Újabb rekordkísérletek az Everesten

A 75 éves japán hegymászó, Yuichiro Miura a Mount Everest csúcsán, 2008
Vágólapra másolva!
Bizarr vetélkedés indult idős hegymászók között a Mount Everest (Csomolungma) legöregebb meghódítója címért. Eközben hat fivér együtt akar feljutni a csúcsra.
Vágólapra másolva!

A nepáli Min Bahadur Sercsan, aki június 20-án tölti be 82. életévét, bejelentette, hogy újra megmássza a világ legmagasabb, 8848 méteres hegycsúcsát, mivel Miura Juicsiro 80 éves japán alpinista el akarja hódítani tőle a rekordot. Sercsan, a brit hadsereg egykori katonája, 2008. május 25-én, 25 nap híján 77 évesen hódította meg a Csomolungmát, mindmáig a legidősebb megmászóként, megdöntve a japán Janagiszava Kacuszuke rekordját, aki 2007-ben 71 évesen jutott fel a földkerekség legmagasabb pontjára.

Miura Juicsiro, aki 2003 és 2007 között tartotta az öregségi világrekordot azzal, hogy 70 évesen hódította meg a Mount Everestet, majd egy nappal Sercsan rekordja után 75 évesen és 227 naposan ismét feljutott a csúcsra, már tavaly is tervezte a világbajnoki cím visszaszerzését, de az akkori csúcshódítás végül elmaradt. Miura szándékáról értesülve a világrekorderi titulusát féltő Sercsan tavaly is tervbe vette a világ legmagasabb pontjára való felmászást, de mivel a japán rivális kísérlete elmaradt, a nepáli hegymászó sem érezte szükségét a saját rekordja megdöntésének.

Forrás: AFP/Miura Dolphins/HO
Miura Juicsiro 2008-ban, 75 évesen a Mount Everest tetején

Az idén azonban komolyra fordult a versengés, mivel Miura a helyszínre érkezett és már a hegy alacsonyabb lejtőin akklimatizálódik. A nepáli Sercsan a múlt héten jelentette be, hogy világrekorderi címe megvédésére 82 évesen újra nekivág a világ legmagasabb hegyének; indulását az elmúlt hét végére tervezte. A szervezők szerint a "geronto-expedíciót" a nepáli kormány is támogatja.

A hallókészülékkel élő alpinista azt mondta a Kyodo japán hírügynökségnek, hogy nagyon jó az erőnléte, és egyáltalán nem tart a mászás fizikai kihívásaitól. Kijelentette, hogy meg akarja dönteni a saját rekordját.

Hat fivér együtt menne fel

Eközben hat nepáli fivér egyszerre tesz kísérletet a világ legmagasabb hegyének a megmászására, hogy ezzel világrekordot állítsanak fel. A harmincas éveikben járó férfiak mind gyakorlott serpák, és az egyazon családon belüli férfitestvérek általi csúcshódítás kategóriájában készülnek a rekordra. A mászást az időjárástól függően, május 21-én vagy 22-én kezdik.

A fivérek közül a 35 éves Mingma már megmászta a világnak mind a tizennégy 8000 méternél magasabb csúcsát, és testvérei közül ketten egyéb mászórekordokat állítottak fel. A testvérek közül hárman együttvéve már 11 alkalommal mászták meg a Csomolungmát, hárman azonban még nem jártak egyetlen 8000 méter feletti csúcson sem.

A rekorddöntésre készülő testvérek közül négyen már egy 6600 méter magasan fekvő táborban akklimatizálódnak, Mingma és egy másik fivér később csatlakozik hozzájuk. Mingmának hivatalos igazolása van a nepáli kormánytól arról, hogy 33 éves korára, a világon a legfiatalabb emberként, megmászta az összes nyolcezres csúcsot. E címét azonban várhatóan rövidesen elveszíti, mert Csangdava nevű 31 éves öccse a múlt héten befejezte a nyolcezresek meghódítását, és a szükséges okmány bemutatása után ő lesz az új rekorder. A világ tizennégy 8000 méternél magasabb hegycsúcsa közül nyolc Nepálban található.

A nepáli kormány adatai szerint a mostani szezonban 32 expedíció több mint 600 fővel akar feljutni a világ legmagasabb pontjára, amelyet több mint háromezren másztak meg azóta, hogy az új-zélandi Edmund Hillary és Tendzing Norgaj nepáli serpa hatvan évvel ezelőtt a világon elsőként meghódította. A földkerekség legmagasabb hegycsúcsát eddig a legtöbbször - 21-szer - az Apa nevű nepáli serpa mászta meg.

Az idei hegymászóidény kezdetét beárnyékolta a múlt héten egy nagy feltűnést keltő szokatlan incidens: a hegyoldalban verekedéssé fajult veszekedés tört ki három külföldi hegymászó és nepáli hegyi vezetők egy csoportja között, s a felek kölcsönösen egymást hibáztatták. A viszály "tűzszünettel" lezárult ugyan, de a három külföldi (a magányos csúcsteljesítményeiről és sebességi rekordjairól ismert svájci Ueli Steck, a világ tetejét már négyszer meghódító olasz Simone Moro és Jonathan Griffith brit fotós) egyelőre kénytelen volt leereszkedni a hegyről és visszatérni a fővárosba, Katmanduba.