Egyszer az életben: az eredeti Legoland

Legoland, Billund, Dánia, az egyiptomi Abu Simbel templom
Vágólapra másolva!
Európában három Legoland is működik, ám az elsőt és eredetit meglátogatni mégiscsak más. Amióta pedig a dániai Billundba Budapestről is indulnak fapados járatok, nem is olyan nehéz. A park kicsiknek és nagyoknak is sok élményt tartogat, de ehhez elég mélyen kell a pénztárcába nyúlni.
Vágólapra másolva!

Nem tudom, milyen arányban kattannak rá a mai techguru gyerekek a legózásra, de a mi családunkban szinte senkinek sem maradt ki az élmény. Egyik emlékezetes kiskori traumám is az, amikor a konvektoron felejtettem az egyik nagy barna alaplapot, amely megolvadt, és használhatatlanná vált, nem lehetett rá többé építeni.

Annak idején szüleim szerencséjére még nem tudtam, hogy a Lego gyárnak van saját, külön bejáratú vidámparkja, amelyben szinte minden legókockákból van. Amikor erre ráeszméltem, már kinőttem a korból, és más célok vezéreltek. De amikor a gyerekeimet láttam ugyanazzal a lelkesedéssel építkezni, mint annak idején magam tettem, gyorsan megszületett a döntés: egyszer az életben biztosan felfedezzük a Legoland világát.

Három park közül lehet választani Európában

Gyors nyomozás után kiderült, Európában három ilyen park működik: egy Németországban, egy Angliában és persze az igazi, az eredeti, Dániában, a Lego gyár szomszédságában. Ott, ahol minden elkezdődött, ahol majdnem csődbe ment a biznisz, de aztán rájöttek, hogy ha karikát építenek a kockák aljába, pont annyira lehet stabilan összerakni őket, mint szétszedni.

Forrás: AFP/Photononstop
Forrás: AFP/Photononstop

A billundi parkot nemcsak gyerekként érdemes felkeresni

Alapból tehát az eredeti parkot kívántuk felkeresni, de sose jött ki a matek. Noha Billundba már beindultak a fapadosok, véletlenül se Magyarországról vagy a környékről. Koppenhága felől iszonyat költség lett volna a megközelítés, ahhoz pedig igen messze van, hogy az ember autóba vágja magát, és teljes egy napig zötykölődjön.

Angliában így legóznak

Tavaly kompromisszumos megoldás gyanánt ellátogattunk az angliai Legolandbe. Ez egyszerű, mert közel van Londonhoz, és még a windsori kastéllyal is könnyen összeköthető a program. Végül is szerencsénk volt: egészen minimális esővel megúsztuk a napot, és este azt konstatáltuk, hogy egy pillanat alatt szállt el az a 8 óra, amelyet benn töltöttünk. A jellegzetes városokat és tájakat piciben bemutató, sokmillió kockából álló Miniland környékén felnőtt és gyerek is órákig el tud bóklászni, és nehéz megunni a különböző, többnyire legóból készült hullámvasutakat, tengeralattjárókat, repülőket, vonatokat és egyéb mozgó attrakciókat is.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Az angliai Legolandben a londoni Tower-híd is látható

Azt már a Windsor melletti parkban is megállapítottuk, hogy a célcsoport elsősorban a 3-12 éves korosztály, a nagyobbak számára nem elég vadak, gyorsak a játékok. A különböző turisztikai honlapokon az elégedetlenek nagy része is arra panaszkodik, hogy a vagány kamaszokat már nem köti le a Legoland.

A másik gyakori kritika természetesen a sorban állás. Ez utóbbi ellen csak annyit lehet tenni, hogy kerüljük a hétvégéket és azokat a napokat, amelyeken valami extra esemény van: ezeket a parkok weblapjain érdemes mindig ellenőrizni. Persze mély zsebbetúrással ezen is lehet segíteni: pluszpénzért ki lehet kerülni a sorokat.

Felcsillant a remény

A windsori kaland után épp elraktároztuk volna a szép emlékeket, amikor az idén februárban kiderült: a Ryanair Budapest-Billund járatot indít. Hoppá, 2 óra repüléssel elérhető az eredeti, az első, az 1968 óta működő Legoland. A menetrend alapján egyértelmű lett, hogy pénteken utazunk, aznap ment ugyanis reggel 7-kor a gép, nyitásra már a parkban lehetett lenni. Már csak türelmesen ki kellett várni, hogy lemenjen a jegyár, és amikor 4500 forint tűnt fel a képernyőn, vagyis 10 ezer alá került a retúr, nem bírtuk tovább, lecsaptunk rá.

