Vágólapra másolva!
Izgalmas, szokatlan, kihagyhatatlan – írta egy kommentelő az eseményt beharangozó honlapon. Ennél frappánsabban aligha lehetne körülírni a somlói borászok kezdeményezését. A Szent Iván-éji hétvégén, június 22-én este 10 órakor tüzek gyúlnak majd Somlón több tucat nyitott pince előtt, egész éjszaka lehet bort kóstolni, majd pedig pohárral a kézben köszöntheti a hajnalt a hegytetőn, akinek sikerül addig talpon maradnia. Jó bulinak ígérkezik.
Vágólapra másolva!

Az ötlet a Félútonban született. Így hívják az immár lassan egy éve működő borszaküzletet, mivel éppen a hegytetőre vezető út felénél található. A Félúton több mint egyszerű vinotéka. Információs központként is üzemel, közvetít pincetúrákat, szervez borkóstolókat, segít szállást találni. Ami bor a hegyen palackba kerül, az itt mind fellelhető. Cartwright Éva, a tulajdonos koncepciója szerint bármelyik borosgazda beviheti palackozott borát, ő kirakja a polcra. Így olyan borászok is lehetőséget kapnak a megjelenésre, akik egyébként nem jutnának ki a piacra. Nem véletlen, hogy éppen itt, egy borozgatós estén született meg az éjszakai pincetúra ötlete, amelyet aztán módszeresen elkezdtek felépíteni.

Cartwright Éva Forrás: Teszár Ákos

Fény az éjszakában

Az eseményt ne a megszokott boros rendezvények mintájára képzeljük el. Az egész történetnek a spontaneitás a lényege. Nem lesz ünnepélyes megnyitó, semmi csinnadratta. A borbolt honlapján folyamatosan tájékozódhatunk arról, milyen pincészetek csatlakoznak, hova érdemes majd betérni. A lényeg, hogy 22-én este 10 órakor mindenki, aki részt vesz a buliban, legyen ott az egyik pincénél. Eltévedni senki sem fog, a Félútonban ugyanis mindenki kap térképet. Este 10-kor aztán megszólalnak a kápolnák harangjai, megadva a jelet a pincéknek a fénygyújtásra.

Nem tudtam, hogy Somlón amúgy régóta hagyomány Szent Iván éjszakáját tűzzel és borral, hajnalköszöntővel megülni. A mostani attól megy eseményszámba, hogy három-négy pince helyett huszonakárhány lesz nyitva egész éjszaka, és várja a kalandra vágyókat.

Földhözragadt a kérdés, de azért föltettem Cartwright Évának: leselkedik-e bármi veszély a gyanútlan borturistára? Mert hát elképzelem, hogy éjnek évadján kapatos emberek kóricálnak mindenfelé, csalinkáznak a támfalakon, egy rossz lépés, és már meg is van a baj. Vagy eltévednek a sötétben. Én már józanul is vesztem el Somlón, pedig még csak alkonyodott.

Somlón régóta hagyomány Szent Iván éjszakáját tűzzel, borral, hajnalköszöntővel megülni Forrás: gaborfoto.com

De Éva megnyugtatta az aggodalmaskodó újságírót. A buliban részt vevő pincék mind a kiépített utak mentén találhatók, úgyhogy semmiképpen sem jelent nagyobb veszélyt az éjszakai bortúra, mint bármikor máskor. Ha valami egyáltalán veszélyt jelent, az maga a tűz, mert ha tűzgyújtási tilalom van, akkor csak lámpások szolgáltatják majd a világosságot. Amúgy a helyi áramszolgáltató azzal támogatja a programot, hogy este 10-kor rövid időre lekapcsolja a közvilágítást a hegyen, hogy a tűz- vagy lámpagyújtás minél hatásosabb legyen.

Mosolyt csal a nők arcára

A somlói megosztó bor. Vannak, akik a rajongásig szeretik, mások túl keménynek, karakteresnek, nehezen ihatónak, férfiasnak tartják. Mit szólnak ehhez a nők? - kérdeztem a Félúton tulajdonosát.

„Karakteres, nehezen értelmezhető borok minden borvidéken akadnak. Ma már sokkal árnyaltabb a kép. A polc tele van olyan somlói borokkal, melyekkel garantáltan mosolyt tudok csalni a hölgyek arcára” – mondta Éva.

Ezt én is csak megerősíteni tudom. Nem kell messze mennem, a feleségem nagy Somló-rajongó. Az Apátsági pincészet, Györgykovács Imre vagy Takács Lajos boraiban éppen az ásványos gazdagságot értékeli, amely nem azonos a savassággal.

Somló Forrás: gaborfoto.com

Mint valamennyi borvidék, Somló is keresi az identitását szőlőfajtában, borstílusban. Éva számos hazai rendezvényen képviseli Somlót, akárhova megy, mindenhol ez az első kérdés: - Juhfark van? Ő pedig boldogan vágja rá: – Legalább két tucat.

Ennek a fajtának a neve a marketingje, ezt már nem kell felépíteni. Hogy mi következik a sorban utána? Éva egyéves tapasztalatát osztotta meg velem, amikor elmondta, hogy a juhfark után Somlón - legalábbis a borboltban - legtöbben a hárslevelűt keresik. Szerintem óriási jövője van az olaszrizlingnek és a furmintnak is. A komplett marketingstratégián már dolgoznak a borászok. Ez a júniusi éjszaka is a része lehet. Csak legyen jó idő.

A somlói mindenre gyógyír

Vinum Somlainum omni sanum, vagyis a somlai bor mindent gyógyít, írták a patikák receptkönyvében a 18-19. században. Az Európa-szerte ismert gyógybort tizennyolcféle betegség ellen javallták, többek között emésztést segítő, vesetisztító, étvágyfokozó, vérszegénységet enyhítő, gyomorsavszabályzó képességet tulajdonítottak neki. A „nászéjszakák borának” is titulálták, úgy vélték ugyanis, hogy fogyasztása feltétlenül gyermekáldást, sőt kifejezetten fiúgyermeket eredményez. Állítólag a Habsburg-ház elrendelte, hogy az ifjú királyi pár somlait fogyasszon a kívánt cél, azaz a fiú utód nemzése érdekében.

Tény, hogy a somlói bor savai jótékony hatással rendelkeznek. Rendszeres fogyasztása rendben tartja a gyomorsavháztartást, még a reflux betegségnek is jó ellenszere. Azt is észrevették már a 19. században, hogy Somlón magasabb az emberek átlagéletkora, mint az ország többi részében. A somlai gyógyhatása talán azzal magyarázható, hogy a termőtalaj igen gazdag mikroelemekben, főként vasban és magnéziumban, melyek természetesen a borokba is átmentődnek. Kedvező élettani, immunrendszer-erősítő hatását a legújabb kutatások is igazolják, s az előbbieken kívül rendkívül magas flavintartalmának tulajdonítják.