Úszni lehet Velence terein

Velence, árvíz, Árvíz borítja a velencei Szent Márk teret, 2012 november
Vágólapra másolva!
A turisták egyik kedvencének számító Velence mintegy 70 százalékát elöntötte víz azok után, hogy komoly esőzések voltak Olaszország északi részén.
Vágólapra másolva!

Bár Velencében megszokott, hogy az őszi hónapokban akár többször is víz alá kerül a város egy része, mégis furcsa látványt kelt, hogy néhányan a víz elleni küzdelmet feladva egyszerűen úszkálni kezdtek a város terein és utcáin. Amit egyébként könnyedén megtehettek, mivel a hatóságok közlése szerint a lagúnák városában mintegy 1,5 méterrel nőtt meg a vízszint. Az olasz hírügynökség beszámolója szerint 1872 óta - ekkortól vannak adatok az áradásokról - ez volt a hatodik legmagasabb vízállás, amit Velencében valaha mértek.

Forrás: AFP/Olivier Morin
Kattintson a képre a galériáért!

A helyszíni képek alapján nemcsak a turisták kedvenc látnivalóit, például a Szent Márk teret öntötte el a víz, hanem sok bolt is jócskán elázott. Így aki nem akart teljesen vizes lenni, az feltűrt nadrágszárral vagy gumicsizmában próbált száraz maradni, több-kevesebb sikerrel.

Velence minden évben ki van téve az áradás veszélyének, ahogy arról beszámoltunk, idén október közepén érkezett az első őszi magas vízállás, és a java vélhetően még hátra van, mert általában novemberben és decemberben szokott lenni a legmagasabb a víz szintje. Már sok módszert kipróbáltak a betörő víz ellen, a hírek szerint sokéves huzavona után már majdnem készen van egy speciális, mozgatható gátrendszer.

És nem csak Velencében okoz gondot a heves esőzés és erős szél: Toscanában 200 embert evakuáltak, Massa-Carrara megyében pedig autót is elsodort az áradás. A lakosságot figyelmeztették, hogy lehetőleg ne menjenek ki az utcára, és otthonaik magasabban fekvő részein húzzák meg magukat. Az ítéletidő várhatóan tovább vonul az ország középső részére, így Rómára is lecsaphat következő napokban.