Forrás: AFP/hemis.fr/Christophe Boisvieux
Forrás: AFP/hemis.fr/Christophe Boisvieux

Dániában a koppenhágai kikötőt formázták meg építőkockákból

A billundi reptérről gyalog 25, busszal mintegy 5 perc alatt érhető el a park, a gépek épp felette szállnak fel, illetve le. A terület nem túl nagy, de meglehetősen sok játékot zsúfoltak bele. A legkisebbek vonataitól a felnőttek brutál hullámvasútjáig minden van. Pihenésként pedig több szobába is be lehet ülni, ahol hatalmas mennyiségű legókockából lehet építkezni.

Idei újdonság a Polar Land levű terület, ahol egyrészt egy váratlan szabadesést is tartalmazó, igen gyors hullámvasút kapott helyet, másrészt egy sarkvidéket idéző állatkertszerűség, sok-sok pingvinnel. Ez a hullámvasút persze a park legmenőbb része, ehhez alakul ki leghamarabb sor. A Miniland itt természetesen főleg a skandináv országokra koncentrál, zseniális módon építették fel a miniatűr városokat, tájakat legókockákból.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A gyerekek egzotikus szafarin is részt vehetnek

Sok vizes attrakció is van: az egyik magasról lecsúszó, 8 személyes csónakban szinte oroszrulettszerűen dől el, hogy a vízbe csapódás után ki marad szárazon, illetve lesz csuromvizes. Komoly autósleckéket is vehetnek a fiatalok egy KRESZ-parkban, és Windsorhoz hasonlóan itt is részt vehet a család egy mókás tűzoltóversenyen.

A nagy kedvenc egy olyan lassan mozgó, de összevissza forgolódó barlangvasút-szerűség volt, amelyből különböző színű ikonokra lézerrel lövöldözve lehetett pontokat gyűjteni, versenyezve egymással és a többi látogatóval. Legkellemesebb pihenésként mi a Monorailt használtuk, amely a park kicsiknek szóló része felett kanyargó vonat. Innen letekintve el lehetett tervezni, mire is akarunk még felülni a következő órákban.

Az eredeti jóval drágább

Valahogy izgalmasabbnak, mégis emberközelibbnek tűnt a billundi park, mint az angliai, pedig a játékok számában nincs nagy különbség. Árban annál inkább. A belépődíj minden szolgáltatás igénybe vételére jogosít, de míg Windsor esetében tudtunk kedvezményt vadászni, ez a dániai parknál nem ment. Angliában rengeteg kuponos akció van, ezekre csak rá kell keresni a neten - mi például egy olyan gabonapelyhet vettünk, amelynek dobozán félárú belépésre jogosító kupon volt. Biztos Dániában is van hasonló, csak angolul keresve nem bukkantunk ilyesmire.

Mindenesetre a billundi 300 dán koronás (12 500 forintos) alapár sokkoló. Gyerekeknek is csak alig olcsóbb, és még ha az online kedvezményt igénybe vesszük, akkor is alaphangon 40 ezernél indít egy család, miközben Angliában a kuponnal 25 ezerből kijöttünk. Viszont ha maradni akarunk egy további napra, azért már csak 100 korona kiegészítést kell fizetni. Ha jövő tavasztól is marad a heti 3 járatos Ryanair-menetrend, vagyis semmiképp nem tudunk másnap hazarepülni, érdemes két napot szánni a parkra.

Forrás: AFP/hemis.fr/Christophe Boisvieux
Forrás: AFP/hemis.fr/Christophe Boisvieux

Az egyiptomi Abu Simbel templom a billundi parkban

Ami a szállásokat illeti, természetesen horror áron van majdnem minden. A Legolandnek van persze saját szállodája, 40 ezer forinttól ott is meg lehet aludni. Akinek sok pénze van, azok számára egy akvapark is épült a közelben. Az egyetlen viszonylag olcsó szálloda a reptér mellett van, 20 perc sétára a parktól: ez a Zleep Hotel fapados lánc helyi tagja, amelyben valóban az a szabály érvényes, hogy minél korábban foglalunk, annál alacsonyabb az ár. Itt 4 ágyas családi szoba már 399 koronától (16 600 fortinttól) elcsíphető.

Az étel- és italárak is az egekben járnak. A parkban egy hot dog és egy fagyi is bőven ezer forint feletti tétel, de egy fél literes üdítő is. A városközpontban, a parktól 15 perc sétányira van két szupermarket, azokban viszonylag olcsón (általában a magyar árak másfélszeresén) lehet bevásárolni.

Persze aki akarja, megoldja minden extra kiadás, illetve koronaváltás nélkül. Egy ismerős család szintén a péntek reggeli géppel érkezett, majd zárás után visszacsörtettek a reptérre, és az esti londoni géppel, amelyre rendszeresen pár ezer forintért van jegy, tovább is repültek, és olcsón aludtak a stanstedi reptér mellett. Az élelmezést megoldották otthoni szendviccsel, és csak akkor borult fel a költségvetés, amikor a gyerekek a reptéri tranzit legóboltjába beszabadulva kierőszakoltak egy-egy szép ajándékot.