ember, és bár azóta nálunk is egyre népszerűbb ünnep, teljes pompájában szinte csak az ír/angol/skót/amerikai imázsú vendéglátóhelyek ülik meg. Az angolszász világ ugyanakkor nagyon komolyan veszi, és már hetekkel korábban elkezdenek készülni rá. Október utolsó napján pedig elszabadul a pokol, ezért bármelyik angol nyelvű országba utazni legalább olyan jó mulatság, mint a tél végén részt venni a velencei vagy riói karneválon.
Vágólapra másolva!

Hogy a halloween egy remek móka, az Zsófi beszámolójából is kiderül, aki az írországi Wicklow városában 13 évesen vett részt élete első halloweenjén. "Most négy éve, amikor ide költöztünk, mi is beöltöztünk: az öcséim szörnyeknek maszkokkal, én pedig boszorkánynak seprűvel, sapkával, hosszú fekete ruhával, parókával". Zsófi és öccsei akkoriban még nem ismerték a környék lakóit, "de jó bulinak látszott" a halloween, ezért ők is nekiindultak a környéknek. A gyerekek ilyenkor bekopognak a házakhoz, és azt mondják, hogy trick or treat, amire az ajtónyitók visszakérdezhetnek, hogy mi a trick, azaz a csíny, de jellemzőbb, hogy egyből hozzák a gyerekeknek az édességeket (vagyis a treat-et). Az utóbbi időkben gyakran tartanak a szülők a gyerekeikkel a sötét utcákon. Azt pedig onnan tudják, hogy ki látja őket szívesen, hogy az illető feldíszíti a házat - vagy legalábbis az ajtaját. A dísz alatt érthetünk egy rémes boszorkát, csontvázat vagy műpókhálót.

Forrás: Vincze Barbara [origo]
Ahol rémek vannak az ajtón, ott szívesen látják a gyerekeket - dublini ajtó halloween előtt néhány nappal

"Becsöngettünk körülbelül minden egyes házba a trick or treat-tel. Mindenki mosolyogva fogadja a gyerekeket, és várja őket sok édességgel, mogyoróval, mandarinnal, almával stb. Van, aki kisebb édességcsomagokat készít elő, mint például a szomszéd nénink, akit már második nagymamánknak tekintettünk, de mégsem ismert meg minket, úgy beöltöztünk" - folytatódik Zsófi élménybeszámolója. "Szerintem ilyenkor a felnőttek is visszamennek egy kicsit gyerekbe, mert itt nincs farsang, ilyenkor pedig ők is beöltözhetnek" - összegzi Zsófi a benyomásait.

Most, 17 évesen is szívesen menne halloweenezni, a nagyobbak viszont ennyi idősen már inkább házibulikba mennek. A felnőttek pedig az ír városok utcáin és szórakozóhelyein karneválra emlékeztető őrületben vesznek részt, aminek alternatívájaként sokan tábortüzeket raknak a városokon kívül.

Utcai ünneplés Észak-Amerikában

Zoltán már felnőttként, a harmincas éveinek közepén vett részt a Wisconsin állambeli Madisonban a halloweenen. "Ilyenkor a State streeten hatalmas gyülekezés van, több ezer ember, a világ minden tájáról érkeznek, főleg diákok, fiatalok - mivel Madison egyetemi város -, hogy jelmezes felvonulással ünnepeljenek. Rendkívül változatos és eredeti a felhozatal, szóval legalább egyszer tényleg érdemes mindenkinek kipróbálni" - mondja Zoltán.

A State streeten egymás után sorakoznak a különféle bárok és kisebb éttermek "szóval enni-inni lehet, amennyi csak belefér, így fürdőruhás jelmezben sem érződik a hideg - legfeljebb másnap, megfázás formájában". Benyomásai szerint mindenki igyekszik azonosulni a jelmezével, és ennek megfelelő szerepet játszani egész nap. Ezért "viccesen szólogatnak be egymásnak az emberek valamilyen, a jelmezzel kapcsolatos dolgot, mint például nekem What's your next project Dr. Jones? (Mi a következő küldetése, Dr. Jones?), ugyanis én Indiana Jonesnak voltam öltözve, háromnapos borostával az arcomon" - meséli.

Az eseményt hatalmas rendőri biztosítás kíséri, Zoltán szerint öt évvel ezelőtt gigantikus reflektorokat szereltek a házak tetejére, amitől nappali világosság borította az utcákat, hogy jobban figyelhessék a tömeget. Lovas rendőrök is masíroztak fel-alá, a gyalogos rendőrök pedig villogó LED-ekkel felszerelve próbálták kiemelni a rendbontókat (például a bárban ülő flashelő lányokat, akik fellebbentik a pólójukat a kint bámészkodóknak).

