Nevet váltana Izland

olcsó fapados utazás, izland
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, Izland nincs megelégedve a nevével, mert az ország turisztikai képviseletének támogatásával már javában zajlik egy szavazás arról, hogy mire cseréljék az ország nevét.
Vágólapra másolva!

"Niceland, Danceland, Jump For Joy Land" - csak néhány példa a már beérkezett javaslatok közül. És hogy miért indult el egyáltalán ez a furcsa verseny? Vélhetően azért, mert a helyi turisztikai szakemberek úgy vélik: országuk jelenlegi neve (Ísland, illetve angolul Iceland), amely magyarra fordítva jégföldet jelent, elriasztja a turistákat. Ezért el tudnának képzelni valami vidámabb és turistacsalogatóbb nevet is.

Az USA Today cikke szerint felmerült már alternatívaként annak a híres-hírhedt izlandi vulkánnak a neve is, amely 2010-ben napokon át megbénította az európai légiközlekedést. Pedig az Eyjafjlakojland névről mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy turistabarát lenne, így aligha fog nyerni.

Forrás: AFP

A győztes névről egyébként a Promote Iceland nevű szervezet fog dönteni a verseny végén, amely 2013. március 21-ig tart. Addig még sok jól csengő és eredeti javaslatra számítanak. Más kérdés, hogy az ország tényleges névváltása az izlandi kormányon múlik, és nem tudni, hogy a nagy pénzügyi összeomlás után mennyire foglalkoztatja a vezetést a névváltás kérdése. Pedig nem Izland lenne az első ország, amely megváltoztatja a nevét: Zimbabwét korábban Rhodesiának hívták, Ghána Aranypart, Belize pedig Brit Honduras néven volt ismert régen.

A hagyomány szerint egyébként Izland egy viking felfedezőtől kapta a nevét, aki több mint ezer évvel ezelőtt járt a szigeten. És elsősorban nem azért nevezte el a jég földjének, mert mindenhol jeget látott, hanem mert el akarta tántorítani a többi telepest attól, hogy kövessék őt a szigetre. Talán sikerült is, hiszen Izlandnak ma is csak alig 320 ezer lakosa van.

Forrás: AFP
Izlandon egyáltalán nem csak jeget találunk

Mindenesetre a beszámolók szerint néhány izlandi egyszerűen rossz viccnek tartja ezt az egész névváltoztatási mizériát. "Miért nem lehet egyszerűen megtartani az Izland nevet? Semmi szükség a változtatásra" - vélte a 71 éves Magnus Jonsson. Az izlandi egyetem üzleti iskolájának dékánja pedig úgy véli: az Izland nevet a világon mindenhol ismerik, ezért hiba lenne lecserélni.