A buli elméletileg a bar-time-mal, azaz hajnal kettő körül véget kéne, hogy érjen, "de ez sosincs így, a résztvevők szinte már várják a könnygázt, az oszlatást - ez is a buli része. Amúgy súlyosabb atrocitás nem szokott történni, néhány mattrészeg garázdálkodót leszámítva, de azokat hamar lerendezik" - ér véget Zoltán beszámolója a felnőttek bulizásáról.

Forrás: Vincze Barbara [origo]
Itt is a halloweenre készülnek, műpókhálóval, dísztökkel és egyéb dekorációkkal

A töklámpás és a kerti szellemek

"A töklámpásfaragás is egy nagyszerű dolog. Hagyomány, és szép is a sok, különféleképpen kifaragott, gyertyával kivilágított töklámpa" - mondja Zoltán. A halloween legfontosabb jelképe a vigyorgó töklámpás, amelynek angol nyelvterületen elterjedt neve: Jack O'Lantern. A történet szerint a nevét egy Jack nevű részeges embertől kapta, aki az ördögtől olyan ígéretet csikart ki, hogy a lelke nem fog a pokolra kerülni. Jacket viszont a mennyországba sem fogadták be. Az ördög egy széndarabot adott Jacknek, amit ő egy marharépába rakott, és meggyújtott lámpásnak. Azóta Jack lelke ennek a lámpácskának a fényénél keresi nyugvóhelyét. Amerikában időközben az eredeti marharépát a jóval látványosabb tök váltotta fel.

Zoltán beszámolója szerint a házak az Egyesült Államokban - hasonlóan Írországhoz - agyon vannak dekorálva, a lakók szinte versenyeznek egymással, melyik néz ki élethűbb haunted house-nak, azaz kísértet járta háznak. Ehhez persze már hetekkel korábban megveszik a hozzávalókat, amelyek a jelmezekkel és a legbizarrabb kiegészítőkkel együtt gyakorlatilag elárasztják az angolszász világ üzleteit. Zoltán szerint érdemes autóba pattanva megtekinteni a végeredményt, és végigmenni néhány jómódúbb városrészen, ahol sok érdekességbe botolhat az ember. Van például, aki a kertjében alakít ki mini haunted house-t, mondjuk egy istállót vagy egyéb épületet, "amelyet telerak ijesztő dolgokkal, és bárkit beenged rémüldözni egy kicsit".

De honnan is ered?

Több kultúra - a pogánytól az aztékon át a keltáig - tudta be október utolsó és november első két napját olyan időszaknak, amikor a halottak visszatérnek a földre. Ez a néhány nap a boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek ünnepe. A legelterjedtebb magyarázat szerint ősi kelta hagyományokból alakult ki a halloween, de összemosódik benne a római Pomona-nap, a kelta samhain ünnep és a keresztény halottak napja. Jelenleg főleg az angolszász országokban ünneplik, bár a tömegkultúra hatásaként az egész világon elterjedt. A helyi szokások pedig kölcsönösen hatnak egymásra: több forrás szerint például az említett trick or treat (csínyt vagy édességet) például Amerikából terjedt el a többi országban. Maga a halloween elnevezés az All Hallow's Eve kifejezésből ered, ami "mindenszentek éjszakája". (Bővebben erről itt.)

Forrás: Vincze Barbara [origo]
Almák helyett koponyák díszítik Dublin egyik kertjének fáit

Mivel az írek legalább olyan lelkesedéssel ünneplik, mint a szilvesztert, a legtöbb utazási magazin főleg Dublint és Derryt javasolja felkeresni. A világ legnagyobb halloweenbulijáért viszont New Yorkba, a Greenwich Village-be érdemes utazni, ahol minden évben mintegy kétmillió beöltözött ember ünnepel az utcákon. Igaz, a Sandy hurrikán miatt valószínűleg nem az idei év a legjobb alkalom erre.

A kenyér, amit halloweenkor sütnek

Barmbrack (vagy báirín breac) a tradicionális ír kenyér neve, amelyet halloween alkalmával sütnek. Az eredeti recept körülbelül így szólt: végy egy kiló lisztet, friss élesztőt, jó nagy marék mazsolát, süssél bele egy gyűrűt, egy darabka rongyot, egy pénzérmét, egy borsószemet és egy kis fapálcikát - olvasható a Dublin felett az ég blogban. A felszeletelt kenyeret azután jóslásra használták aszerint, hogy kinek melyik alkotóelem jutott. A borsószem azt jelentette, hogy az illető abban az évben már nem megy férjhez vagy nősül meg, míg a kis fapálcika balszerencsés házasságot, a rongydarabka szegénységet, az érme gazdagságot és szerencsét, a gyűrű pedig egy éven belüli esküvőt ígért. A mostanság a boltokban árult barmbrack is olcsó gyűrűt rejt!